Måltid Sverige Logotype

Nyhetsbrev oktober 2021

Nyhetsbrev från Måltid Sverige
Ett nav för den offentliga måltiden inom skola, vård och omsorg
Bild Måltid Sverige

VI VÄLKOMNAR FLER ATT KOMMA
MED I MÅLTID SVERIGE!

Måltid Sverige höjer kompetensen i offentlig måltidsbransch genom livslångt lärande, nätverk samt forskning- och utvecklingsprojekt. Vi arbetar i mellanrummen mellan regioner, kommuner och organisationer för att lyfta och stärka offentliga måltidsfrågor på regional och nationell nivå. Nu öppnar vi upp för en tvåårig partner- och medlemskapsperiod från och med januari 2022. Läs mer här eller anmäl ditt intresse direkt via detta formulär>>

Aktiviteter

Bild1

2/11 Måltidens Mervärde

Nu är det inte länge kvar till årets höjdpunkt! In och anmäl verksamheten till en eftermiddag fullspäckad av inspiration på temat Framtidsglädje för alla - Det viktiga mötet!
Ta del av programmet och läs mer här

Och för allt i världen, glöm inte att delta i vår matlagningstävling inför denna dag!
Deadline för denna är 25e oktober, så skynda skynda! Fina priser ligger i potten. Vad tävlingen går ut på och hur ni deltar kan ni se i denna film>>
245379073_426901025471803_7993149258395018327_n

11/11 Specialkost för måltidspersonal på sjukhus

En utbildningsdag med fokus på grundläggande näringslära vid sjukdom ur ett patientperspektiv.
Syftet är att uppdatera och fördjupa deltagarens specialkostkunskaper inom vård och omsorg. Målet är att stärka måltidspersonalen i sin yrkesroll och öka förståelse för sitt arbetsuppdrag, samt säkra måltiderna till patient. Digital utbildning med Klara Nypelius Stanley.

24/11 Hållbar svensk sjömat, webbinar

Ett webbinarium där vi lyfter olika utmaningar och frågeställningar kring hållbarhet, miljö och hälsa ur ett svenskt perspektiv.
En kostnadsfri föreläsning i samarbete med Måltid Sverige, Skolmatsakademin och forskare från RISE och projektet Seawin.
In och anmäl er! Webbinaret är kostnadsfritt.

9/12 Skolmåltiden, en specialpedagogisk fråga?, webbinar

Hur kan vi arbeta specialpedagogiskt, strategiskt och hälsofrämjande kring skolmaten och måltidssituationen? Ann-Sofie Larsson, specialpedagog i Laxå kommun och Charlotta Pettersson, universitetslektor i pedagogik vid Örebro universitet pratar om detta! Webbinaret är kostnadsfritt.
received_1595521330618454
Bild från forskningsforum 2021

Forskningsforum Offentliga måltider 6-7 oktober

Två fullspäckade och intressanta dagar är till ända! Forskare från olika delar av landet delade med sig av den senaste forskningen till över 80 anmälda, kring integrerade måltider i skola, vård och omsorg. Gå in på vår hemsida för att ta del av presentationerna från de båda dagarna!

Banner 2021 Webb

Vad hittar Måltid Sveriges partners på under Offentliga måltidens dag, 21 oktober?

Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land! Det vill vi att fler ska få upp ögonen för och
under Offentliga måltidens dag. Detta är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. Ta en titt här på vad regioner som Sörmland, Halland och Västra Götaland, partners i Måltid Sverige, hittar på! Vi på Måltid Sverige ser framemot den 21 oktober och hoppas få se än mer inspirerande förslag på hur vi tillsammans denna dag lyfter offentliga måltider!

Aktuellt just nu

Ygt2fj6rwuw5q5qfdlae

22/10 Dags att sätta äldres undernäring på den politiska agendan!

Livsmedelsakademin välkomnar till ett riksdagswebinarium om vilka åtgärder som behöver göras för att nå visionen att ingen äldre ska behöva bli undernärd. Undernäring hos äldre är ett allvarligt tillstånd som drabbar alltför många. För individen kan undernäring orsaka stort lidande och sänkt livskvalitet och det medför enorma kostnader för samhället. Men undernäring går att förebygga med rätt insatser, rätt ansvarsfördelning och med den enskilde individen i centrum.

Riksdagswebbinariet vänder sig till dig som vill hitta nya vägar för att få bort undernäring hos äldre, såsom politiker och tjänstepersoner på nationell, regional och kommunal nivå. Även andra intresserade är välkomna att ta del av webinariet.
Läs mer
Ladda Ned

Generation Pep i förskola och skola

Ni har väl inte missat att generation Pep har digitala plattformar för förskola och skola med massor av material på både hälsosam kost och rörelse. Här kan ni bland annat få ta del av fakta om kost, hälsosamma recept och förslag på veckomenyer, men även checklistor som stöttning i hur man kan arbeta med det systematiska planerings-och strategiarbetet. Detta och väldigt mycket mer kan hittas på Generation Peps hemsida, så in och kika!
Falafel Gb3d4e2b7d 1920

Sevan lanserar falafel gjord på svenskodlade gula ärtor

Efterfrågan på svenskodlat och närproducerat växer, inte minst inom det offentliga. Sevan har därför, tillsammans med MatLust och Södertälje kommun, utvecklat en falafel där både odling av huvudråvaran samt produktion sker i Sverige. Falafeln får tummen upp från såväl professionella kockar som av slutkonsument. Läs hela artikeln här

Svenska råvaror i säsong - Oktober

Hösten är i full gång och i det här bladet hittar du svenska råvaror för säsongen oktober. Ladda ner eller skriv ut bladet och dela med dina kollegor. Och förresten... Du vet väl att frysen, syltburkarna och inlagt alltid är i säsong för svenskt?
Oktober_säsong_446x630

Andras aktiviteter och utbildningar

Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat- och måltidsarrangemang, dvs. andras aktiviteter i ett kalendarium. Tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se
25/10 Fast Fusion Climate Week
Var med och kickstarta Fast Fusion Climate Week tillsammans med Orkla food solutions i ett webinar med fokus på hållbar och hälsosam mat i skolköken!
Läs mer
28/10 Ekologiska framtidsdagen 2021
Arrangemang av Organic Sweden, KRAV och Ekologiska Lantbrukarna om ekologiska produktionens roll i omställningen till framtidens hållbara matsystem. Läs mer

1/11 Turné för hållbarhet
Fyra stopp, tolv programpunkter och hållbarhet som gemensam nämnare. Kost & Näring tar sig ut på seminarieturné.
Läs mer
Glob

Önskas något särskilt?

Vi bokar gärna in ett möte för att lyssna in just era behov! Kontakta oss på: maltidsverige@ri.se
Måltid Sverige Logotype
facebook instagram email 
logorad2019_Liten ny