Sofia Rasmussen

– Så tänker dina framtida kollegor

Efter den goda lunchen serverad av Lagmansköket höll moderator Sofia Rasmussen i ett föredrag, på temat framtidens kollegor. Hon presenterade undersökningen Ungdomsfokus med 2 000 respondenter från hela landet i åldrarna 15–29, vad unga tycker, drömmer om och brinner för, där man bland annat har frågat om drömyrke. Majoriteten svarade att de vill bli entreprenörer och egenföretagare. Viljan att styra över sitt eget liv lockar alltså mest, men i topp låg också välfärdsyrken så som läkare, polis, lärare och psykolog. Bland killar finns glädjande nog också kock som 10-i-topp!

Sofia pratar om begreppet Gig-economy som syftar till att allt fler inom arbetskraften tar tillfälliga uppdrag, så kallade ”gig”. Det kan till exempel vara frilansare, projektanställda och är starkt kopplat till dagens digitalisering via till exempel appar och plattformar, som gör detta möjligt. Trenden att byta jobb ofta för att få upp lönen är inte en trend som de unga odlar, menar hon. Dessutom påvisar hon att ju äldre man blir, desto mindre blir betydelsen av höga löner. Man värderar istället andra arbetsrelaterade faktorer högre.

”80% av unga har gjort förändringar i livet för att leva mer hållbart!”

Katastroftänket att generation Z kan vara den sista generationen på jorden leder tack och lov inte till handlingsförlamning, utan tvärt om! Undersökningar visar också att 80% av unga har gjort förändringar i livet för att leva mer hållbart.

Sofia tar även upp det alltmer vanliga problemet med psykisk ohälsa. Unga är alltmer medvetna om problematiken, och arbetsgivare som har en strategi och hanterar psykisk ohälsa kommer att bli attraktiva.