White Guide Junior och White Guide Senior

White Guide Junior och White Guide Senior ska bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från senior- samt skolmatssverige.

 

2017-09-22
Tisdagen den 19 september avgjordes årets upplaga av White Guide Junior och White Guide Senior i Eriksbergshallen i Göteborg. Måltid Sverige var på plats och intervjuade två av de nominerade: Stina Grönevall, kostutvecklare vid hemvårdsförvaltningen i Halmstad Kommun, i kategorin Årets Stjärna samt Ellen Keyskolan i Hisings Backa i kategorin Årets skolrestaurang.

 

Vad är det som gör den här tävlingen så intressant Stina?
White Guide Junior och Senior är den enda tävlingen i Sverige som bedömer helheten. Den handlar om allt från hur maten smakar till hur själva måltiden uppfattas av matgästen. Maten är så mycket mer än något som ska mätta magen. Den ska se inbjudande ut, vara god och näringsriktig. För den som bor på ett äldreboende och inte har tillgång till ett eget kylskåp måste man dessutom tänka på tillgängligheten. Avseende maten är du ju helt utelämnad och måste förlita dig på andra.

Vad betyder tävlingen för din bransch?
White Guide Senior är inte lika känd som White Guide Junior eftersom den lanserades först 2016. Men på lite sikt är jag övertygad om att den kommer att bidra till att höja statusen bland alla som jobbar med att höja måltidupplevelsen för sina äldre matgäster. Den kommer också att peta hål på en del myter och fördomar som finns om maten i äldreomsorgen och därmed öka tryggheten för både den äldre matgästen och anhöriga.

Varför har du blivit nominerad till Årets Stjärna, tror du?
Jag har ett stort engagemang för maten inom äldreomsorgen och har alltid haft ett helhetsperspektiv. Som tur är har jag hela tiden haft organisationen med mig där tjänstemännen på förvaltningen har gett mig förtroende, mandat och rörelseutrymme att agera långsiktigt. Det är en möjlighet jag tycker att jag har förvaltat väl. Samtidigt vill jag ge en eloge till politikerna i Halmstad som har satsat på måltidsupplevelser för äldre i många år nu, och sett till att få återrapportering kring aktiviteter och resultat. Mitt uppdrag har varit att genomföra själva satsningen.

På vilket sätt är måltiden så viktig för de äldre?
Måltiderna är det som ger livet en struktur och något att se fram emot. Många kanske inte har någon aptit eller orkar äta så mycket så därför är regelbundenheten och näringsinnehållet viktigt. Måltidsstunden inbjuder också till trevlig samvaro. För dem som serverar maten gäller det att lyssna, se individen och erbjuda variation. Måltiden handlar om nutrition, omtanke, kärlek och integration. För matgästerna handlar det om att få fortsätta vara den person som de alltid har varit.

Hur gör du för att sprida det här tänket till andra?
Jag har bland annat gjort en broschyr och en film på tema maten, mötet och miljön. Filmen används av flera andra kommuner i utbildningssyfte, broschyren också. Men filmen är den som fått störst spridning.

 

Anneli Lundgren, kvalitetsutvecklingschef i Halmstad, Stina Grönevall, kostutvecklare vid hemvårdsförvaltningen i Halmstad Kommun, Ann-Charlott Mankell, ordförande i Hemvårdnämnden (M) samt Eva Lydahl, utvecklingsledare inom kost i Halmstad Kommun.

 

Vad är det som har tagit er här så långt i tävlingen, tror ni?
Ellen Keyskolan är en helt nyöppnad skola men vi har redan fått till ett fantastiskt samarbete där hela skolans personal är involverad i skolmåltiden, säger Angela och Andreas. Våra pedagoger för hela tiden samtal med eleverna, redan i klassrummet blir lunchen presenterad. Vi har en rektor som brinner för skolmåltiden och ser den som en grundförutsättning för lärandet och politiker som lyssnar. Det är politiska beslut som styr vad som ligger på tallriken.

Kan ni berätta om dagen när juryn kom på besök?
De kom helt oannonserat, säger Angela. På menyn stod pannbiffar med timjansky, kokt potatis och nybakat bröd, vilket tydligen föll juryn i smaken. Men själva maten står bara för 15 procent av helhetsbedömningen i White Guide Junior. De var märkbart fascinerade av vår måltidsmiljö som utmärker sig genom god akustik och öppenhet. Just öppenheten mellan köket och restaurangen är oerhört viktig. Eleverna ska se hur det går till när maten lagas. Det är ärlig mat vi lagar säger Heléne.

Finns det något mer som präglar maten ni lagar?
Vi lagar all mat från grunden med mycket kärlek, engagemang och kunskap, fortsätter Edina. Varje vecka har vi två vegetariska dagar och vi satsar alltid på att få in mycket matglädje i det gröna. Eftersom vi har matgäster från världens alla hörn har vi också blivit bra på kryddblandningar som speglar olika matkulturer. Hos oss ska alla matgäster känna sig som hemma. Att vi har lite matsvinn ser vi som ett kvitto på att vi gör ett gott arbete. Den bästa maten är den som blir uppäten.

Har ni några fler tips ni kan dela med er av?
Att ha många vuxna som äter med eleverna ger lugn och trygghet. Det finns inget vi och dem, utan alla är en del av helheten. Eleverna kan våra namn och vi har en öppen dialog som innebär att vi får både ris och ros. Unga är oerhört bra på att ge snabb feedback. Det tar vi vara på, avslutar Shyam och Andreas.

 

Andreas Forsberg, skolintendent, Shyam Prasad Pradhan, kock, Angela Forsberg, köksmästare, Edina Cokovic, kock – alla på Ellen Keyskolan i Hisings Backa samt Helén Gustafsson, områdeschef Måltid Norra Hisingen. Saknas på bild gör Hasina Sayed, kock.

 

Till årets Stjärna utsågs Jenny Christoffersson Jönsson, Hylliehemmet, Malmö. Årets skolrestaurang blev Nannaskolan i Uppsala.

Text: Olof Berghe
Foto reportage: Johan Wingborg
Foto i sidhuvud: White Guide Junior

 

Läs mer om White Guide och årets pristagare White Guide Juniors hemsida här>>.

White Guide Junior Senior