26/9 Växtbaserad matlagning – inspiration i det veganska köket, Halmstad

Fler gäster efterfrågar växtbaserade rätter och kraven på att servera fler klimatsmarta måltider ökar inom de offentliga köken. Hur gör man när man ställs inför uppdraget att laga mat helt utan animaliska ingredienser så kallad vegankost? Vi ger er inspirationen och kunskapen som behövs för att möta dessa krav.

Syftet med utbildningen är att höja kunskapen om växtbaserad matlagning hos kockar och måltidspersonal. Det finns ett stort behov att kunna se helheten där de växtbaserade rätterna ska harmoniera med övriga rätter och på ett fräscht och lockande sätt inbjuda flera till att smaka. Att erbjuda alla gäster ett växtbaserat alternativ kan bli ett redskap för att nå de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) om ett ökat intag av grönsaker och fiber samt att nå våra nationella miljömål med minskad klimatbelastning.

Utbildningen innehåller både en teoretisk del med föreläsning och diskussion samt en praktisk del där deltagarna lagar mat själva. Under dagen sätter vi den gröna råvaran som huvudingrediens och lär oss om hur man lyfter grönsaker, rotfrukter och baljväxter till nya gastronomiska höjder. Vi fokuserar på smak, kvalitet, utseende, kreativitet och nya recept.

Kunskapsmål:

  • Deltagarna ska få ökad kunskap kring vad växtbaserad mat innebär, olika typer av vegetarisk kost och näringsrekommendationer.
  • Deltagarna ska få ökad kunskap i hur man planerar och genomför växtbaserad matlagning i verksamheten.
  • Deltagarna ska få ökad kunskap i hur man skapar inbjudande och varierande växtbaserade rätter.
  • Deltagarna ska få ökad förståelse för säsongsanpassning.

Målgrupp: Kockar och måltidsbiträden.

Tid: 9.00-15.30

Plats: Vallåsskolan, Halmstad

Kostnad: 1790 kr exkl. moms, inkl. lunch och fika.

Anmälan senast den 10/9. Anmälan är bindande men kan överlåtas till annan person. Avbokning efter den 12/9 faktureras.