Måltid Sverige Logotype

Nyhetsbrev Februari 2022

Nyhetsbrev från Måltid Sverige
Ett nav för den offentliga måltiden inom skola, vård och omsorg
Slide9

Hej och välkomna från Måltid Sverige!

Nytt verksamhetsår 2022- välkommen alla nya!

Ett nytt år har dragit igång med full fart och massor av spännande utmaningar ligger framför oss. Först och främst vill vi välkomna alla nya medlemmar till Måltid Sverige, vi är glada att ha er ombord, och också varmt välkommen tillbaka alla bekanta medlemmar och partners!
Fokus i början av detta år har varit att spika datum för vårens utbildningar samtidigt som vi redan har organiserat flertalet uppdragsutbildningar ute i era verksamheter. Bakom kulisserna av dessa arrangemang pågår även ett litet skifte av kollegor. Vi säger stort grattis till Elin Backlund som fick en son i januari och som förväntas komma tillbaka från föräldraledighet i september 2022. Lina Andersson Fasth lämnar Måltid Sverige för nya äventyr, men försvinner inte så långt, utan vi behåller en del av henne i nätverken för schemalagda måltider, vilket vi är tacksamma för! Michaela Holmberg som arbetat på RISE med offentlig måltidsutveckling i ett par år kommer nu kliva in i Måltid Sverige med en projektledande roll. Michaela har tidigare varit involverad i Måltid Sverige då hon bland annat arbetat med olika kompetensförsörjningsprojekt, uppdragsutbildningar, förstudien ”En inblick i offentliga måltider” samt forskningsforum. Tillsammans med Julia Hansson, kommer Michaela driva verksamheten framåt under våren. Julia är folkhälsovetare och har arbetat med olika projekt för Måltid Sverige de senaste åren. För att utveckla forskningsuppdragen inom offentliga måltider har Måltid Sverige och RISE valt att rekrytera en måltidsforskare, och vi kan nu glädja er alla med att tjänsten blir tillsatt i slutet av april!

Hälsningar,
Måltid Sverige

Aktiviteter och utbildningar

Board Grönsaker
I vår erbjuder vi er tre planerade utbildningar. Måltidsutbildning för äldreomsorg, Målmedvetet arbete med måltidsmiljön, samt Service och bemötande. Som medlem och partners har man 15% rabatt på dessa. Samtliga utbildningar hålls på eftermiddagen och är digitala för att vara tillgängliga för alla oavsett vart man befinner sig. Anmälan kommer att öppna inom kort!
Mer om varje utbildning kan ni läsa här nedanför, där också länkar finns till hemsidan med mer information.
Kom ihåg att vi har fler utbildningar på vår hemsida Vi skräddarsyr dem utifrån era önskemål och kan utföra många av dem på er hemmaplan.

Måltidsutbildning- äldreomsorg 14/3

Maten och måltiden är viktig, inte bara utifrån ett näringsperspektiv utan också för vår livskvalitet. Åldrandet medför att behovet av energi och näringsämnen förändras, samtidigt kan aptiten och möjligheten till att äta hindras av fysiska handikapp. Risken för sjukdomar ökar också när vi blir gamla och därför är det extra viktigt att måltiderna inom äldreomsorgen kan anpassas efter de äldres behov, vanor och önskemål.
Utbildningen riktar sig till vård- och kökspersonal inom äldreomsorgen. Häng med på en matnyttig utbildning!

Kvalitetssäkra service och bemötande 8/4

Med ett kvalitetssäkrat servicearbete kan verksamheten nå högre genom att medarbetare får inspiration i hur det kan praktiseras och blir mer medvetna om vad service och bemötande är.
Målet med utbildningen är att höja både den individuella arbetstagarens och arbetslagets kunskap om fördelen med kvalitetssäkrat gästarbete och därigenom höja upplevelsen för alla som äter i restaurangen.

Måltidsmiljö 18/5

Hur kan vi lyfta måltidsmiljön till högre höjder? Ta del av David Gustavssons välmeriterade erfarenhet att skapa en måltidsmiljö som ger gästen, måltidspersonalen och maten rätt förutsättningar. Träffa även Annie Svensson som berättar om hur ni kan använda er av nudging och om hur måltidsmiljö påverkar gästens val av mat. Det här är ett tillfälle för er som är i behov av att förändra er matsal och för dem som planerar att upprätta en ny sådan.
lön

Webbutbildning i köksekonomi

I slutet av januari öppnade vi upp för anmälningar till den sista utbildningen i vår serie av webbutbildningar. Nu kan ni anmäla er till Köksekonomi och hållbarhet! Utbildningen innehåller förståelse för köksekonomi, hushållning och hållbarhet.
Sedan tidigare har vi kurser i livsmedelshygien och specialkost. Alla tre utbildningar ingår i vårt medlemskap övriga betalar 900kr per deltagare. Registrerings länk och mer information om utbildningen finns här!

Medlemsmöte 23 februari

Nytt för i år är de kvartalsvisa medlemsmöten som arrangeras i syftet att informera om kommande aktiviteter, pågående projekt eller annat matnyttigt. Detta är också en chans för medlemmarna att bygga nätverk, lyfta behov, ställa frågor och få till erfarenhetsutbyte med samtliga inom nätverket. Kallelse till detta möte kommer har skickas ut till medlemsrepresentanter för respektive kommun, så håll utkik i era inkorgar! Vi ser fram emot att ses i detta forum!

