Måltid Sverige Logotype

Nyhetsbrev augusti 2021

Nyhetsbrev från Måltid Sverige
Ett nav för den offentliga måltiden inom skola, vård och omsorg
Bild1

Aktiviteter

Sensommaren har intagit sig vilket innebär att höstens aktiviteter i Måltid Sverige börjar komma igång. Välkommen att ta del av en höst med kunskap och inspiration. Några utav våra aktiviteter kan du läsa om i detta nyhetsbrevet men du hittar ännu fler aktiviteter på vår hemsida. Kanske vill du under hösten gå ledarskapsutbildning, lära dig mer om måltidspedagogik eller specialkost för måltidspersonal på sjukhus? Du kan även hitta ett webbinar om hållbar svensk sjömat, visst låter det spännande? Läs mer om våra utbildningar på vår hemsida och följ med in i en kunskapshöst tillsammans med oss! Läs mer om aktiviteter

Ledarskapsutbildning för arbetsledande kockar

Är du köksmästare, teamledare, kökschef, förstekock eller arbetsledare i kök? Då är denna utbildning för dig! Tre värdefulla dagar för dig som leder andra, oavsett om du har arbetat länge eller är ny i denna roll.
Här får du som individ tid att stanna upp från den hektiska vardagen och reflektera över hur stor påverkan du har på gruppen och gruppen på dig samt få insikter i hur du kan vara en tydlig ledare och skapa ett gynnsamt arbetsklimat, så att dina kollegor i ännu större grad vill ta an.
9-10 september digitalt klassrum
8 oktober Sörmlands museum

Måltidspedagogik - så ett frö och bli måltidsmedveten

Två utbildningsdagar för dig som vill få inspiration och fördjupad kunskap i ämnet måltidspedagogik, men även för dig som ännu inte känner dig bekväm inom ämnet.
Första tillfället är fokus på måltidspedagogiken i teorin. Hur mat och måltider kopplas ihop med förskolans uppdrag med målet att öka medvetenheten kring måltidens betydelse. Andra tillfället är måltidsmedvetenhet i praktiken. Du får i grupp utforska en grönsak och koppla den till sinnesintryck, hälsa, miljö, värdegrund och läroplan.
4 oktober och den 18 oktober (inkl verksamhetsförlagd uppgift mellan tillfällena)
Forsknings forum
Bilder från forskningsforum 2020

Forskningsforum Offentliga måltider 6-7 oktober

Vad händer inom forskningen? Hur får vi igång mer forskning och innovation kring offentliga måltider? Temat för höstens forskningsforum är integrerade måltider i skola, vård och omsorg. Ta del av inbjudan
FB_Save_the_Date

Måltidens Mervärde 2/11

Framtidsglädje för alla - det viktiga mötet

Nu är det hög tid att planera in årets bästa dag för er som jobbar med Sveriges viktigaste måltider! Samla verksamheten till Måltidens Mervärde och ta del av en lustfylld eftermiddag. Boka in den 2 november redan nu och var beredd på att göra er anmälan på www.maltidsverige.se som öppnar inom kort! Målet med dagen är samma nu som då, att erbjuda er en inspirerande dag som ger er kraft att fortsätta servera goda, hållbara och trevliga måltider i våra offentliga kök!
Mer information kommer! Tills dess...Kika här

Satsning inom Måltid Sverige - klimatsmarta måltider för Västra Götalandsregionens naturbruksskolor och folkhögskolor

Innan skolstart började vi bland annat höstens arbete med att utbilda ett 30-tal kockar från naturbruksskolor och folkhögskolor med målet att utveckla fler klimatsmarta måltider.

Vi har satt ihop ett proffsigt upplägg med föreläsningar, inspiration och coaching. Kockarna fick träffa Annie Svensson som är miljövetare och expert på klimat och nudging, Elin Backlund som är kostvetare och expert på matsvinn och näring samt Lina Andersson Fasth som är lärare och kock med expertis pedagogiska måltider.
Efter två eftermiddagsföreläsningar med inspiration och kunskap fick kockarna formulera ett klimatuppdrag och plan framåt. Senare i höst får de träffa vår klimatkock Hilde Svensson som har stor erfarenhet av att arbeta inom offentliga kök. Därtill kommer deltagarna träffas hos varandra för verksamhetsförlagd coachning av oss på Måltid Sverige och RISE då vi följer upp deras klimatuppdrag och arbetar vidare. Läs mer

Låter detta som något ni behöver i er organisation? Mejla oss så hjälps vi åt!

