Måltid Sverige Logotype

Nyhetsbrev december 2021

Nyhetsbrev från Måltid Sverige
Ett nav för den offentliga måltiden inom skola, vård och omsorg

God Jul från Måltid Sverige!

Godjul (2)

God Jul och ett spännande nytt Måltid Sverige-år väntar!

Visst blir man alltid lika överraskad över hur snabbt dagarna fram till jul rusar fram. Plötsligt har vi passerat både tredje advent och Nobeldagen och ett nytt år står på tur. För oss på Måltid Sverige har dagarna varit särskilt bråda eftersom det nya året innebär nya partners och medlemmar. Med det väntar ett nytt upplägg för vårt arbete som nu börjar ta form.

Vi kommer fortsätta att tillsammans med er utveckla offentliga måltider inom skola, vård och omsorg. Tillsammans med er höjer vi kompetensen genom bland annat kompetensförstärkande aktiviteter. Vi stöttar innovationsprojekt och fortsätter driva på frågan om forskning och innovation. Från 2022 kommer vi också satsa på tematiska nätverk, växla upp arbetet med utvecklingsprojekt kopplat till forskningen och skräddarsy utbildningsuppdrag för våra partners och medlemmar.

När vi startar igång det nya verksamhetsåret har vi flera nya medlemmar som ansluter till Måltid Sverige. Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med regionerna Västra Götaland, Sörmland och Halland, och vi hälsar varmt välkommen till kommunerna i Kronobergs län, Östergötlands län, Värmlands län, Västerbottens län och Stockholms län. Tillsammans utvecklar vi offentliga måltider!

Måltid Sveriges team får förstärkning av Michaela Holmberg. Elin Backlund som varit spindeln i nätet under många år väntar barn i januari och kommer vara föräldraledig fram till sep/okt 2022. Lina Andersson Fasth tillsammans med Michaela Holmberg och övriga kollegor på RISE finns förstås kvar i verksamheten inför det spännande nya året som väntar. På återseende!

Till dess önskar vi en riktigt god jul och gott nytt år!
Måltid Sverige

Aktiviteter

Kålrot Png

Vårens planering pågår för fullt!

Under tiden kan vi fresta våra partners med våra kostnadsfria webbutbildningar; specialkost, livsmedelshygien och vår nykomling till samlingen som lanseras efter nyår - köksekonomi. Håll utkik på vår webb där det kontinuerligt fylls på med aktiviteter. Tills dess - håll till godo med en smarrig återblick på året som varit!

Återblick 2021 ★

received_1595521330618454
Bild från forskningsforum 2021

Forskningsforum Offentliga måltider 6-7 oktober

Integrerade måltider i skola, vård och omsorg var temat för årets upplaga av Forskningsforum offentliga måltider, där flertalet forskare presenterade den senaste forskningen inom ämnet. Gå in på vår hemsida för att ta del av presentationerna från de båda dagarna!
IMG 1445

Måltidens Mervärde 2021

Årets stora dag gick av stapeln i början av november, fullspäckad med föreläsare från när och fjärran i en energifylld studio. Vi fick lyssna till spännande berättelser, nytänkande och hur handlingar skrider till förändring på temat Framtidsglädje för alla - det viktiga mötet! En nyhet för i år var kockscenen, där två förskolekockar från Eskilstuna kommun som under direktsändning tillagade klimatsmarta rätter.

Skolmåltiden, en specialpedagogisk fråga?

Missade du årets sista webinar om specialpedagogik i skolmåltiden? Då kan du se det i efterhand samt ta del av presentationsmaterialet. Lyssna till Charlotta Pettersson, universitetslektor i pedagogik på Örebro universitet, och Ann-Sofie Larsson, specialpedagog i Laxå kommun som berättar om sina erfarenheter och projektresultat.

Hållbar svensk sjömat

Tillsammans med Skolmatsakademin och forskare från RISE genom projektet Seawin fick vi en hel eftermiddag med input kring hållbar svensk sjömat. Är svensk sjömat bättre än importerad? Hur kan vi skifta till en mer hållbar konsumtion av sjömat i Sverige? Det var bara några av frågeställningarna i detta webbinarium. Är du nyfiken på resten?

