|
|
|
På gång i Måltid Sverige
Höstens aktiviteter planeras för fullt och vi ger er här ett smakprov! Förutom spännande utbildningar driver vi också olika utvecklingsprojekt - Med smak för kunskap är ett! Läs nyheterna från våra projekt längre ner. Vi vill passa på att önska er en härlig sommar och skön ledighet!
|
|
|
|
|
|
3/10 Måltidspedagogik i förskola, Eskilstuna
Dagen ger en introduktion i måltidspedagogik och argumenten till att integrera mat och måltider i den pedagogiska verksamheten. Eftermiddagen ägnas åt att prova på olika metoder och arbetssätt i workshops med fokus på hur du kan arbeta i förskolan med måltidspedagogik. Var med och laborera med hjälp av våra sinnen, experimentera med livsmedel och dokumentera med ord smakupplevelser.
|
|
|
|
|
10/10 Att förstå matgäster med särskilda behov, webbinar
Tillsammans med MatTanken och Skolmatsakademin bjuder vi in till ett webbinarium där vi berör temat måltid och neuropsykiatriska diagnoser. Hur hanterar vi måltidssituationen för våra matgäster med särskilda behov? Förståelse för våra matgästers mångfald och olika förutsättningar är första steget.
|
|
|
15/10 Matöverkänslighet, vad nytt?, Göteborg
Utbildningen ger dig möjlighet att damma av nuvarande kunskaper i födoämnesöverkänslighet och specialkost, men ger dig också en fördjupad kunskap i ämnet. Utbildare är Andrea Mikkelsen, dietist och medicine doktor. Andrea är specialist inom barnhälsovård och födoämnesöverkänslighet hos barn.
|
|
|
|
|
|
|
29/10 MÅLTIDENS MERVÄRDE, Vara konserthus
Måltidens Mervärde är ett givet event för dig som jobbar med mat och måltider inom skola, vård och omsorg. Vi har nöjet att välkomna bland andra Jan Gunnarsson och Alain Grenard till årets inspirationsdag! Flagga den 29 oktober i kalendern! >>
|
|
|
|
|
Psst.
Inom kort presenteras programmet i sin helhet, men vi släpper redan nu ett begränsat antal biljetter till lägre pris. Skynda dig, erbjudandet pågår mellan 10/6-30/6.
|
|
|
|
|
|
|
Vad önskar du för utbildning?
Har du några särskilda önskemål kring utbildningar? Önskar ni vara värd för en utbildning? Vi tar gärna emot förslag på kommande aktiviteter. Hör av er till oss på maltidsverige@ri.se
|
|
|
|
|
Nyheter från våra projekt och initiativ
|
|
|
|
Rapport kring offentliga måltider
Rapporten Inblick i forskning kring offentliga måltider är nu publicerad! Hösten 2018 påbörjade Michaela Holmberg arbetet. Rapporten bygger dels på en litteraturstudie kring offentliga måltider, och dels på intervjuer med forskare och måltidschefer! Spännande läsning utlovas! På vår hemsida finns även en sammanfattning av rapporten att läsa.
|
|
|
|
|
|
|
|
Kunskapsklivet för klimatsmarta offentliga måltider
|
Under våren har runt 300 personer tagit del av praktiska utbildningstillfällen i vegetarisk matlagning. I höst väntar coachning samt workshop-tillfällen med fokus på matsvinn och klimatsmart mat. I projektet som finansieras av Klimatklivet kommer vi också att ta fram kommunikationsmaterial som vi hoppas kommer till gagn för många. Läs mer
|
|
|
|
Att få tag på utbildade kockar är inte lätt. Men nu är valideringar i full gång ute i de sex kommuner som medverkar i projektet, som en del i att lösa kompetensförsörjningsfrågan. Tidigt i våras utbildades yrkesbedömare och handledare för att kunna påbörja valideringar ute i köken. Under maj månad har både Laholm och Halmstad validerat varsitt måltidsbiträde som nu kan titulera sig kock. Stort grattis till er, och nu till hösten förväntas många fler valideringar genomföras! Läs mer
|
Projektet finansieras av Esf-rådet.
|
|
|
|
|
Tredje omgången av Future Kitchen har pågått under våren. Handledare i köken har tagit emot praktikanter under tre månader som blivit introducerade till offentliga måltider och fått chans att testa på olika arbetsmoment i köken. Vi hoppas att ett första frö har såtts hos praktikanterna att jobba vidare inom offentliga kök. Läs mer
|
|
|
|
|
|
Matnyttigt från branschen
|
|
|
Grattis till nomineringen!
Miljana Vulovic på Hamiltons förskola i Helsingborg var Sveriges bidrag till nomineringen i Nordic Food for children and youth 2019! Priset går till en person eller en organisation som har tagit fram en idé eller ett koncept som bidrar till att utveckla den framtida generationens kunskaper till nordisk mat och matkultur.
|
|
|
|
|
|
Nyord på Svinniska
Under våren har Livsmedelsverket lanserat nya ord för att få konsumenter att börja prata matsvinn. Med hjälp av nyord som "kaoskomponera" och "svinnventera" ska fler slänga mindre mat i onödan.
|
|
|
|
Nomineringar White Guide Junior och Senior!
Många kommuner och verksamheter från våra partners i Västra Götaland, Halland och Sörmland är nominerade till årets White Guide Junior och White Guide Senior. Stort grattis till nomineringarna!
|
Prisutdelningen går av stapeln den 17 september i Malmö. Läs mer
|
|
|
|
Hur smakar framtidens mat?
Här kommer ett tips på ett spännande avsnitt från SLU:s podcast Feeding your mind, nämligen, 'Hur smakar framtidens mat?' Medverkande är blanda andra Johan Swahn från Grythyttan. Lyssna här
|
|
|
|
|
Ha koll på alla aktiviteter riktade till offentliga måltider!
Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat- och måltidsarrangemang, dvs andras aktiviteter i ett kalendarium. Klicka på knappen nedan och tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se
|
|
|
|
Andras aktiviteter
|
30/6 Almedalsveckan, Visby
Under första veckan i juli arrangeras Almedalsveckan. Kost&Näring arrangerar exempelvis flertal seminarier under 2-3/7. Måltid Sverige finns på plats!
|
|
|
|
3/9 Gastro Summit, Stockholm
En ny gastronomisk summit med fokus på hållbarhet, innovation, hälsa samt inspiration och framgång.
|
|
|
|
13/9 MAT2019, Växjö
Få kunskap, inspirera och inspireras och skapa debatt om mat utifrån hållbarhetsperspektiv, folkhälsoperspektiv och måltiden som helhet.
|
|
|
|
|
|