Alain Grenard

– Hållbart i praktiken, ett exempel är Green Rom

Därefter var det dags för den värmländske fransosen Alain Grenard, kostchef i Karlstad kommun, som på ett jordnära och humoristiskt sätt berättade om resan att styra om gymnasieelevernas lunchvanor till att bli mer vegetariska.

”Färg, form, doft och smak är kockens trumfkort”

Efter att lokalradion ringt och berättat att elever gjorde revolt och efterfrågade mer vegetariskt fick Alain erkänna att det inte var så bra ställt med kvalitén på det vegetariska alternativet och förstod att något behövde göras. Green Room blev resultatet, där köket själva fick ansvaret att sammanställa detta, med allt från ommålning till inhandling av möbler. De utvecklade sitt kunnande i vegetarisk matlagning med hjälp av livsmedelsföretagens recept och produkter och jobbade under 10 veckor fram 150 recept. En vegetarisk buffé växte fram.  Färg, form, doft och smak är kockens trumfkort och så viktiga för att locka matgästerna. Kockens närvaro i matsalen är också en viktig del.

Positiva effekter av arbetet med Green Room

  • Högre närvaro i matsalen
  • Elevernas ökade vuxenbeteende i matsalen
  • Fler nyfikna pedagoger
  • Minskat matsvinn
  • Minskat antal sepcialkoster

Avslutningsvis kan man sammanfatta det med att man har lyckats eliminera uttrycket ”vegetariskt alternativ”. Numera är det likvärdiga bufféer, och elever väljer själv om man vill äta i Green Room eller in den andra buffélinjen.

Här kan ni ladda ner Alain Grenards presentation>>