Aktuellt just nu

Mat och cancer

På uppdrag av vår partner region Halland höll vi i november en mycket uppskattad utbildning om specialkost för kockar som arbetar med sjukhusmåltider. Som fördjupning vill vi här tipsa om en kort utbildning från Dietisternas riksförbund. Föreläsningen om mat och cancer som väl beskriver och förklarar sambandet dem emellan. Se den här
ladda ned
Den globala epidemin av både fetma och diabetes medför en ökning av antalet cancerfall, vilket även ökar risken för förtida död. Det har uppskattats att fetma under de närmaste tio–femton åren kan orsaka fler cancerfall än rökning i flera länder, vilket tydligt illustrerar allvaret av detta tillstånd. Ny forskning inom området mat och cancer visar att normalt blodsocker sänker cancerrisken vid fetma och diabetes typ 2. Många cancerfall bland personer med diabetes typ 2 kan förhindras. Läs artikeln här

Vilken mat främjar både hälsa och klimat?

RISE-forskaren Elinor Hallström arbetar inom området hållbar nutrition, det vill säga - tittar på sambandet mellan näringsriktig och hållbar mat. Hon har varit med och tagit fram en studie som undersökt hur Eat Lancet-kosten påverkar vår hälsa. Studien visar att individer som följer de hållbara kostråden löper mindre risk att drabbas av för tidig död i hjärt-kärlsjukdom och cancer.
Resultaten från artikeln visar att kostförändringar som vore fördelaktiga ur ett miljöperspektiv också kan bidra med positiva effekter för den svenska folkhälsan.
Hallström menar vidare att människors matvanor i många delar av världen, inklusive i Sverige, inte är hållbara, varken ur ett hälso- eller miljöperspektiv. För att ge vägledning kring vilka kostförändringar som bidrar till mer hållbara matvanor krävs tvärvetenskaplig forskning som tar hänsyn till olika perspektiv. Annars finns risk för målkonflikter, till exempel att minskad miljöpåverkan från kosten sker på bekostnad av negativa hälsoeffekter eller vice versa. I ett mer hållbart livsmedelssystem krävs stora förändringar både gällande hur maten produceras och vad vi lägger på våra tallrikar. Länk till hela artikeln
Läs mer om RISE arbete inom Hållbar Nutrition – Matens kombinerade effekt på hälsa och miljö 

Missade du diskussionen om svensk kyckling...

...som plötsligt segnade ner på listan som en klimatsmart animalier? På WWF:s hemsida finns mer att läsa om detta.

Så här säger SLV på deras Måltidsblogg
Kyckling i köttguiden

Årets hållbara offentliga restaurang!

Den hittar ni på Sötåsens naturbruksskola som prisats för sitt väl utförda arbete för att minska klimatutsläppen kopplat till maten som serveras. Grattis säger vi! Här kan du läsa om arbetet med vilka klimatåtgärder som lett till denna fina utmärkelse.
klimat2030rgbturkos

Sökes - testskola till projekt om proteiner från havet!

Göteborgs Centrum för hållbar utveckling behöver hitta rätt skola att samarbeta med inför ett projekt om mat från havet. Är ni en kommun i Västra Götaland och har ni den skola som ni tror skulle vara intresserade? Syftet är att sprida kunskap om blå mat. Målet är att locka fler till att våga prova mat från havet som kanske inte tidigare prövats men som vi kommer att behöva ställa om till.
Kortfattat handlar det om att testlaga och servera sjömat. Projektet står för ingredienserna och en stjärnkock är med i köket. Utöver det är en forskare är med tillsammans med stjärnkocken under en dag på skolan och står i serveringen och pratar med eleverna. Filmmaterial kommer att produceras vid serveringstillfället vilket ska sättas ihop till ett material som sedan kan delas. Missa inte en rolig möjlighet som sätter guldkant på vardagen för både era kockar och deras gäster!
Här hittar ni kontaktuppgifter för att ta er vidare till uttagningen:
Kontaktperson: Nathalie Bödtker-Lund, nathalie.bodtker-lund@chalmers.se
Verksamhetschef | Executive Director
WIN WIN Gothenburg Sustainability Award
Göteborgs Centrum för hållbar utveckling, GMV
Om WIN WIN Gothenburg Sustainability Award
Korall_1

Det är inte elevernas fel att det slängs så mycket mat!

