Måltidspedagogik i förskola och skola

Heldagsutbildning med teori och praktik

Måltidspedagogik handlar om att integrera mat och måltid i den pedagogiska verksamheten. Metoden grundar sig i såväl mat- och måltidskunskap och pedagogik, som läroplanen och de nationella folkhälso- och miljömålen. Måltidspedagogik handlar framför allt om att kockar och pedagoger tillsammans arbetar med mat och måltider integrerat i den pedagogiska verksamheten, både teoretiskt och praktiskt.

Mål

  • Att skapa förutsättningar för att integrera mat och måltider som en del av den pedagogiska verksamheten.
  • Att skapa förutsättningar till samarbete mellan måltidspersonal och pedagogisk personal på förskolan.
  • Att sprida kunskap kring hur förskolan kan arbeta med måltidspedagogik.

Innehåll och upplägg

En heldag i måltidspedagogik delas upp i seminarium och workshop. Seminariet är en grundutbildning i måltidspedagogik där fokus är på varför man ska integrera mat och måltider i den pedagogiska verksamheten med stöd i förskolans och skolans läroplan samt de nationella folkhälso- och miljömålen. Eftermiddagen ägnas åt att prova på olika metoder och arbetssätt i olika workshops med fokus på hur man kan arbeta på förskolan och i skolan med måltidspedagogik. Vi kommer bland annat att prova på att laborera med hjälp av våra sinnen, experimentera med livsmedel och dokumentera våra smakupplevelser med ord.

Önskas enbart halvdag med antingen teori eller praktik? Utbildningen skräddarsys utifrån önskemål och behov!

Målgrupp

Utbildningarna riktar sig till pedagoger och kockar hemmahörande i förskola och skola.

Varmt välkomna med er förfrågan till maltidsverige@ri.se