Det nya coronaviruset
Vi vill underlätta för er att hålla reda på var man hittar relevant och aktuell information om det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen Covid-19. Vi förmedlar också tips och förslag på arbetssätt som kan underlätta verksamheten, livsmedelskedjan eller som på annat sätt hänger ihop med den offentliga måltidsverksamheten. Skriv gärna till oss på maltidsverige@ri.se
Coronaviruset sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. I dagsläget finns det ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten. De ordinarie hygienrutinerna inklusive handtvätt är tillräckliga, menar Livsmedelsverket. Ta del av vanliga frågor och svar på Livsmedelsverkets webbsida här.
Håll dig uppdaterad och håll löpande koll på kommunens eller regionens egna riktlinjer!
Samlade strategier och lösningar för offentliga måltider
Vi tror att stöd och råd från andra måltidsverksamheter kan vara till stor hjälp. Vi har därför varit i kontakt med ett antal kommuner för att ta del av och sprida hur verksamheter hanterar den rådande situationen. Vi har också tagit del av information från Martin & Servera och Menigo Foodservice. Här nedan hittar ni en sammanställning.
Tips om frågor som rör
Länkar – här hittar du relevant och aktuell information
Måltidsbloggen
– som drivs av Livsmedelsverkets kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg
- Måltidsbloggen
- Blogginlägg 2021-08-23 ”Hösttermin och fortfarande pandemi – vad gäller?”
- Blogginlägg 2020-07-02 ”Nya regler för offentliga måltider kring coronaviruset”
- Blogginlägg 2020-04-07 ”Skolmåltider vid undervisning på distans”
- Blogginlägg 2020-03-30 ”Gäller maxgränsen på 50 personer även skolrestauranger?”
- Blogginlägg 2020-03-25 ”Nya regler för restauranger och krogar – vad gäller för offentliga restauranger?”
- Blogginlägg 2020-03-24 ”Information om coronavirus och livsmedelskontroll”
- Blogginlägg 2020-03-19 ”Corona-uppdatering för offentliga restauranger”
- Blogginlägg 2020-03-13 ”Coronaviruset – vad behöver offentliga kök tänka på?”
Livsmedelsverket
- Offentliga kök – coronavirus
- Frågor och svar på vanliga frågor från konsumenter och företag
- Krisberedskap för offentliga kök
- Hygien – Tillagning och förvaring
- Personlig hygien
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Andra webbplatser
Krisinformation
Folkhälsomyndigheten
Skolverket
Arbetsgivarverket
Affischer om god handhygien
Folkhälsomyndigheten har tagit fram affischer om god hand hygien.
- God handhygien – affisch för utskrift
- God handhygien – affisch för utskrift (engelska)
- God handhygien – affisch för utskrift (dari)
- God handhygien – affisch för utskrift (nordkurdiska/kurmanji)
- God handhygien – affisch för utskrift (pashto)
- God handhygien – affisch för utskrift (persiska/farsi)
- God handhygien – affisch för utskrift (somaliska)
- God handhygien – affisch för utskrift (tigrinja)
Kommunikationsmaterial till skolrestaurangen
Ta del av Lilla Edets kommuns kommunikationsmaterial till skolrestaurangen om handtvätt, hygien på smörgåsstationen, att hålla lagom avstånd i matkön m.m. Materialet är bildbaserat och fungerar till de flesta målgrupper oavsett ålder eller språk.