3/4 Mellanmål och måltidsmiljö i äldreomsorgen, Kullavik

Välkommen till en inspirerande och matnyttig dag där vi fokuserar på mellanmål och måltidsmiljö i äldreomsorgen. Hur kan vi med enkla medel göra det där lilla extra? Vilka utmaningar finns när vi gör mat för äldre? Och vilka möjligheter har vår verksamhet?

En av de största utmaningarna inom äldreomsorgen är undernäring, men vilket också är fullt möjligt att förebygga med enkla medel och god kunskap. Livsmedelsverket visar på flertalet framgångsfaktorer för att förebygga undernäring och stimulera aptit och matglädje, som exempelvis mellanmål, trivsam atmosfär och kulinarisk kvalitet. Mellanmål fördelat jämt över dagen har minst lika stor betydelse som huvudmålen, då dessa kan vara enklare att få i sig än lagad mat. Rekommendationer på minst tre mellanmål mellan frukost, lunch och middag hjälper till att öka det totala matintaget under en dag. Matens presentation, doft och smak i kombination med en trevlig måltidsmiljö, är positiva influenser till ett högre energiintag hos de äldre och kanske därmed ökad livskvalitet.

Utbildaren för dagen är Fredrik Adén från Rådahemmet, han delar med sig av sina bästa tips och i en kreativ workshop testlagar vi aptitretare, söta och salta mellanmål. Vi passar också på att öva på upplägg och presentation!

Program 13.00-16.30

  • Vilka utmaningar finns när vi gör mat för äldre? Och vilka möjligheter har vår verksamhet?
  • Inspiration från Rådahemmet
  • Kort näringslära och sensorik
  • Tallrikspresentation och måltidsmiljö
  • Praktisk workshop näringsstinna mellanmål och aptitretare med äldres behov i fokus

Målgrupp: Kockar och kostombud inom äldreomsorgen.

Datum: Den 3 april 2019, kl 13.00-16.30

Plats: Sandlyckans äldreboende i Kullavik

Kostnad: 1390 kr exkl. moms.

 

Tillfället är tyvärr inställt. 

Anmäl dig senast 12/3 Anmälan är bindande men kan överlåtas till annan person. Avbokning efter den 13/3 faktureras.

Utbildare är Fredrik Adén, köksföreståndare på Rådahemmet