Måltid Sveriges Forskarpodd – ett enklare sätt att sprida forskning

Måltid Sverige testar ett nytt format för att förmedla forskning på ett så lättillgängligt sätt som möjligt genom en podcast. 

I varje avsnitt går vi på djupet i ett par frågor tillsammans med forskare och experter. Forskarpodden är ett samarbete mellan Måltid Sverige och våra medlemmar – det är era frågor som styr innehållet! Har du något specifikt ämne eller en expert du vill höra i nästa avsnitt? Hör av dig och dela dina tankar med oss!

Klicka här för att komma till
Måltid Sveriges Forskarpodd på Spotify

 

Avsnitt

Avsnitt 1:  Näring och protein för äldre >>

Premiäravsnittet gästas av Elisabet Rothenberg, professor i geriatrisk nutrition, Högskolan Kristianstad. Här får vi lyssna till proteinbehov för äldre och hur aktuell forskning inom detta kan tillämpas av måltidsverksamheterna.

Avsnitt 2 och 3: Hållbara skolmåltider, klimatsmarta val med näring i fokus >>

Hur kan skolmåltider anpassas för att både minska klimatpåverkan och säkerställa näringsintaget hos växande barn? Lyssna till Mari Wollmar, forskare med fokus på biotillgänglighet, särskilt kopplat till järn i växtbaserade dieter.

Avsnitt 4 och 5: Ät- och sväljsvårigheter och IDDSI

Ät- och sväljsvårigheter, eller dysfagi kan drabba människor i alla åldrar, men särskilt äldre och personer med neurologiska sjukdomar. Gemensamt för alla som lever med dysfagi är att sväljfunktionen är nedsatt, vilket kan göra det svårt och osäkert att få i sig mat och dryck. För att hjälpa dessa personer anpassas ofta konsistensen på maten och drycken. International Dysphagia Diet Standardisation Initiative, (IDDSI) är ett internationellt ramverk som standardiserar hur vi arbetar med konsistenser för att minska riskerna och öka tryggheten för personer med sväljsvårigheter. IDDSI ger tydliga definitioner av konsistenser och hur olika nivåer objektivt kan testas och mätas. I avsnitt 4 får du höra om IDDSI-terminologin, varför det är så viktigt med en standardiserad terminologi och hur det kan hjälpa till att förbättra livskvaliteten för de som drabbas med dysfagi. I avsnitt 5 är det fokus på hur IDDSI kan implementeras i praktiken, lyssna till både utmaningar och framgångsexempel för att inspirera och vägleda verksamheter.

Medverkar i de två avsnitten gör:

  • Aia Altayyar, Leg. Logoped, Neurorehab Rehab Öst. Vrinnevisjukhuset Norrköping
  • Jenny Widén, Leg. dietist, Social- och äldreförvaltningen, Haninge kommun
  • Jenny McGreevy, Leg. Dietist, Med. Lic, Dietistenheten, Region Sörmland.

Avsnitt 6: Antinutrienter – utmaning eller möjlighet?

Hör Susanne Bryngelsson, forskare och projektledare på RISE, prata om antinutrienter – ämnen i vår mat som både kan störa näringsupptaget och ha positiva hälsoeffekter. Hur påverkar de växtbaserade livsmedel? Vad behöver offentliga måltidsverksamheter tänka på? Och hur kan vi använda smarta tillagningsmetoder för att maximera näringen? Lyssna nu och få kunskap som kan göra skillnad i din menyplanering!