Pojke tar pålägg
11 000 ton ätbar mat slängs varje år i kommunala grund- och gymnasieskolor. Måltidsmiljön är det stora hindret och anledningen till att maten slängs istället för att äts upp i skolmatsalen, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert och projektledare för minskat matsvinn på SLV. Se hela klippet här och lyssna till vad som krävs för att mindre mat ska slängas och för att mer mat ska hamna i elevernas magar.
Foodfluencers_nov_2021_1

Måltidskompisar och elever som Foodfluencers

Hur får man till en trivsam måltidsmiljö som skapar delaktighet och ett engagemang hos eleverna?
I Sigtuna kommun på S:ta Gertruds skolan har man infört en lyckad rutin med Måltidskompisar där målet bland annat har varit att få en trivsam måltidsmiljö med eleverna som känner sig delaktiga. Att vara Måltidskompis innebär att några äldre elever på mellanstadiet stöttar de yngre eleverna i matsalen. Se filmen där två av S:ta Gertruds elever sätter ord på uppdraget att vara måltidskompis.

Detta fungerar även i de högre åldrarna! På Kungsmarksskolan i Munkedal, engageras frivilliga elever från årskurs 8 som måltidsinfluencers, eller som de också kallas, foodfluencers. Med åldern kommer större ansvar och mycket riktigt så har dessa elever till skillnad från måltidskompisarna i uppdrag att implementera hållbara goda och näringsriktiga maträtter och tillbehör. Det gör de genom att inspirera sina klasskompisar till att prova nya råvaror och äta mer hållbar, hälsosam mat. För att lyckas med sina uppdrag har skolans foodfluencers fått en introduktion med både föreläsning om klimatsmart och hälsosam mat, en matlagningskurs och inspiration av den välkände influencern Magister Nordström som har tipsat om hur eleverna kan förmedla budskap kring vikten av att äta bra och hållbart. Läs allt om detta här!
Läs mer om projektet Ett nytt recept för skolmåltider som Munkedals kommun är en del av.

Ta del av ett spännande skolmåltidsprojekt OPTIMAT

Samtidigt som Klimatmötet i Glasgow i november tog Måltid Sverige tåget till Karolinska Institutet i Stockholm för att ta del av forskningsprojektet OPTIMAT och diskutera olika tillvägagångssätt för att uppnå hållbara måltider inom den offentliga sektorn med fokus på barn och ungdomar. Här fick vi även ta del av forskningsprojekt från RISE, som tittat på 100 000 människors kostvanor sedan 80-talet. Studien visar bland annat att en viktig klimatåtgärd är att inte äta mer än vad vi behöver. Livsmedel som har hög klimatpåverkan kommer till 12% från utrymmesmat (näringsfattiga snacks), alltså mat som vi egentligen inte behöver men som för många leder till ohälsosamma matvanor. Läs mer om OPTIMAT och projektets bakgrund och delstudier här.

Reformaten och Matlust

Vill ni förkovra er i klimatsmarta livsmedel? Lyssna till Reformatens Matprat! En scen med experter, kockar och producenter som problematiserar och diskuterar våra livsmedelsval.

MATtanken- Vildsvinsnätverket

Syftet med vildsvinsnätverket är att öka kunskapen och hitta nya lösningar för att få mer vildsvinskött att nå matgästerna. MATtanken gör ett antal riktade insatser för att vildsvinskött ska bli ett naturligt och självklart inslag på menyerna i offentliga kök. Här publiceras all info kring nätverket.

White Guide 100 % cirkulärt

När julen väl passerat är det många som genast längtar efter sol och vår. Vad bättre då än att inspireras av ett odlingsprojekt som just vunnit pris i White Guides utnämning 100% cirkulärt. Ett intressant exempel på närproducerad odling till restaurangverksamheter som fler kommuner och regioner skulle kunna ta efter tack vare unik dokumentation. Läs mer här

Svenska råvaror i säsong - december

Vintern är här och i det här bladet hittar du svenska råvaror för december. Ladda ner eller skriv ut bladet och dela med dina kollegor. Och förresten... Du vet väl att frysen, syltburkarna och inlagt alltid är i säsong för svenskt?
December_säsong_446x630

Andras aktiviteter och utbildningar

Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat- och måltidsarrangemang, dvs. andras aktiviteter i ett kalendarium. Tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se
Glob

Önskas något särskilt?

Vi bokar gärna in ett möte för att lyssna in just era behov! Kontakta oss på: maltidsverige@ri.se
Måltid Sverige Logotype
facebook instagram email 
logorad2019_Liten ny