Våra utbildare

Önskar du att någon av våra kunniga utbildare kommer till er?

Kontakta Måltid Sverige för mer information.

E-post maltidsverige@ri.se

Hilde Svensson

Hilde har en lång karriär som kock bakom sig med erfarenheter i allt från lunchrestauranger till à la carte och skolresturanger. Idag är hon kökschef för Cesarstugan utanför Falköping.

Hon brinner inte bara för vad som serveras, utan även hur maten serveras. God mat ska lagas av bra råvaror, med gästen i fokus, vilket även inkluderar en tillfredsställande måltidsmiljö. Förutom att maten ska vara god ska den även göra gott för kropp och miljö. I sina utbildningar inspirerar Hilde gärna kring att ta tillvara på rester, använda sig av säsongsanpassad matlagning och få in mer grönsaker i våra måltider.

Om du vore en grönsak, vilken skulle du vara?

– En morot, något man kan variera i oändlighet och som de allra flesta tycker om.

Vilka utbildningar håller du i?

– Vegetarisk och växtbaserad inspiration, inbjudande salladsbufféer, specialkost, bakning och klimatsmart mat.

Britta Florén

Hur påverkar våra måltider klimatet – och hur kan vi göra skillnad? I denna engagerande föreläsning får du möta Britta Florén, expert inom hållbara matsystem på RISE Livsmedel. Med lång erfarenhet av miljöarbete och utbildning inom offentlig sektor guidar Britta dig genom komplexa frågor kring matens klimat- och miljöpåverkan, miljömedvetna råvaruval, minskat matsvinn, närproducerat, transporter, ekologiskt och hur man kan gå från strategiska miljömål till action i köket.

Vilka utbildningar håller du i?

– Mat-klimat-miljö, föreläsning som ger konkreta verktyg för att göra medvetna val i måltidsverksamheten – val som både främjar hälsa och minskar klimatavtrycket. Genom forskning och praktiska övningar får du insikter i vad som är stort och smått i miljöarbetet, och hur du kan bidra redan idag. Passar dig som arbetar med måltider och vill ta nästa steg mot en mer hållbar framtid.

Markus Junkala

Med en passion för smaker, texturer och hållbarhet utforskar Markus Junkala hela tiden nya sätt att utveckla och förnya matlagningen. I utbildningen Hållbara måltider – praktisk matlagning tar han med din offentliga måltidsverksamhet på en resa där de moderna kostråden om mer grönt, hållbar sjömat och ökat fullkorn inte bara blir teori, utan förvandlas till inspirerande och smakrika upplevelser på tallriken.

Markus är en mångsidig kreatör och pedagog som bär med sig erfarenheter från några av Skandinaviens mest framstående restauranger, där han arbetat med allt från fermentering och nytänkande råvaror till nordisk fine dining. Han har bland annat startat bagerier och restauranger, utvecklat receptbanker med hundratals rätter och varit en nyckelperson i etableringen av restauranger och bagerier på hög nivå. Som författare till boken Boken om öl & andra goda grejer har han dessutom utforskat mötet mellan dryck och mat på ett unikt sätt.

I dag driver Markus konsultverksamheten Think Table, där han arbetar med koncept- och produktutveckling, receptskapande och kurser för både restauranger och livsmedelsindustrin. Genom sina kurser i fermentering, bakning, fisk och skaldjur, såser, vegetarisk och vegansk matlagning och desserter inspirerar han till ett kök som är både kreativt, hållbart och djupt rotat i råvarornas egen karaktär.

Vilka utbildningar håller du i?

– Jag erbjuder skräddarsydda, praktiska matlagningskurser med fokus på hållbar mat. Kurserna lyfter fram mer grönt, hållbar sjömat, ökat fullkorn och kreativ bakning – alltid med smak och hållbarhet i centrum. Jag arbetar gärna med att utveckla hybridprodukter och råvaror som är miljömässigt hållbara men kanske mer utmanande smakmässigt.

Kamilla Ehrengrip

Kamilla har lång erfarenhet från både restaurangbranschen och den offentliga sektorn som kock. Efter att ha arbetat med allt från förskolerestauranger till högstadie arbetar hon nu som kökschef och måltidspedagog på Fridaskolan i Kallebäck. Kamillas passion för att skapa matglädje och vidga gästernas preferenser och på så sätt göra det okända känt genomsyrar allt från arbetssätt och förhållningssätt till bemötande.

