Nyhetsbrev från Måltid Sverige - DECEMBER 2018

På gång i Måltid Sverige 

Julen står för dörren..

Vi på Måltid Sverige vill passa på att önska er en god jul och ett gott nytt år! Tack för det gångna året - vi ser fram emot ett spännande 2019 tillsammans med er! 

---

Utbildningar och aktiviteter

Aktivitetsprogram våren 2019

31/1 Bra mat för alla - födoämneskänslighet och specialkost!, Webbinar

6/3 Att förstå matgäster med särskilda behov, Lund 

7/3 Mellanmål och måltidsmiljö i äldreomsorgen, Göteborg 

April Mellanmål och måltidsmiljö i äldreomsorgen, Kullavik 

April/maj Seminarium/workshop bra måltider i äldreomsorgen, Nyköping 

Fler aktiviteter är på gång! Håll utkik efter seminarier på tema måltidspedagogik i förskola och fler tillfällen på tema mellanmål och måltidsmiljö i äldreomsorgen. 

Anmälningar och fullständigt aktivitetsprogram publiceras den 10 januari. 

---

Vad önskar du för utbildning?

Har du några särskilda önskemål kring utbildningar? Önskar ni vara värd för en utbildning? Vi tar gärna emot förslag på kommande aktiviteter. Hör av er till oss på maltidsverige@ri.se

---

Ha koll på aktiviteter riktade till offentliga måltider!

Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat- och måltidsarrangemang, dvs andras aktiviteter i ett kalendarium.

Här ett smakprov!

4/2 Barn och ungdomar - vanor, trender och kommunikation, Göteborg

7/2 Seminariedag om fisk och hälsa, Stockholm 

7/3 Ska äldre svälta och barn lida av fetma i Sörmland?, Nyköping

25-26/3 Skolmåltid 2019, Stockholm

28-29/3 Kostdagarna, Göteborg

Vi uppdaterar kalendariet regelbundet. Tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se

---

Genomförda utbildningar och seminarietillfällen 

Måltidens Mervärde!

Stort tack till er som deltog på årets Måltidens Mervärde i Vara den 29 oktober! 

"Fantastiskt att få en hel dag med fina föreläsare, underbar mat och god service"

 

Beata Beta och Maja Majs på seminarium i Falköping! 

Vår praktikant Julia Hansson hängde med oss på seminariet i måltidspedagogik. Såhär skriver hon om dagen:

Tisdag den 13/11 deltog jag på ett seminarium om måltidspedagogik med fokus på varför man ska integrera mat och måltider i den pedagogiska verksamheten. Vi fick ta del av hur man kan öka barns intresse för mat på ett roligt och enkelt sätt, samtidigt som man jobbar med läroplanen och de nationella målen för folkhälsa och miljö. Goda exempel presenterades av de nyblivna måltidspedagogerna som berättade om sina projekt som pågått under hösten. Vi stötte på Maja Majs och Beta Beata, flertalet håriga smörgåsar och många andra kreativa tilltag för att implementera pedagogiken i verksamheten. Exempel på aktiviteter från dessa projekt fick vi smaka prov på under eftermiddagens workshops med olika teman där vi fick testa på och inspireras. Dagen avslutades med att uppmärksamma och certifiera de nya måltidspedagogerna.

 

I höst har 14 personer läst handledarutbildning i måltidspedagogik - till diplomerad måltidspedagog! 

---

Projekt genom Måltid Sverige

Genom Måltid Sverige har nya projekt startats upp. Här presenteras tre projekt som startats upp under 2018!

Med smak för kunskap 

Vi är nu äntligen igång med ESF-projektet Med smak för kunskap! Analysfasen har nu gått över i genomförandefasen och utbildningar till yrkesbedömare och handledare påbörjas i början på nästa år för att kunna starta valideringsprocessen. Det är Halmstad kommun, Laholms kommun, Kungsbacka kommun samt Regionservice i Halland samt Lidköpings kommun och Vara kommun i Västra Götaland som är med i projektet. Läs mer här>>

Hållbar skolmåltid genom digitalisering

Skolmåltiden är en viktig del av skolans vardag, men möjligheterna att stärka elevernas lärande och att bidra till en mer hållbar samhällsutveckling kan utnyttjas betydligt bättre. Nu startar RISE tillsammans med Kungsbacka kommun och Västerviks kommun projektet Hållbar skolmåltid genom digitalisering för att undersöka hur detta kan göras i praktiken. Projektet ska skapa förutsättningar för att utveckla och förbättra måltidsverksamheten i skolan genom att bygga system som drar nytta av de digitala möjligheterna. Projektet finansieras av Vinnova, Utmaningsdriven innovation steg 1. Läs mer här>> 

 

Kunskapsklivet för klimatsmarta offentliga måltider

Vi har startat igång kunskapsklivet för klimatsmarta offentliga måltider! Syftet med projektet är att öka kompetens, medvetenhet och engagemang kring måltiders klimatpåverkan och hur måltiders klimatavtryck kan minskas. Målet är att minska klimatpåverkan från måltider inom deltagande organisationer med 13 procent från november 2018 till december 2020.

10 deltagande organisationer inom Västra Götaland deltar i projektet. Västra Götaland är projektägare och RISE driver projektet på uppdrag.

Klimatsmart mat på våra fat - öppen webbutbildning! 

Lär dig mer om matens klimatpåverkan och hur vi steg för steg kan minska den utan att göra avkall på kvalitén. Webbutbildningen ger dig praktiska tips och argument samt stimulerar till fortsatt arbete för att arbeta med klimatsmart mat. Framtagen av Västra Götalandsregionen, men kostnadsfri och tillgänglig för alla! Hittas på Måltid Sveriges webb>>

---

Övrig information

Kartläggning av måltider i kommunalt drivna förskolor, skolor och omsorgsverksamheter

Livsmedelsverket har i dagarna publicerat en stor kartläggning av offentliga måltider! Kartläggningen visar att kommunerna arbetat medvetet för att öka andelen ekologiska livsmedel, köper till stor del svenskt kött och håller en god kompetensnivå i köken trots en rådande kockbrist. Men man menar också att det finns områden som behöver utvecklas, särskilt inom äldremåltiderna. Det finns en sammanfattning på Måltidsbloggen att läsa och hela rapporten hittar du här>>

---

Följ oss på sociala medier!

Följ vårt flöde på Facebook och Instagram

---

Måltid Sveriges nyhetsbrev december 2018