Kunskapskliv – för klimatsmarta offentliga måltider
Syftet med projektet är att öka kompetens, medvetenhet och engagemang kring måltiders klimatpåverkan och hur måltiders klimatavtryck kan minskas. Målet är att minska klimatpåverkan från måltider inom deltagande organisationer med 13 procent från november 2018 till december 2020.
Under projekttiden kommer bland annat utbildningar i växtbaserad matlagning att genomföras. Det är praktiska utbildningar med utbyte av goda erfarenheter och tips mellan deltagarna gällande framgångsrika vegetariska måltider. Under projektperioden kommer också workshops på tema matsvinn och nudging att genomföras.
Deltagande organisationer i projektet är:
- Ale Kommun
- Dals-Eds kommun
- Falköpings kommun
- Härryda kommun
- Lidköpings kommun
- Lilla Edets kommun
- Munkedals kommun
- Orust kommun
- Åmåls kommun
- Regionservice Västra Götalandsregionen
Frågor? Mejla klimatkliv@ri.se

Verktygslåda
Här kommer du direkt till projektets verktygslåda>> Här hittar du bordsryttare, buffékort, presentationsmaterial och mycket mer.
Klimatvänliga recept för offentlig måltid
- MATTanken har sammanställt en mängd receptsamlingar och andra tips på hur man kan skapa hållbara offentliga måltider. Klicka på länken här för att komma till sammanställningen>>
- One Planet Plate har tagit fram recept för en veckomeny som tillsammans klarar One Planet Plates klimatbudget och uppfyller kraven på biologisk mångfald. Det är Jens Vikingsson som utarbetat recepen. Klicka på länken här för att ladda ned recepten>>
Illustrationer Susanne Andersson (Susanneform) för Kunskapskliv för klimatsmarta offentliga måltider, RISE