Vilka utbildningar håller du i?

Måltidspedagogik – Med gedigen erfarenhet har Kamilla arbetat med att föra samman mat och pedagogiska metoder. Uppdraget att främja hälsosamma matvanor och skapa en djupare förståelse för matens roll i vårt dagliga liv är ständigt närvarande i hennes arbete. En röd tråd i Kamillas arbete är att arbeta med säsongsbetonade råvaror kopplade till läroplanen för ett hållbart miljöarbete vilket ofta är en del i hennes föreläsningar/utbildningar.

Att arbeta med barn/elever i köket ser Kamilla som en självklarhet och att möjligheterna är oändliga:
– Jag tror starkt på att måltider är mer än bara näring – Allas väg till tallriken ser olika ut och de är därför ett ypperligt tillfälle att skapa gemenskap, lära sig om olika kulturer, och utveckla livslånga färdigheter samt en fantastisk möjlighet att kunna integrera måltiden med läroplan samt andra styrdokument. 

Om jag skulle vara en grönsak:

“Måste nog säga någon slags kål (kan bara inte välja vilken) dels för det är min favoritgrönsak och en grönsak som man kan variera i det oändliga,  den kan liksom alltid vara med, antingen ger man den stor plats eller så kan den bara vara med på ett hörn”.

 

Dunia Daoud

Dunia har en magisterexamen inom Nutrition från Stockholms Universitet. Sedan 2011 har hon arbetat med livsmedelssäkerhet, både som livsmedelsinspektör men även som centralt ansvarig på olika företag. Med ett brinnande intresse för folkhälsa och hållbarhet driver Dunia numera eget företag. Dunia är en erfaren kursledare och har utbildat kökspersonal under många år. Hon har ett lättsamt och inspirerande sätt att förmedla information och hennes kurser präglas av erfarenhet och engagemang. Hon strävar alltid efter att ge så mycket konkret värde som möjligt till kursdeltagarna.

Vilka utbildningar håller du i?

Bland annat livsmedelshygien, Haccp, allergi- och specialkost, märkning och presentation av livsmedel, patogener och matförgiftningar, näringslära, måltider för äldre m.m.

Alla kurser kan skräddarsys efter önskemål. De kan även ges som inspirationsföreläsningar.

Patrik Sewerin

Patrik Sewerins matfilosofi är grundat i värden som handlar om medvetna val i kombination med matlagning från grunden. Frågor som vi idag ständigt blir påminda om, att välja bra kvalité på kött, fisk, fågel eller grönt har alltid funnits nära Patrik. Det ekologiskt, närproducerade och i säsong har fått inta främsta platsen. Han har på ett personligt sätt skaffat sig kunskap om mat som både vi och jorden mår bra av och gjort det till en hjärtefråga. Oavsett vilka råvara det handlar om har han alltid värnat om den lilla producenten med en vilja att lära sig mer för att få ut det mesta av smaken i sin matlagning

Vilka utbildningar håller du i?

Mer vegetariskt och Mat från grunden. Syftet med utbildningarna är att höja kunskapen om vegetarisk matlagning hos måltidspersonal då fler gäster efterfrågar vegetarisk mat och kraven på att servera fler klimatsmarta måltider ökar inom de offentliga köken. Det finns ett stort behov att kunna se helheten i menyplaneringen där den vegetariska rätten ska harmoniera med övriga rätter och på ett fräscht och lockande sätt inbjuda gästen till att smaka och välja det vegetariska alternativet. Att erbjuda vegetariskt alternativ kan då bli ett redskap för att nå de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) om ett ökat intag av grönsaker och fiber, liksom att minska köttintag och därmed klimatbelastningen.

Utbildningen innehåller både en teoretisk del med föreläsning och diskussion samt en praktisk del där deltagarna lagar mat själva. Under dagen sätter vi den gröna råvaran som huvudingrediens och lär oss om hur man lyfter grönsaker, rotfrukter och baljväxter till nya gastronomiska höjder. Vi fokuserar vi på smak, kvalitet, utseende, kreativitet och nya recept.