Aktuellt just nu

RISE_grafik-01

Handboken för schemalagda måltider

Nu finns en digital version av Handboken för schemalagda måltider tillgänglig. Handboken är ett resultat från pilotprojektet med schemalagda måltider, Väl Godkänt för skolmåltiden, som letts av Skolmatsakademin sedan 2018. Handboken är för alla er som arbetar på och med skolan och därför har ett gemensamt och viktigt uppdrag att utbilda våra elever till en hälsosam och hållbar livsstil. Idén med en modell för schemalagda måltider har flera motiv men ett fokus - eleven!

Syftet är att med en välplanerad, integrerad måltid tillföra en pusselbit i arbetet att motverka skolavhopp och att elever lämnar grundskolan utan fullständiga betyg. Handboken handlar alltså inte bara om hur skolan kan få till schemalagd lunch utan lika mycket om hur vi tar tillvara den pedagogiska måltiden och ökar samverkan mellan skolpersonalen för att skapa trygghet, studiero och bidra till skolans hälsofrämjande uppdrag.
Läs mer och hitta handboken här
Behöver ni stöd för att förankra idén om schemalagda måltider? Ta kontakt med oss på Måltid Sverige så kan vi stötta er i processen.

Skolans gröna matlandskap - Elevers uppfattningar om och upplevelser av vegetarisk skolmat

Sara Frödén har gjort en studie om elevers uppfattning om och upplevelser av vegetarisk skolmat. Platser dit vi kontinuerligt återkommer för att äta, som skolan, erbjuder stora möjligheter att förändra normer kring mat- och ätvanor. Men försvåras av att eleverna möter personer med olika normer, värderingar, vanor och preferenser kring mat. Därför det är viktigt att skolan har ett gemensamt förhållningssätt och en gemensam kunskapsbas.

Eleverna framförde sällan miljö- eller hälsomässiga argument för att välja vegetarisk skolmat. När det gällde hälsoaspekter så kunde synen på vad som var bra mat skilja sig från olika matlandskap. Även om många elever vet att frukt och grönsaker är nyttig så behöver de samtidigt förhålla sig till den rådande köttnormen. Hur den vegetariska skolmaten presenterades hade betydelse för om eleverna valde den. Både att den såg mer aptitlig ut i jämförelse med den köttbaserade rätten och att det tydligt framgick vad maträtten innehöll. Läs hela artikeln här

RISE Matlagningskurs 15 Januari 2019
Bild Matlådor Kungälv
SkolmatSverige

Välkommen till nya SkolmatSverige

Nu lanseras SkolmatSverige i ny kostym och med nya funktioner men samma evidensbaserade verktyg.
– Enkätverktyget omfattar olika kvalitetsaspekter som tillsammans ger en helhetsbild av skolans måltidskvalitet och verksamhet. Enkäterna är nu uppdelade i tre tydliga arbetsområden mat, miljö och skola för att skolan enkelt och systematiskt ska kunna arbeta sig igenom alla delar, förklarar Josefin Lindroth projektledare för SkolmatSverige.

I och med ny lanseringen har webbplatsen och enkätverktyget öppnats upp för alla besökare och krav på konton och inloggningar har tagits bort. Enkäterna finns nu lättillgängliga genom publika länkar där respondenten väljer län, kommun, skola och kan ange valfria kontaktuppgifter i enlighet med GDPR. En ny funktion är att varje besvarad skolenkät kan generera en automatisk resultatrapport direkt. Skolrapporten är nedladdningsbar och kan mejlas till valfri e-postadress.
Läs mer om SkolmatSverige

Svenska råvaror i säsong - Augusti

Vi är i sommarens sista månad och i det här bladet hittar du svenska råvaror för säsongen augusti. Ladda ner eller skriv ut bladet och dela med dina kollegor. Och förresten... Du vet väl att frysen, syltburkarna och inlagt alltid är i säsong för svenskt?
Augusti_säsong_446x630

Andras aktiviteter och utbildningar

Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat- och måltidsarrangemang, dvs. andras aktiviteter i ett kalendarium. Tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se
11/9 MAT 2021
Under en vecka i september är evenemanget MAT. En nationell mötesplats för en närproducerad, småskalig och hållbar måltid.
Läs mer
21/10 Offentliga Måltidens dag
Offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt.
Läs mer
1/11 Turné för hållbarhet
Fyra stopp, tolv programpunkter och hållbarhet som gemensam nämnare. Kost & Näring tar sig ut på seminarieturné.
Läs mer
Glob

Önskas något särskilt?

Vi bokar gärna in ett möte för att lyssna in just era behov! Kontakta oss på: maltidsverige@ri.se
Måltid Sverige Logotype
facebook instagram email 
logorad2019_Liten ny