EU satsar på mat för äldre tillsammans med Livsmedelsakademin

Med 3,5 miljoner i innovationscheckar och ett konsortium med nio olika länder bakom sig, tar Livsmedelsakademin lead i ett stort EU-projekt som ska ge bättre mat för de äldre. Projektet pågår under tre år med start 2017 för att utveckla nya livsmedel, men också produkter och tjänster för en åldrande befolkning i Europa.

Ökningen av antalet personer över 60 år i Europa kommer att fortsätta fram till år 2030, i och med att de stora barnkullarna födda på 1940-talet blir ”yngre äldre”. Fler och fler når också en allt högre ålder och det kommer att ställa stora krav på sjukvården, men också på att snabbt hitta nya och innovativa lösningar kring mat, måltid och nutrition.

30 miljoner till innovation

Totalt omsätter projektet, som går under namnet IncluSilver, 40 miljoner kronor och är finansierat av EU:s Horizon 2020 program. Detta är ett stort samarbete där sju olika kluster och två universitet och 860 små och medelstora företag medverkar och sammanlagt handlar det om innovationscheckar för 30 miljoner kronor, varav 3,5 miljoner kommer att delas ut av Livsmedelsakademin.

IncluSilver kommer att starta från den äldres behov och omfattar sju vetenskapliga områden: functional food och nutrition, e-hälsa, kopplingen diet och fysisk aktivitet, koppling mellan diet och livsmedelsproduktion, information och social nätverkande, logistik och förpackning samt policy och hälsovårdssystem.

Trendspana på äldre

Livsmedelsakademins ska, förutom att agera koordinator, utveckla en virtuell miljö för samverkan i hela Europa och genomföra framtidsspaningar kring de äldre och sjukas situation.

Kontakt

För mer information kontakta Livsmedelsakademin: Lotta Törner, Vd, 0705 80 59 09 lotta.torner@livsmedelsakademin.se eller Magnus Lagnevik, projektledare IncluSilver, 0702 07 43 59, magnus.lagnevik@livsmedelsakademin.se

 

 www.inclusilver.eu

 www.livsmedelsakademin.se