Olga Grönwall Lund

Grundade 2019 Reformaten efter att ha bevittnat menyn som erbjöds på sjukhuset när hennes pappa insjuknat i cancer. Detta ledde henne till insikten att det globala matsystemet måste reformeras! Olga representerar den unga generationens vilja att förändra och som faktiskt agerar, helst tillsammans med alla oss som arbetar med mat och måltider. Det råder under föreläsningen inga som helst tvivel på hennes framåtanda och brinnande intresse för hållbara måltider.

Vem skulle du vilja äta middag med? ”Min farmor och mormor, det är därifrån jag fått min inspiration från mat från början.”


Olga inleder med att citera Johan Rockström ”Enkelt uttryck: Fixar vi maten så fixar vi mänskligheten och planeten.” Om vi fortsätter som idag blir det illa för båda. Hon berättar entusiastiskt om hur maten är hennes sätt att utrycka sin kreativitet och att det även kan fungera som ett kommunikationsverktyg. Vad ska finnas på tallriken, vad finns det runtomkring mig och de råvarorna som finns tillhands. Experimentera med de smakerna som finns nära och vara kreativ.

Sommaren 2019 insjuknade hennes pappa i cancer och under en månads tid berättar Olga, fick han inte i sig så mycket av sjukhusmaten som mest bestod av processat rött kött. Detta gjorde henne otroligt arg och ledsen att folks skattepengar går till att finansiera mat som gör att vi blir sjuka, förstör vårt klimat och den biologisk mångfalden. Frustrationen växte sig ännu starkare när hon tog upp frågan med sjukhusets chef som då svarade att hennes pappa nu var så dålig att han kunde få ”önskekost”. Så man behöver alltså vara ”helt döende för att få bra kost” och ha en anhörig som slåss för en, de andra som inte har det då?

Olga menar att det bildats ett stigma, att inte våga göra fel. Vi har alla forskningsrapporter och måste kunna kräva förändring i alla apsekter rörande vår mat, men hur? Lösningen, anser Olga är en bredare opinion, att tillsammans kunna skapa lösningar för att komma framåt och det blev grunden för Reformaten. Det behövs aktiva medborgare som måste stå upp för dessa frågor upp på högsta politiska nivå. 

Under hennes föreläsning får vi vidare prövas i vår kunskap om hur mycket övervik och fetma som finns i Sverige. Svaret är att att det kostar samhället 70 miljarder per år, dubbelt så mycket som cancer i vården. Att 21-37% av den globala klimatpåverkan kommer från vårt matsystem och att detta akuta läge måste påverka oss alla till att prata om maten som en fantastisk lösning på problemet.

Under detta år har det skett mirakel genom plattformen, som blivit ett fantastiskt verktyg för folk att engagerade sig i dessa frågor. Matsystemet måste ses från ett helhetsperspektiv med möjlighet att gå ner på grunden och prata med beslutsfattarna för att förändra, det ska vara ”Lätt att äta rätt!”

”Börja käka positiv mat, för människan och planeten!”