Måltidsupplevelse med patienten i fokus

Fleximat står för valfrihet och flexibilitet. Det nya konceptet är ett måltids­system som utgår från patientens behov och har som mål att motverka näringsbristen som finns hos många patienter.

Ett unikt måltidssystem utvecklat i Sörmland

Flera olika rätter lagas i köket, dukas på porslinstallrik, kyls ned, förpackas och skickas upp till avdelningarna. På avdelningarna kan patienterna själva välja vad och när de vill äta.

De patienter som är uppe kan välja lunch, middag, mellan­mål eller efterrätt ur en glasmonter i den caféliknande serveringen. När vi har ett större utbud på avdelningen blir det också lättare för anhöriga att vara delaktiga vid måltiden. Sängliggande patienter kan välja mat från en meny och blir sedan serverade.

Mer tid för patientarbete

Varje avdelning kommer ha en måltidsvärd som hjälper till med all service kring måltiderna. På så sätt frigörs tid för vårdpersonalen. Måltidsvärdarna ansvarar för alla måltider, inklusive mellanmål, men också för att beställa varor och för att skapa en inbjudande måltidsmiljö. Visste du att maten står för 30 % och miljön för hela 70 % av en måltidsupplevelse?

Kontakt

Amanda Wessbergh, Region Sörmland, är verksamhetsutvecklare, amanda.wessbergh@regionsormland.se

Läs mer om arbetet att införa Fleximat här!

VINNOVAPROJEKT

Genom utlysningen FRÖN- För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet har Landstinget i Sörmland fått extra draghjälp för införande av systemet. Bidrag från Vinnova är 790 000 kr under perioden 2015-2017.

Läs mer om FRÖN på Vinnovas hemsida!