Panelsamtal

– Tillsammans med framtidens kockar

Ett nytt inslag för i år var ett panelsamtal lett av moderator Sofia Rasmussen, och i soffan satt fyra av framtidens kockar för att prata om deras val, förväntningar och framtidsversioner.

  • Moa som är 17 år och går åk 2 på Restaurang och Livsmedels-programmet i Skövde, älskar att laga mat och vill jobba med det. Matlagningsprogram i TV har betytt mycket. Yrket är större än hon först trodde och menar att det finns flera vägval, förutom att jobba i kök kan man också jobba som säljare eller inköpare på livsmedelsföretag. En bra start på ett jobb, enligt Moa, är att få veta vad som gäller och vilka utvecklingsmöjligheter som finns. Vad har arbetsgivaren tänkt sig jag kan göra sedan när jag har mer erfarenhet? Sedan är det viktigt att de är glada att man ska börja!

”Älskar mitt jobb, de gamla jag möter när jag kommer upp på avdelningen och serverar mat till dem och förgyller deras vardag.”

  • Rasmus 23 år, jobbar som kock i Varbergs kommun på ett äldreboende. Han pratar varmt om höjdpunkten varje dag när de får servera maten de lagat till de äldre.Valet att jobba i offentligt kök grundar sig i arbetstiderna, och Rasmus lyfter även fram vikten av balans mellan privat- och arbetsliv. Och såklart, det är viktigt att ha kul på jobbet också!

”Alla vill ha feedback oavsett ålder.”

  • Josefina 26 år, enhetschef i Borås Stad, är yngre än alla medarbetare hon är chef över. Hon betonar att oavsett ålder är feedback viktigt. Som kollegor kompletterar man varandra och alla fyller olika funktioner menar hon. Hon lyfter också att offentligt kök inte är motsatsen till ett privat kök, i ett offentligt kök är kreativiteten är minst lika viktig.

”Det är det bästa med jobbet att vara nära matgästerna. De säger så bra saker, barnen är så smarta.”

  • Annie jobbar som matkreatör på Trädgårdsstadens skola i Skövde. Det är trygghet att jobba i kommunen, säger hon, lönemässigt och med bra arbetstider. Idag finns det en relation till matgästerna, vi pratar med eleverna, till skillnad från förr då man var rädd för personalen. Nu finns en stolthet i yrket.

Sammanfattningsvis

Det krävs förändringar och förbättringar för att locka mer arbetskraft till yrket. Att höja stoltheten över yrket är viktigt, rekrytera på ett mer attraktivt sätt i utformning av annonser till exempel. Man måste kommunicera ut vad jobbet innebär, och utnyttja kraften av sociala medier. Viktigt också att belysa hur man kan skapa ett hållbart yrkesliv, både i balansen mellan privatlivet och jobb, men också att kanske satsa mer på friskvård, då det är påfrestande för kroppen. För att skapa en god psykosocial miljö krävs det också att man får gehör när man flaggar för något som är fel, och att det ges utrymme för diskussion i dessa ämnen.

”Vi unga kan ganska mycket!”

Vad kan då den äldre generationen lära av den unga? Jo, våga lita på att de unga är kompetenta, lyssna på deras galna idéer och kanske skruva om dem lite . Omvänt mentorskap. Våga tänka öppet och ta del av det nya för ett optimalt utbyte.