Måltidens Mervärde
En återberättelse från 29 oktober 2019
Det är en gnistrande morgon i Vara. Dagen drar igång prick halv tio med näst intill fullsatt parkett i Konserthuset. Publiken är laddad precis som dagens moderator Sofia Rasmussen. Att man såg fram emot inspiration var tydligt av Mentifrågan som ställdes till publiken. Efter ett varmt och hjärtligt välkomsttal av Maria Helmersson från Måltid Sverige värmer vi upp med lite gympa innan det var dags att kicka igång dagens föreläsningar.
- Edith Salminen lyfte kockars möjlighet att vara ”doers” och påverka ett hållbart matsystem, där de med sin kreativitet kan skapa nytt och omsätta teori i praktik. Läs mer
- Den värmländske fransosen Alain Grenard, kostchef i Karlstad kommun, berättade om resan att styra om gymnasieelevernas lunchvanor till att bli mer vegetariska. Läs mer
- Vår eminenta moderator Sofia Rasmussen höll även hon i ett föredrag, på temat framtidens kollegor. Läs mer
- Panelsamtal med framtidens kockar för att prata om deras val, förväntningar och framtidsversioner. Läs mer
- Andreas Wilhelmsson berättade med smittsam entusiasm om hur företaget Ljusgårda utvecklat vertikal odlingsteknik för ruccola och andra bladgrönsaker i Tibro. Läs mer
- Jan Gunnarsson med sin fängslande berättelse om värdskap och gästskap, som tog oss till Afrika och Uganda. Läs mer
Avslutningsvis
Dagen avslutades till sist med prisutdelning av det quiz man kunde delta i under dagen, vilket många gjorde, bra jobbat! Även en Mentifråga ställdes till publiken om vad man tar med sig från dagen där glädje hamnade i topp, tätt följt av inspiration och kunskap. Detta tyder på att Måltidens Mervärde 2019 blev mycket lyckad. Det hördes också på stämningen när besökarna lämnade konserthuset och många tackade när de gick! Maten och all fika var som vanligt mycket god och vackert upplagd.
Tack alla som kom! Välkomna åter nästa år, den 27 oktober 2020!
Presentationer
- Edith Salminen – Kockens möjligheter att forma ett hållbart matsystem
- Alain Grenard – Forma måltidsupplevelser/Green Room
- Sofia Rasmussen – Så tänker dina framtida kollegor
- Andreas Wilhelmsson – Ljusgårda
Filmer
-
Sofia Rasmussen var vår eminenta moderator för dagen. Sofia föreläste också om våra framtida kollegor samt modererade ett panelsamtal med unga kockar och chefer.
-
Dagen inleddes med ett varmt och hjärtligt välkomsttal av Maria Helmersson från Måltid Sverige.
-
”Vem vill vara en rockstjärna när man kan vara en hjälte?” Edith Salminen föreläste om kockens möjligheter att påverka ett hållbart matsystem.
-
Stjärnorna i Lagmansköket preppar järnet i köket.
-
Energipåfyllning och nätverkande.
-
Under förmiddagsfikat serverades bland annat rawfoodbollar.
-
Många av deltagarna hade rest långväga, då är det extra gott med en fin fralla på morgonkvisten.
-
I pauserna fanns möjlighet att nätverka och snicksnacka. Här ett härligt gäng från Melleruds kommun.
-
Elin Backlund, Julia Hansson och Maria Helmersson från Måltid Sverige tillsammans med en av föreläsarna Alain Grenard från Karlstad kommun.
-
Publiken lät sig väl smaka av den goda maten!
-
Jan Gunnarsson med sin fängslande berättelse om värdskap och gästskap.
-
Andreas Wilhelmsson berättade om Ljusgårda som utvecklat vertikal odlingsteknik för ruccola och andra bladgrönsaker i Tibro.
-
Lagmansköket bjöd på energishot i pausen.
-
Kristina Fahlgren Palm från Skara-Götene Kommun och Louise Thorsson från Vara kommun.
-
En Mentifråga ställdes till publiken om vad man tar med sig från dagen - glädje hamnade i topp, tätt följt av inspiration och kunskap.