Måltid Sverige Logotype

Nyhetsbrev April 2022

Nyhetsbrev från Måltid Sverige
Ett nav för den offentliga måltiden inom skola, vård och omsorg
Banner2 Gronsaker
Bild1

Hallå där Maria Biörklund Helgesson och varmt välkommen till oss!

I mitten av april välkomnar vi äntligen Maria till vår värdorganisation RISE och måltidsverksamheten. Maria har en bred kompetens och lång bakgrund inom området mat, måltider och nutrition ur flera olika perspektiv.
Maria är tidigare universitetslektor i mat och måltidsvetenskap på Kristianstad högskola. Där har hon arbetat som avdelningschef och undervisat inom ämnen som nutrition, näringslära och hållbarhet. Maria har även drivit och medverkat i forsknings- och innovationsprojekt inom nutrition, främst inriktat mot sjukhus och äldreomsorg. Projekten har haft olika fokus, exempelvis att undersöka behov av kompetenshöjning av personal och digitala lösningar som verktyg för att förebygga och behandla undernäring hos patienter på sjukhus .
Hur började det?
Maria har en bakgrund som dietist och har arbetat kliniskt i många år inom slutenvården och har disputerat på forskarutbildningen vid Lunds universitet. I det fortsatta yrkeslivet har hon också arbetat med patient och sjukhusmåltider, men även varit utredare på Socialstyrelsen inom kost och nutrition. Engagemanget och drivet kommer från insikten i hur grundläggande mat är för en människa och vilken glädje det kan bidra med till den enskilde individen. Det har Maria själv fått erfara när hon under sin tid som sjukhusbiträde på en onkologavdelning såg vikten av att få hjälpa en medmänniska och vad mat kan innebära för en person, både på gott och ont. Maten är grunden och en del av nutritionsbehandlingen och det är viktigt att på ett värdigt sätt kunna få individen att välja sin egen mat och vara autonom i det trots sjukdomen i sig.
Maria säger att om hon kan få utgöra en skillnad för någon så är det otroligt spännande att jobba med det och väldigt tacksamt. Att arbeta ute i verksamheter utifrån deras behov och bygga nätverk är Maria en fena på!
Ni medlemmar lär träffa henne inom kort, och återigen - välkommen till oss Maria!

Text: Sandra Kouva
Board Grönsaker2

Vårens aktiviteter och utbildningar

Våren har precis börjat, men vi har redan avverkat flertalet aktiviteter och utbildningar, både programlagda och uppdragsbeställningar!
Kolla till exempel in laxwebinaret som vi höll i början av februari här på vår hemsida.
Därtill hölI vi i början av mars en utbildning i kvalitetssäkra service och bemötande för Luleå kommun. Här kan du läsa om denna eftermiddag och kanske lockas till att anmäla dig och dina kollegor till den 8 april, då vi erbjuder utbildning på samma tema för er. Än finns det några få platser kvar för en sista minuten anmälan!
Även vår första programlagda utbildning har gått av stapeln, "Måltidsutbildning för äldreomsorg", vilket intresset visat sig vara stort för. Vilka behov finns hos er? Hör gärna av er för att önska höstens utbildningar, såväl programlagda som skräddarsydda uppdrag för just er verksamhet. Utbildningsförfrågningar har redan börjat trilla in och schemat fylls successivt upp, så vänta inte med att kontakta oss på maltidsverige.se

Nätverksträff - Integrerade måltider i förskola och skola 27/4

Ni har väl spikat den 27:e april i era kalendrar? Om inte är det hög tid att göra det nu! Vi har ett fullspäckat program med föreläsare från bland annat Örebro universitet, SLV, WWF och flera goda exempel från våra kommuner. Kan ni inte vara med hela dagen? Välj ut delar av dagen som passar bäst och häng med så mycket som ni önskar. Ta chansen att nätverka och delta i gruppdiskussioner med andra verksamheter för att få ut mest av dagen. Hjälp varandra att inspirera och sprida den kunskap ni besitter!
Inbjudan och program hittar ni här!

Måltid Sveriges deltagande på Skolledarkongressen 2022

22-23 mars tog Måltid Sverige plats på Nordiska Skolledarkongressen för att uppmärksamma rektorer, skolchefer och skolpolitiker om den offentliga måltidens betydelse. Här kan du läsa om vilka vi träffade under dagen, och även kika på de intervjuer vi passade på att göra!
skolledarkongress.png 2022

Måltidsmiljö 18/5

Hur kan vi lyfta måltidsmiljön till högre höjder? Ta del av David Gustavssons välmeriterade erfarenhet att skapa en måltidsmiljö som ger gästen, måltidspersonalen och maten rätt förutsättningar. Träffa även Annie Svensson som berättar om hur ni kan använda er av nudging och om hur måltidsmiljö påverkar gästens val av mat. Det här är ett tillfälle för er som är i behov av att förändra er matsal och för dem som planerar att upprätta en ny sådan.

