Nyhetsbrev från Måltid Sverige - OKTOBER 2018

På gång i Måltid Sverige 

Höstens aktiviteter pågår för fullt men än finns det chans att anmäla sig till höstens största evenemang - Måltidens Mervärde! 

---

Du har väl inte glömt att anmäla dig till Måltidens Mervärde?

Den 29 oktober Vara Konserthus

Måltidens Mervärde är ett givet event för dig som jobbar med mat och måltider inom skola, vård och omsorg. Varför ser våra måltidsvanor ut som de gör? Vad är förklaringen till vårt samtida sätt att skapa en individuell diet? Hur påverkas maten genom våra sinnen? Hur ökar vi arbetsglädjen och minskar stressen? Det och mycket mer får du svar på den 29 oktober. Moderator för dagen är Monika Ahlberg och bland föreläsarna har vi nöjet att välkomna Richard Tellström, Anna Bergholtz, Anna-Karin Quetel och Tomas Gunnarsson. 

Läs mer och säkra din plats>> 

OBS! Sista anmälningsdag är den 15/10.

---

Seminarium i måltidspedagogik, 13/11 Falköping 

En dag som ger dig en introduktion i måltidspedagogik och argumenten till att integrera mat och måltider i den pedagogiska verksamheten. Eftermiddagen ägnas åt att prova på olika metoder och arbetssätt i workshops med fokus på hur du kan arbeta i förskolan med måltidspedagogik. Var med och laborera med hjälp av våra sinnen, experimentera med livsmedel och dokumentera med ord smakupplevelser. Anmäl dig senast den 29 oktober>>

---

Future Kitchen 2019 

Future Kitchen har pågått i två år och vid summeringen av årets omgång ser vi många positiva resultat. Omkring 40 nyanlända har testat på att arbeta i offentliga kök och under året har 35 nya handledare utbildats. Många av årets praktikanter finns kvar i branschen i form av extratjänst eller utbildning. Vi kan se att Future Kitchen ger mycket i form av många mjuka värden, både för personal och praktikant och är också ett viktigt led för en nyanländ att komma in i samhället.

Vi är i planering inför en ny omgång av Future Kitchen 2019. Det finns chans att hänga på! Men vi behöver er anmälan redan den 18/10. Läs mer här>>

---

Aktivitetsprogram hösten 2018

Aktiviteterna pågår för fullt nu och ännu återstår några!

29/10 Måltidens Mervärde, Vara

13/11 Seminarium Måltidspedagogik, Falköping

28/11 Att förstå matgäster med särskilda behov, Lund (Preliminärt) 

---

Vad önskar du för utbildning?

Planeringen för vårtermin 2019 är igång! Har du några särskilda önskemål? Vi tar gärna emot förslag på kommande aktiviteter. Hör av er till oss på maltidsverige@ri.se

---

Genomförda utbildningar och seminarietillfällen 

---

"Utan maten kan vi stänga våra äldreboenden!"

Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverkets kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg la kunskapsbasen för dagen och presenterade de nya råden Bra måltider i äldreomsorgen.

Seminarietillfällen i Göteborg och Halmstad 

Råden Bra måltider i äldreomsorgen lyfter behovet av flexibla arbetssätt som gör det möjligt att erbjuda olika lösningar för olika individer, men också att få till samverkan mellan olika yrkesgrupper. Med individen i centrum, samverkan och att våga tänka nytt för att lyckas med en stark måltidskedja bjöd vi in till en seminariedag på temat! Dagarna samlade runt 160 deltagarna med olika professioner och kompetenser. Moderator för dagen var dietist och journalisten Kajsa Asp Jonsson. 

Vår hemsida kommer att uppdateras med seminariedagarnas innehåll. Hör av er till oss om ni vill att vi arrangerar fler liknande tillfällen! Här nedan tipsar vi om Livsmedelsverkets material och en inspirationsfilm från Tre Stiftelser. 

Livsmedelsverkets råd Bra måltider i äldreomsorgen + utbildningsmaterial>>

Tre Stiftelsers film Det är vi! >>

På eftermiddagen hade vi en stående workshop där deltagarna fick diskutera kring måltidskedjan. 

---

Kreativa dagar i det växtbaserade köket! 

I slutet av september samlades kockar och måltidsbiträden för att förkovra sig i det växtbaserade köket. Utbildningen varvar teori och praktik och deltagarna var verkligen kreativa. Se nedan för vegoinspiration! 

---

Ha koll på aktiviteter riktade till offentliga måltider!

Det kokar av offentlig måltidsaktivitet i Sverige. Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat- och måltidsarrangemang, dvs andras aktiviteter i ett kalendarium.

Här ett smakprov!

11/10 Skollunch på lektionstid, webbinar 

11/10 Matallergi - diagnostik, nutrition och livskvalitet, Stockholm

15/11 De offentliga kökens ansvar för minskad antibiotikaanvändning, webbinar

20-21/11 Livsmedelsverkets Måltidsdagar, Stockholm

Fler aktiviteter via länken här>> och tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se

---

Nyheter från Upphandlingsmyndigheten

Hårdare antibiotikakrav med nya hållbarhetskriterier

Upphandlingsmyndigheten har reviderat hållbarhetskriterierna för produktgruppen kyckling och kalkon. Det innebär både uppdaterade och helt nya kriterier som gör det möjligt för offentlig sektor att ställa tuffare krav på minskad antibiotikaanvändning vid upphandling. Läs mer här>>

---

Följ oss på sociala medier!

Följ vårt flöde på Facebook och Instagram

---

Måltid Sveriges nyhetsbrev oktober 2018