Måltider för äldre – Den viktiga måltiden, där vård och värdskap möts

Innehåll

Utbildningen består av tre avsnitt som du lämpligen tittar på tillsammans med dina kollegor i en verksamhet eller arbetsgrupp. Varje avsnitt avslutas med några frågeställningar som ni kan utgå ifrån för att diskutera vad ni just lärt och använda som utgångspunkt för ert eget förbättringsarbete. De tre avsnitten behöver inte ses i en följd utan ni kan välja att titta på dem vid tre olika tillfällen. Varje avsnitt är ca 30 min långt och efter utbildningsfilmen är det lämpligt att avsätta ca 15 minuter för diskussion.

1. Före måltiden

Åldrandets fysiologi. Risk för undernäring –bedömning och konsekvenser. Preventivt arbetssätt för att förebygga vårdskador med fokus undernäring. Hur måltiden symboliserar, värderar och identifierar. FAMM (Fem aspekter av måltiden).

2. Under måltiden

FAMM och Måltidsmodellen. Näringsrekommendationer för äldre. Exempel på en dags energi-och proteinrika måltider. Hur kan man kompensera med energi-och protein vid dålig aptit? Trivsamma måltider och värdskapet. Trivselmodellen.

2. Efter måltiden

Uppmärksamma tidiga tecken på undernäring. Preventivt arbetssätt –följa upp och åtgärda. Måltidens estetik. Sammanfattning av del 1-3.


Kompletterande utbildningsmaterial 

Service och värdskap i vård och omsorg – en guide till bättre måltider.
Utmaningar och möjligheter för att skapa bra måltidsupplevelser!

Måltid Sverige har i samarbete med Hanna Settergren, Kungälv kommun och Lars Eriksson, Örebro universitet tagit fram en kompletterande broschyr för utbildningen “Måltider för äldre – den viktiga måltiden där vård och värdskap möts”.

Broschyren Service och värdskap i vård och omsorg – en guide till bättre måltider. Utmaningar och möjligheter för att skapa bra måltidsupplevelser! lyfter några av de mest centrala punkterna i utbildningen och är tänkt att fungera som en guide för att skapa bra måltidsupplevelser inom vård och omsorg. Innehållet går bra att ta till sig även utan utbildningen, men den kommer bäst till sin rätt om den används tillsammans med utbildningen. Gärna tillsammans med din arbetsgrupp och sedan använda broschyren som en sammanfattning och ett uppföljande material för fortsatt utvecklingsarbete.

De fina bilderna i broschyren är framtagna av illustratören Tove Hennix.

Broschyren hittar du här


Registrering och anmälan

Kostnad

För dig som är partner/medlem i Måltid Sverige kostar utbildningen 600 kr ex moms per person. För dig som ännu inte är medlem betalar 800 kr ex moms.

Vi kan också erbjuda ett förmånligt pris för ”grupplicens” för grupper om 20 respektive 30 personer.

Anmälan

Anmäl dig till utbildningen här

I bekräftelsemejlet finns en länk till vår lärplattform. För att få tillgång till webbutbildningen behöver du skapa ett konto, det gör du genom att klicka på länken i bekräftelsemejlet och därefter klicka på ”skapa konto” för att få åtkomst till webbutbildningen.

Vad ingår

  • Länk till inspelning
  • Arbetsunderlag med diskussionsfrågor
  • Presentationsunderlag
  • Diplom

Föreläsare

Lars Eriksson, måltidsformgivare, fil dr, Örebro universitet, Maria Biörklund Helgesson, leg dietist, fil dr, RISE.

Målgrupp

Personal som arbetar med måltider nära äldre på sjukhus eller på särskilt boende.

 

äldre och måltiden