Specialkost för förskola och skola
Detta är en utbildning som belyser förskolans och skolans utmaningar när det gäller specialkost. Vad är egentligen födoämnesöverkänslighet och allergi och hur hanterar man detta i köket och ute i verksamheten? Denna utbildning kan rikta sig både till måltidsverksamheten och pedagoger/fritidspedagoger.
Utbildningen ges som heldag eller halvdag
Varmt välkomna med er förfrågan till maltidsverige@ri.se
Utbildningsinnehåll
Halvdag
- Näringslära
- Vad är födoämnesöverkänslighet?
- Celiaki, sädesslagsallergi, mjölkproteinallergi, laktosintolerans
- Baljväxtallergi, äggalllergi, fiskallergi
- Korsreaktioner
- Ansvarsfördelning och rutiner för säker hantering
- Medicinsk diagnos eller självdiagnos?
Vid en heldagsutbildning tillkommer följande under dagen:
- Gemensam diskussion och grupparbete kring rutiner och ansvarsfördelning
- Specialkostintyg eller läkarintyg?
- Måltidspersonalen grupparbetar kring matsedelsplanering med hänsyn till födoämnesöverkänslighet
- Skolans personal grupparbetar kring ansvaret i måltidssituationer under dagen
- Gruppredovisning
- Säker hantering, egenkontroll med fokus på specialkoster
