Grön inspiration för skola, vård och omsorg

Anlita en eldsjäl! Måltid Sveriges måltidsutbildare har en gedigen råvarukunskap, ett nytänkande och verktyg för bestående resultat genom att de vet vad som funkar i verksamheten. Dessa måltidens superhjältar är till vardags kockar i offentliga kök inom förskola, skola och äldreomsorg men går genom Måltid Sverige att anlita för att utbilda din personal.

Varmt välkomna med er förfrågan till maltidsverige@ri.se


Mer vegetariskt!

Heldagsutbildning med teori och praktik

Syftet med utbildningen är att höja kunskapen om vegetarisk matlagning hos måltidspersonal då fler gäster efterfrågar vegetarisk mat och kraven på att servera fler klimatsmarta måltider ökar inom de offentliga köken.

Men hur får man maten att faktiskt landa i magen? Det finns ett stort behov att kunna se helheten i menyplaneringen där den vegetariska rätten ska harmoniera med övriga rätter och på ett fräscht och lockande sätt inbjuda gästen till att smaka och välja det vegetariska alternativet. Att erbjuda vegetariskt alternativ kan då bli ett redskap för att nå de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) om ett ökat intag av grönsaker och fiber, liksom att minska köttintag och därmed klimatbelastningen.

Utbildningen innehåller både en teoretisk del med föreläsning och diskussion samt en praktisk del där deltagarna lagar mat själva. Under dagen sätter vi den gröna råvaran som huvudingrediens och lär oss om hur man lyfter grönsaker, rotfrukter och baljväxter till nya gastronomiska höjder. Vi fokuserar vi på smak, kvalitet, utseende, kreativitet och nya recept.

Deltagarna får…

  • …ökad kunskap kring vad vegetarisk mat innebär, olika typer av vegetarisk kost och näringsrekommendationer.
  • …ökad kunskap i hur man planerar och genomför vegetarisk matlagning i verksamheten.
  • …ökad kunskap i hur man skapar inbjudande och varierande rätter.
  • …ökad kunskap för hur man harmonierar vegetariska rätter med övrig meny.
  • …ökad förståelse för säsongsanpassning.
  • …verktyg och tips för att locka matgästerna till att smaka av den vegetariska maten.

Växtbaserad matlagning – inspiration i det veganska köket

Heldagsutbildning med teori och praktik

Fler gäster efterfrågar växtbaserade rätter och kraven på att servera fler klimatsmarta måltider ökar inom de offentliga köken. Vi ger er inspirationen och kunskapen som behövs för att möta dessa krav. Syftet med utbildningen är att höja kunskapen om växtbaserad matlagning hos kockar och måltidspersonal. Det finns ett stort behov att kunna se helheten där de växtbaserade rätterna ska harmoniera med övriga rätter och på ett fräscht och lockande sätt inbjuda flera till att smaka.

Att erbjuda alla gäster ett växtbaserat alternativ kan bli ett redskap för att nå de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) om ett ökat intag av grönsaker och fiber samt att nå våra nationella miljömål med minskad klimatbelastning.

Utbildningen innehåller både en teoretisk del med föreläsning och diskussion samt en praktisk del där deltagarna lagar mat själva. Under dagen sätter vi den gröna råvaran som huvudingrediens och lär oss om hur man lyfter grönsaker, rotfrukter och baljväxter till nya gastronomiska höjder. Vi fokuserar på smak, kvalitet, utseende, kreativitet och nya recept.

Deltagarna får…

  • …ökad kunskap kring vad växtbaserad mat innebär, olika typer av vegetarisk kost och näringsrekommendationer.
  • …ökad kunskap i hur man planerar och genomför växtbaserad matlagning i verksamheten.
  • …ökad kunskap i hur man skapar inbjudande och varierande växtbaserade rätter.
  • …ökad förståelse för säsongsanpassning.