Livsmedelshygien i offentliga kök
Det ska vara tryggt och säkert för matgäster att äta den mat som serveras i våra offentliga kök. Måltidspersonal ska ha kompetens inom livsmedelssäkerhet och säkerställa rutiner för hur risker ska hanteras, förebyggas och åtgärdas, även när matgäster är delaktiga i matlagningen på exempelvis förskola, skola eller äldreboende. Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper i livsmedelshygien för säker mat. Under utbildningen får du med dig de viktigaste rutinerna för god livsmedelshygien och hantering av livsmedel i köket för att laga och servera säker mat, samt vilken betydelse en god livsmedelshygien har för att förebygga potentiella risker. Denna utbildning riktar sig till måltidspersonal i offentligt kök.
Utbildningsinnehåll
- Mikroorganismer & smittspridning
- Matförgiftningar
- Kemiska & fysiska faror
- Hantering av livsmedel
- Egenkontroll
Utbildningen ges som heldag eller halvdag. Vid en heldagsutbildning tillkommer följande under dagen:
- Gemensam diskussion och grupparbete kring rutiner och ansvarsfördelning.
- Säker hantering, egenkontroll med mer koppling och fokus på specialkoster.
Varmt välkomna med er förfrågan till maltidsverige@ri.se