Edith Salminen

– Kockens möjligheter att forma ett hållbart matsystem

Först ut var Edith Salminen, matkulturvetare och holistisk gastronom. Hon lyfter kockars möjlighet att vara ”doers” och påverka ett hållbart matsystem, där de med sin kreativitet kan skapa nytt och omsätta teori i praktik. Med rätt kompetens har kockar stor potential att vara nyckelrollen mellan producent och konsument. Här spelar kommuner och offentliga kök en stor roll i hur konsumenterna kan styras till att välja rätt.

”Vem vill vara en rockstjärna när man kan vara en hjälte?”

Idag lyfts främst kockar från privata sektorn fram som stjärnkockar. Därför finns behov av att fler från offentlig sektor kliver fram för att utveckla en mix av förhållningssätt mellan privat och offentlig gastronomi. För att göra det mer greppbart att jobba med hållbara matsystem kan man avgränsa dem på olika plan och utgå från det lokala, men givetvis också blicka ut globalt.

Edith tog upp om våra stora utmaningar med hur planetens resurser överkonsumeras och att vi i Sverige står för en stor andel. Men vi ska inte skuldbelägga konsumenter då det är fel på systemet, menar Edith. Det är systemet vi behöver ändra på så det som konsument blir lättare att göra rätt.

”Följ någon på sociala medier som gör något helt annat än du själv!”

För att inspireras och öppna upp för nya sätt att tänka tipsar Edith att följa någon på sociala medier som gör något helt annat än en själv. Exempel på detta kan vara en stadsplanerare eller någon som håller på med avfallsfrågor.

Ett annat tips från henne är att följa Alice Waters från California, en internationellt erkänd kock som bland annat var den som startade Edible Education och talat i FN. Vidare skickar hon med oss roliga fakta att det var Tore Wretman som skapade Rhode Islanddressingen. Det ni!

 

Här kan ni ladda ner Edith Salminens presentation>>