Aktuellt just nu

Läromaterial om matsvinn och privatekonomi

Nu bjuder Finansinspektionen tillsammans med Livsmedelsverket in hem- och konsumentkunskapslärare runt om i landet för att delta i initiativet Svinnrik. Syftet med kampanjen är att stärka ungdomars privatekonomiska kunskaper och samtidigt minska matsvinnet i Sverige för att bidra till en hållbar utveckling.
Utbildningsmaterialet är gratis och innehåller övningsuppgifter, utmaningar och kortare föreläsningsfilmer på temat matsvinn och privatekonomi som kan användas i undervisningen.
Svinnrik
Detta kommer ni också få en genomgång av på vår nätverksträff den 27/4 av Karin Fritz från SLV. Så var med denna dag och lyssna på henne, samt ta chansen att ställa frågor!

EAT-Lancetkosten undersökt i svensk studie

Ingen har väl missat när EAT-Lancetkosten lanserades 2019, i syftet att ta fram en modell för hur livsmedelssystemet skulle hålla sig inom planetens gränser, och att samtidigt förhindra kostrelaterade sjukdomar. Denna modell baseras på hållbarhet och hälsosamma kostvanor för en växande global befolkning.
Nu har en uppföljande svensk studie tagit fram ett eget index för att mäta följsamheten till EAT-Lancetkosten, med en poängsättning som gör det möjligt att se hur väl en person följer denna modell för olika livsmedel. Resultatet visar bland annat att de med högst följsamhet enligt indexet betydligt minskar risken för flertalet sjukdomar. Här kan du läsa rapporten i sin helhet

Här finns även en podd att lyssna på relaterat till rapporten!
twitter-card-infografikk3-0

Tips tips!

MatFröjd- Måltider för äldre

Hushållningsssällskapet har utvecklat receptappen MatFröjd med syftet att via matlust och matglädje, öka livskvaliteten hos personer med åldersrelaterad funktionsnedsättning, stärka deras hälsa samt behålla eller öka det fysiska, psykiska och sociala välbefinnandet. Matfröjd ska underlätta för äldre personer att kunna njuta av mat lagad i hemmet.
Appen är kostnadsfri och har flera finurliga funktioner. När inspirationen tryter eller resterna hopar sig, testa ”Skafferisök” och se vad du kan slänga ihop för rätt av det som finns tillgängligt!

Nya filmer om hållbar mat från Ekomatcentrum

Är du elev eller lärare på en restaurangskola? Jobbar du som kock på en skola, förskola eller restaurang? Eller vill du bara lära dig mer om maten vi äter kopplat till hållbarhet?
Nu finns 12 nya utbildningsfilmer om ekologisk och hållbar mat på Ekomatcentrums hemsida, fritt fram att förkovra sig i!

Svenska råvaror i säsong - april

Våren stundar- solen börjar värma, ljusare dagar och träden börjar knoppa! I det här bladet hittar du svenska råvaror för april. Ladda ner eller skriv ut bladet och dela med dina kollegor. Och förresten... Du vet väl att frysen, syltburkarna och inlagt alltid är i säsong för svenskt?
Säsong_april_A4

Andras aktiviteter och utbildningar

Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat- och måltidsarrangemang, dvs. andras aktiviteter i ett kalendarium. Tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se
6/4 ÄTUPs webbinarium
Kommuner berättar om hur de använt ÄTUPs kunskapslyft i äldreomsorgens omställning till god och nära vård - och måltid.
Läs mer och anmäl dig här!


7/4 Orkla Foodsolutions: Inför Fast fusion climate week
Häng med när recepten inför höstens Fast Fusion Climate Week släpps, och få tips på hur man genomför en lyckad klimatvecka samt når ut till föräldrar.
Läs mer och anmäl dig här!


29/4 Studio MATtanken
Kostnadsökningar i hela livsmedelskedjan och påverkan på offentliga måltider.
Läs mer och anmäl dig här!

Glob

Önskas något särskilt?

Vi bokar gärna in ett möte för att lyssna in just era behov! Kontakta oss på: maltidsverige@ri.se
Måltid Sverige Logotype
facebook instagram email 
logorad2019_Liten ny