Rapport från dialogmötet om Ökade livsmedelspriser den 7 september

Måltid Sverige och Skolmatsakademin bjöd in våra medlemmar till ett kostnadsfritt digitalt dialogmöte på det mycket aktuella temat ”De ökade livsmedelspriserna” med följdfrågan Hur gör vi nu?

Närmare 100 medlemmar deltog och mötet innehöll dialog mellan deltagare från olika kommuner och regioner, varvat med goda exempel från kommunerna Lidköping, Karlstad och Motala som delade med sig bland annat om HUR man kan tänka kring menyplanering, svinnsamarbeten, kontakt med lokalpolitiker och mycket mer. På vår hemsida kan du som inte kunde vara med ta del av en matnyttig rapport från dagen!

Länstyrelsen i Vgr och upphandlingsmyndigheten berättade om vikten för det lokala trots prisökningarna och vi hoppas alla lämnade mötet med mer kraft att fortsätta sitt viktiga arbete trots utmaningen som slår hårt mot branschen. Tillsammans skapade vi alla ett argumentsbibliotek som man kan plocka fram inför dialog med politiker, beslutsfattare men även till andra skrivelser där man behöver trycka på vikten av offentliga måltider! För nu blir offentliga måltiders betydelse ännu viktigare eftersom många privata hushåll behöver dra ner på dyra råvaror som tex frukt och grönt.

En ny undersökning från livsmedelsverket visar att många konsumenter köper betydligt mindre frukt och grönsaker på grund av de ökade livsmedelspriserna. I första hand är det låginkomsttagare som uppger att de slutat köpa eller minskat sina inköp av frukt och grönt, men resultaten visar att alla grupper påverkas när maten blir dyrare.

Läs mer om Livsmedelsverkets undersökning här Mindre frukt och grönsaker i matkassen när priserna ökar (livsmedelsverket.se)

Vi vill även passa på att slå ett slag för Ekonomibloggen