Nätverksträff - Integrerade måltider i förskola och skola 27/3

Välkommen till en dag fylld med inspiration och nätverkande! Vi kommer träffas en heldag digitalt, för att lyssna till forskning, inspiration, goda exempel och erfarenhetsutbyte på det önskade temat integrerade måltider. Detta riktar sig främst till kostchefer, måltidsutvecklare, skolutvecklare och måltidspersonal, men vi välkomnar givetvis alla intresserade. Har ni något från er verksamhet som ni vill dela med er av? Hör av er till oss på maltidsverige@ri.se.
Dagen är kostnadsfri och öppen för alla våra medlemmar. Mer information och anmälan kommer att finnas på hemsidan.

Aktuellt just nu

Fakta om offentliga måltider- Livsmedelsverket senaste rapport

Livsmedelsverket har gjort sin andra nationella kartläggning av offentliga måltider vid kommunala skolor, förskolor och äldreboenden. Styrning, kompetens, beredskap för samhällsstörningar, samverkan och mål kopplade till hållbarhet är exempel på områden som kartlagts. Glädjande nog visar resultaten att mat och måltider prioriteras högre på kommunernas agendor. Rapporten i sin helhet hittar ni här.
rapport

Lärande för hållbar utveckling- börja med maten!

978-91-44-14192-3_02_coverimage
– Skolmåltiden är en central del av skolans verksamhet och kostar mer än läromedlen. I många kommuner inför man mer hållbar mat, som vegetariska alternativ. Men – det finns få kontakter mellan måltidsverksamheten och skolverksamhet. Jag vill använda maten i barnens lärande. Så säger Johanna Björklund, forskare i miljövetenskap, som nyligen släppt boken "Lärande för hållbar utveckling- börja med maten". Boken ska användas som ett läromedel på lärarutbildningen, och utgår från skolmåltiden och att maten är en nyckelfaktor för hållbar utveckling. Här finns fakta om klimat, kemikalier, vatten, biologisk mångfald, matsvinn och allt annat som villkorar en hållbar utveckling. Johanna kommer att medverka under Måltid Sveriges tematiska nätverksträff om integrerade måltider i skola och förskola den 27 april. Läs mer om Johanna och grunden till boken här!
Mer på samma tema har Göteborgs universitet skrivit om i artikeln "Undervisning i hållbar utveckling kräver aktiv handling" där man även här poängterar att elever bör tränas att omsätta sina kunskaper om hållbar utveckling i praktisk handling för att förstå vad som menas med begreppet. Utbildning för hållbar utveckling är tydligt prioriterat, men det visar sig finnas stora skillnader och brister i skolornas arbete för att täcka upp komplexiteten i det hela. Här finns hela artikeln att läsa!

Ät mer fullkorn!

Visste du att nästan alla äter för lite fullkorn, och om Sveriges vuxna invånare åt tillräckligt med fullkorn skulle vi varje år spara nära 60 000 friska levnadsår?
Dietisterna riksförbund har tagit fram material för att lyfta fullkornets stora hälsofördelar. Vill du sprida denna livsviktiga kunskap? Ta del av affischen här
DRF_infografik_2021-22

Tips tips!

matarvspodden

Matarvspodden - en pod och bok som sprider kunskap om mat och kulturarv från Göteborgs universitet.

– Allt från skolmat, sjukhusmat och vardagsmat till mat i kristider, ätsändningar över internet och havets outnyttjade matresurser diskuteras i poddens olika avsnitt, säger Jenny Högström Berntson, producent för Matarvspodden.
Göteborgs universitets hemsida kan ni läsa mer om arbetet med boken och podden, samt länkar till uppspelning.

Svenska råvaror i säsong - februari

Vintern fortsätter en stund till och i det här bladet hittar du svenska råvaror för februari. Ladda ner eller skriv ut bladet och dela med dina kollegor. Och förresten... Du vet väl att frysen, syltburkarna och inlagt alltid är i säsong för svenskt?
Säsong_februari_A4

Andras aktiviteter och utbildningar

Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat- och måltidsarrangemang, dvs. andras aktiviteter i ett kalendarium. Tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se
25/2 Studio MATtanken: Sälja svinnlådor - såhär har andra gjort
Att sälja svinnlådor kan vara ett av sätten att minska matsvinnet från offentliga måltider. I studion lyfter vi fram exempel från olika kommuner och regioner om hur man gjort. Anmäl dig och lyssna medan du äter din frukost!
8/3 Orkla FoodSolutions: Next is Now- Good Morning #09, Politiska beslut, Digitalt
Vilka åtgärder, styrmedel och politiska beslut behövs för att öka omställningen till en mer hållbar matkonsumtion, med fokus på den offentliga måltiden i Sverige?
Läs mer och anmäl dig här
31/3-1/4 Kostdagarna, Kost och Näring
Vilka är framgångsrecepten i ”det nya normala”, där hanteringen av pandemins direkta konsekvenser är en del – men där behovet är stort av att bevara förmågan, drivet och inte minst glädjen i att utveckla framåt, vässa och tänka nytt? Detta och mycket mer får du ta del av under kostdagarna 2022. Läs mer här
Glob

Önskas något särskilt?

Vi bokar gärna in ett möte för att lyssna in just era behov! Kontakta oss på: maltidsverige@ri.se
Måltid Sverige Logotype
facebook instagram email 
logorad2019_Liten ny