Forskning
Måltider som serveras i skola, vård och omsorg har en enorm potential att vara hälsofrämjande, motverka ojämlikhet i hälsa och kan bidra till förändring av attityder och beteenden mot hållbara och hälsosamma matvanor i samhället. Offentliga måltider bör därför tas tillvara på bästa sätt och det är ett viktigt forskningsområde.
Måltid Sverige arbetar för att göra forskning kring offentliga måltider mer tillgänglig. Vi utforskar och testar olika sätt att sprida forskningsresultat, läs mer hur vi jobbar här.
Rapport om forskning kring offentliga måltider
Under hösten 2018 genomfördes en förstudie om forskning kopplad till offentliga måltider. Studien inkluderade en inventering av behov och utmaningar för framtida forskning, både bland forskare och inom branschen. Michaela genomförde en litteratursökning samt intervjuer med relevanta aktörer. Arbetet skedde i samarbete med Göteborgs universitet, där professor Christel Larsson bidrog som vetenskapligt stöd. Resultatet sammanställdes i rapporten Inblick i forskning kring offentliga måltider (RISE 2019:39).
Ladda ner rapporten i sin helhet som pdf här
Ladda ner sammanfattning av rapporten som pdf här


Kontakt
Rapportförfattare Michaela Holmberg, michaela.holmberg@ri.se
Måltid Sverige, maltidsverige@ri.se