Forskningsforum 2022
Den 24 november hölls för tredje året i rad Forskningsforum för offentliga måltider.
Årets forum berörde två övergripande teman, det ena var proteinskiftet – från animaliska till gröna och blå proteiner. Hur får vi in mer blå och gröna proteiner på den offentliga tallriken? Finns det målkonflikter mellan hälsa, näring och klimatsmart mat för olika målgrupper? Det andra temat var samhällsekonomisk forskning om betydelsen av den offentliga måltiden ur ett socioekonomiskt perspektiv.
Programblad Forskningsforum 2022
Ta del av presentationer nedan:
- Christel Larsson, skolmåltidens möjligheter och potential – reflektioner ur ett internationellt och nationellt perspektiv
- Petter Lundborg, långsiktiga samhällsvinster av skolluncher
- Diego Montiel Rojas, Betydelsen av mängden och typen av protein för att motverka sarkopeni (minskad muskelmassa och funktion) hos sköra äldre
- Emma Wilandh, Förbättringsarbeten inom mat och måltider på sjukhus – en intervjustudie
- Mitesh Kataria,Vad krävs för en omställning till växtbaserade måltider?
- Susanne Bryngelsson,Växtbaserade köttanaloger – hur nyttiga är de?
- Markus Langeland, Hållbara och näringsrika blå livsmedel från hav, sjö och land
- Livsmedelsverket – Pågående arbete och behov av samhällsekonomiska analyser