Nyhetsbrev från Måltid Sverige - AUGUSTI 2018

Välkommen att smaka på höstens kunskapsutbud!

Än hänger sommaren i, men vi kan inte låta bli att längta till vecka 44 när vi arrangerar vårt största evenemang Måltidens Mervärde. Varför ser våra måltidsvanor ut som de gör och hur upplever en mat som blind? Det och mycket mer hoppas vi får svar på under Måltidens Mervärde. Vi ger er här ett smakprov inför höstens alla aktiviteter och längre ner hittar ni det fullständiga aktivitetsprogrammet. Sist men inte minst i detta nyhetsbrev hälsar vi Michaela Holmberg välkommen till Måltid Sverige, hon ska under hösten göra en förstudie om forskning inom offentliga måltider!

---

HÖSTENS AKTIVITETER

---

Välkommen till Måltidens Mervärde!

Den 29 oktober i Vara och den 30 oktober i Katrineholm 

För nionde året i rad arrangeras inspirationsdagen Måltidens Mervärde! Välkommen till en inspirerande,engagerande och upplyftande dag i de offentliga måltidernas tecken. Ett givet event för dig som jobbar med mat och måltider inom skola, vård och omsorg. Vi har nöjet att välkomna Richard Tellström, Anna Bergholtz, Anna-Karin Quetel och Thomas Gunnarsson. Moderator för dagen är Monika Ahlberg. Vi ses i vecka 44! 

Läs mer och anmäl dig här>>

---

Seminarium Bra måltider i äldreomsorgen

26/9 i Göteborg och 3/10 i Halmstad

Under våren lanserade Livsmedelsverket de nya råden om bra måltider i äldreomsorgen. Råden lyfter behovet av flexibla arbetssätt som gör det möjligt att erbjuda olika lösningar för olika individer, men också att få till samverkan mellan olika yrkesgrupper. Välkommen till en dag där råden presenteras och diskuteras utifrån de olika rollerna i måltidskedjan. Livsmedelsverket presenterar råden och vi lyfter också goda exempel. Moderator och diskussionsledare är Kajsa Asp Jonson.

Mer information och anmälan till tillfället i Göteborg>>

Mer information och anmälan till tillfället i Halmstad>>

---

Växtbaserad matlagning - inspiration i det veganska köket  

Den 26/9 i Halmstad och den 27/9 i Skövde 

Hur gör man när man ställs inför uppdraget att laga mat helt utan animaliska ingredienser så kallad vegankost? Utbildningen innehåller både en teoretisk del med föreläsning och diskussion samt en praktisk del där deltagarna får utmana sin kreativitet och laga mat. 

---
---

Det bubblar av måltidspedagogik! 

Måltidspedagogik i praktiken - handledarutbildning till diplomerad måltidspedagog 

I början av september startar handledarutbildningen i måltidspedagogik igång igen. Hela 14 blivande måltidspedagoger är anmälda till höstens omgång. Utbildningen kommer att pågå under 10 veckor och har två fysiska träffar samt en slutexamination, resterande undervisning sker via en läroplattform med coachning från Läromat. Från våra partners finns deltagare från bland annat Eskilstuna Kommun, Varbergs Kommun, Mölndals stad och Göteborgs stad. Kul att intresset är stort och att fler väljer att satsa på att arbeta med måltidspedagogik i förskolan!

---

Är du redan diplomerad måltidspedagog? 

Välkommen till en fortbildningsdag den 14 november i Göteborg! Temat för dagen berör ett interkulturellt förhållningssätt om mat som kulturbärare. Läs mer här>>

---

Ha koll på alla aktiviteter riktade till offentliga måltider!

Det kokar av offentlig måltidsaktivitet i Sverige och i Norden. Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat- och måltidsarrangemang, dvs andras aktiviteter i ett kalendarium.

Här ett smakprov!

30/8 Vad ska vi laga för mat?, Göteborg 

30/8 Lokal mat och offentlig upphandling, Webbinar 

30-31/8 Nordic Assembly For Public Meals, Köpenhamn

7/9 MAT2018, Växjö

18/9 White Guide Junior & White Guide Senior, Göteborg

27/9 Challenge workshop kring matsvinn, Göteborg 

Fler aktiviteter via länken här>> och tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se

---

Hej Michaela!

Vi vill också passa på att hälsa Michaela Holmberg välkommen till Måltid Sverige! Under hösten ska Michaela arbeta med en förstudie inom Måltid Sverige i samverkan med Göteborgs universitet. 

Vad är syftet med förstudien?

- Studien kommer bidra med en kartläggning av aktuell forskning inom offentliga måltider. Syftet är också att identifiera vilka behov och utmaningar som finns för framtida forskning från forskare och representanter i branschen. Ett spännande område och jag ser mycket fram emot mitt nya uppdrag!

Michaela är utbildad kostekonom som tidigare arbetat med att utveckla mat på skola och förskola. Helt ny inom Måltid Sverige är hon dock inte. Under förra året påbörjade Michaela en masterexamen i kostvetenskap och gjorde då internship på Måltid Sverige och Skolmatsakademin. 

Mer om Michaelas arbete med förstudien finns att läsa här>> 

 

 

---

Följ oss på sociala medier!

Följ vårt flöde på Facebook och Instagram

---

Måltid Sveriges nyhetsbrev augusti 2018