Andreas Wilhelmsson

– Berättelsen om Ljusgårda

En riktigt energiinjektion fick vi när Andreas Wilhelmsson intog scenen, som med smittsam entusiasm berättar om hur företaget Ljusgårda utvecklat vertikal odlingsteknik för ruccola och andra bladgrönsaker i Tibro.

”Vi vill ha ett Sverige som är självförsörjande på frukt och grönsaker!”

Målet är att skapa ett Sverige som är självförsörjande på frukt och grönsaker. Med digital styrning över ljus, näring och vatten har de skapat ett ekosystem inomhus för optimal odling. Näring och smak går att påverka genom att anpassa ljus, vatten, vind osv, med syre och värme som de enda utsläppen. Ljusgårda har tagit vara på lokal kompetens i Skaraborg och dragit nytta av att innovation, utbildning och industri finns nära till hands, samt ett geografiskt fördelaktigt läge för distribution.

Ljusgårda säljer idag till dagligvaruhandel, men ser stor tillväxt och potential att leverera till offentliga och privata restauranger.