Måltider för äldre – Den viktiga måltiden, där vård och värdskap möts
Innehåll
Välkommen till en utbildning med temat värdskap och bemötande inom vård och omsorg. Fokus är den äldre individen som vårdas på sjukhus eller i särskilt boende. Utbildningen riktar sig främst till personal som arbetar nära den äldre med att servera måltider och skapa måltidstrivsel. Samtidigt den personal som tidigt kan uppmärksamma tecken på eller risker för undernäring. Utbildningen vill lyfta din viktiga roll som länk mellan måltid och gäst!
Utbildningen består av tre avsnitt som du lämpligen tittar på tillsammans med dina kollegor i en verksamhet eller arbetsgrupp. Varje avsnitt avslutas med några frågeställningar som ni kan utgå ifrån för att diskutera vad ni just lärt och använda som utgångspunkt för ert eget förbättringsarbete. De tre avsnitten behöver inte ses i en följd utan ni kan välja att titta på dem vid tre olika tillfällen. Varje avsnitt är ca 30 min långt och efter utbildningsfilmen är det lämpligt att avsätta ca 15 minuter för diskussion.
1. Före måltiden
Åldrandets fysiologi. Risk för undernäring –bedömning och konsekvenser. Preventivt arbetssätt för att förebygga vårdskador med fokus undernäring. Hur måltiden symboliserar, värderar och identifierar. FAMM (Fem aspekter av måltiden).
2. Under måltiden
FAMM och Måltidsmodellen. Näringsrekommendationer för äldre. Exempel på en dags energi-och proteinrika måltider. Hur kan man kompensera med energi-och protein vid dålig aptit? Trivsamma måltider och värdskapet. Trivselmodellen.
2. Efter måltiden
Uppmärksamma tidiga tecken på undernäring. Preventivt arbetssätt –följa upp och åtgärda. Måltidens estetik. Sammanfattning av del 1-3.
”Jag fungerar som bryggan mellan vård och måltid inom kommunen. Utbildningen har varit en fantastisk grund för temadagar där vi bjudit in relevanta experter som arbetsterapeut, MAS och tandhygienist.
Vid varje tillfälle bjöd vi även in en kock för praktiska moment som uppdukningar, rollspel och provsmakning. Ett utmärkt sätt att förena vård och måltidspersonal för att lyckas med det goda värdskapet!”
”Perfekt att visa utbildningen i storgrupp men även uppmana deltagarna att de kan logga in och repetera utbildningen på egen hand då.”
Hanna Settergren, kommundietist i Kungälv
Förslag på olika upplägg:
Individuell utbildning
• Längd: ca 2 tim (varje avsnitt 30-40 min)
• Deltagarna loggar in och tittar på utbildningen individuellt
• Reflektion över diskussionsfrågorna och uppföljning vid lämplig avstämning med chef
• Diplom kan skrivas ut från plattformen och fylls i för hand av chef
Utbildning i grupp – ett avsnitt/träff
• Längd: ca 1 tim/träff (varje avsnitt 30-40 min + diskussion)
• Rekommenderas att dela upp avsnitten till tre olika träffar
• Chef/utbildningsledare visar avsnitten på storbild
• Diplom kan skrivas ut från plattformen och fylls i för hand av chef och ges till deltagarna efter sista träffen
Utbildning i grupp – halvdag med teori, praktik och inbjudna experter. Använd utbildningen som ett basunderlag och bygg på med praktiska aktiviteter för att skapa en engagerande och lärorik upplevelse.
• Längd: ca 2-3 tim
• Planera tre datum för genomförande, boka deltagarna i god tid
• Innehåll planeras utifrån era egna förutsättningar
• Inbjudna experter som arbetsterapeut, MAS, tandhygienist och kock för att varva utbildningen med praktiska moment
• Chef/utbildningsledare visar avsnitten på storbild
• Diplom kan skrivas ut från plattformen och fylls i för hand av chef och ges till deltagarna efter sista träffen
Fråga oss gärna om de olika uppläggen!
Kompletterande utbildningsmaterial
Service och värdskap i vård och omsorg – en guide till bättre måltider.
Utmaningar och möjligheter för att skapa bra måltidsupplevelser!
Måltid Sverige har i samarbete med Hanna Settergren, Kungälv kommun och Lars Eriksson, Örebro universitet tagit fram en kompletterande broschyr för utbildningen “Måltider för äldre – den viktiga måltiden där vård och värdskap möts”.
Broschyren Service och värdskap i vård och omsorg – en guide till bättre måltider. Utmaningar och möjligheter för att skapa bra måltidsupplevelser! lyfter några av de mest centrala punkterna i utbildningen och är tänkt att fungera som en guide för att skapa bra måltidsupplevelser inom vård och omsorg. Innehållet går bra att ta till sig även utan utbildningen, men den kommer bäst till sin rätt om den används tillsammans med utbildningen. Gärna tillsammans med din arbetsgrupp och sedan använda broschyren som en sammanfattning och ett uppföljande material för fortsatt utvecklingsarbete.
De fina bilderna i broschyren är framtagna av illustratören Tove Hennix.
Broschyren hittar du här
Registrering och anmälan
Kostnad
För dig som är partner/medlem i Måltid Sverige kostar utbildningen 600 kr ex moms per person. För dig som ännu inte är medlem betalar 800 kr ex moms.
Vi kan också erbjuda ett förmånligt pris för ”grupplicens” för grupper om minst 20 personer 375 kr/person
Anmälan
Anmäl dig till utbildningen här
I bekräftelsemejlet finns en länk till vår lärplattform. För att få tillgång till webbutbildningen behöver du skapa ett konto, det gör du genom att klicka på länken i bekräftelsemejlet och därefter klicka på ”skapa konto” för att få åtkomst till webbutbildningen.
Vad ingår
• Länk till inspelning
• Inspelning med tre avsnitt
• Arbetsunderlag med diskussionsfrågor
• Presentationsunderlag
• Diplom
• Kompletterande utbildningsmaterial – Service och värdskap i vård och omsorg – en guide till bättre måltider. Utmaningar och möjligheter för att skapa bra måltidsupplevelser!
Föreläsare
Lars Eriksson, måltidsformgivare, fil dr, Örebro universitet, Maria Biörklund Helgesson, leg dietist, fil dr, RISE.
Målgrupp
Personal som arbetar med måltider nära äldre på sjukhus eller på särskilt boende.
Vårdbiträde, måltidspersonal, måltidsvärd, kommundietist, chef för vårdpersonal och måltidschef.
Tips! Passa på att blanda personal för att uppnå värdskap i toppklass!