Matlagningsinspiration för skola, omsorg och vård

Anlita en eldsjäl! Måltid Sveriges måltidsutbildare har en gedigen råvarukunskap, ett nytänkande och verktyg för bestående resultat genom att de vet vad som funkar i verksamheten. Dessa måltidens superhjältar är till vardags kockar i offentliga kök inom förskola, skola och äldreomsorg men går genom Måltid Sverige att anlita för att utbilda din personal.

När man beställer en utbildning med våra Måltidsutbildare vet man exakt vad man köper. Som beställare vill du veta i förväg vad personalen ska få för utbildning, vad den har för syfte och innehåll och på vilket sätt kunskaperna ska läras ut. Därför får du en kursplan och ett verktyg som du kan använda dig av för att i efterhand följa upp deltagarnas nya kunskaper och för att kunna sätta nya mål för hur man kan fortsätta att utveckla arbetet framåt. På det sättet hjälper vi dig att säkra att den genomförda utbildningen faktiskt gett resultat.

Varmt välkomna med er förfrågan till maltidsverige@ri.se


Inbjudande salladsbuffé

Heldagsutbildning med teori och praktik

En färgsprakande och fantasifull salladsbuffé väcker aptiten och lockar måltidsgästen till att våga prova nya smaker. Grönsaker och frukt innehåller många av de näringsämnen vi behöver och eftersom kostvanor grundläggs redan i tidig ålder har salladsbuffén i skolan en viktig uppgift i att utmana barnens smaklökar.

Denna utbildning ska ge förutsättningar och kunskap att skapa salladsbufféer som är inbjudande, färgglada, fräscha och lagade med omsorg och glädje.

Utbildningen innehåller både en teoretisk del med föreläsning och diskussion samt en praktisk del där deltagarna tillagar olika sallader själva. Under dagen går vi igenom hur man skapar och presenterar ett inbjudande salladsbord, hur man planerar det utefter näringsriktighet, säsong, ekonomi och trender, och knep man kan ta till för att öka grönsaksintaget.

Deltagarna får…

 • …ökad kunskap i hur man planerar och bygger upp ett tilltalande salladsbord utifrån aspekter som näringsriktighet, säsongsanpassning, ekonomi, form och färg.
 • …ökad råvarukunskap om lämpliga råvaror som passar till salladsbordet, med speciellt fokus på grova grönsaker och baljväxter.
 • …ökad kunskap om olika tillredningsmetoder.
 • …ökad förståelse kring hur salladsbordet kan bli ett verktyg för att minska svinnet.
 • …ökad kännedom om verktyg och knep man kan använda för att påverka gästens intresse för ”nya” grönsaker och sallader.

Grönsaks- och rotfruktsskola

Heldagsutbildning med teori och praktik

Här vänder vi på steken! Utgångspunkten är växtriket, och hur man laga både läckrare, nyttigare och mer klimatsmarta måltider utan att det för den skull behöver saknas fisk eller kött på tallriken.  Dagen varvas med teori och praktik, diskussioner och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna. Vi fokuserar på tillagning av såväl varma som kalla rotsaks- och grönsaksrätter men även tillbehör till salladsbordet. Med denna utbildning vill vi skapa förutsättningar för klimatsmarta, näringsriktiga och goda måltider och målet är att deltagarna efter utbildningen ska kunna erbjuda varierande, goda och inspirerande måltider där rotfrukter och grönsaker får en mer framträdande roll.

Deltagarna får…

 • …lära sig nya recept och tillagningsmetoder.
 • …ökad råvarukunskap kring doft, smak och konsistens, samt vilka råvaror som passar bäst för ändamålet.
 • …ökad kunskap kring säsongsanpassning och när den bästa tiden är för råvaran.
 • …ökad kunskap kring råvaruhantering och hur man tar hand om råvaran på bästa sätt.
 • …ökad kunskap i hur man lägger upp och presenterar maten på ett inbjudande sätt.

Matlagning från grunden

Heldagsutbildning med teori och praktik

Måltiden kan vara ett verktyg för rehabilitering, pedagogik, kommunikation och social gemenskap, och en förutsättning för detta är att maten är god, tillagad med bra råvaror och en stor nypa omsorg. Trenden idag går mot att laga mer mat från grunden. Möjligheten att laga mat från grunden varierar stort och beror på förutsättningarna man har i köken, både när det gäller teknisk utrustning eller personalens kompetens. Med rätt planering och kompetens kan man laga mer mat från grunden utifrån de förutsättningar man har i sin egen verksamhet, och med de rätta kunskaperna kan maten både bli godare, billigare och mer tidseffektiv att laga. Att kunna laga mer mat från grunden stärker också status, yrkesstolthet och skapar mer arbetsglädje hos måltidspersonalen.

Utbildningen innehåller både en teoretisk del med föreläsning och diskussion, samt en praktisk del där deltagarna själva lagar mat. Under dagen får vi kunskap om råvaror och metoder som fungerar vid tillagning till många gäster, och förståelse för skillnaden mellan matlagning från grunden och matlagning med halvfabrikat. Vi lagar mat utifrån recept med grönsaker, fisk och kött och skapar en buffé med både tillbehör, egna kryddblandningar, kalla såser och nybakt bröd.

Deltagarna får…

 • …ökad kunskap i hur man lagar goda och näringsriktiga rätter från grunden.
 • …ökad kunskap om vad matlagning från grunden innebär.
 • …ökad kunskap om hur man planerar och genomför matlagning från grunden i verksamheten utifrån sina egna förutsättningar
 • …ökad kunskap kring metoder och råvaror som fungerar vid tillagning till många gäster.
 • …ökad förståelse för hur matlagning från grunden både kan minska svinn och bidra till en bättre ekonomi i köket.

Andra teman

Våra utbildningar är flexibla och vi anpassar dem alltid efter var behoven finns. Kanske ni vill fördjupa er i något speciellt ämne, som till exempel mellanmål, smaksättning, såser eller fisk? Kontakta oss så tar vi fram ett förslag! maila oss på maltidsverige@ri.se