Måltid Sverige Logotype

Nyhetsbrev juni 2021

Nyhetsbrev från Måltid Sverige
Ett nav för den offentliga måltiden inom skola, vård och omsorg
Slide9

Vi önskar er en härlig sommar!

Äntligen har värmen kommit till vårt avlånga land. Solen och sommarvärmen kändes extra efterlängtad i år!

Student, skolavslutningar och melodin av Idas sommarvisa … Det är tecken på att ledigheten närmar sig! Vi på Måltid Sverige önskar er en fantastisk sommar med utrymme för både återhämtning och äventyr. Kanske kan vi till och med träffa föräldrar, vänner och släktingar igen med en viss försiktighet.

Elin Backlund fortsätter att hålla ställningarna i Måltid Sverige och får nu uppbackning av Lina Andersson Fasth! Elin och Lina kommer ni se mer av i höst. Vissa av er kanske känner igen oss och för andra är vi nya. Vi kommer att fortsätta driva och utveckla Måltid Sverige framåt. Önskar du prata med oss är vi bara ett samtal eller mejl bort!

I säsong är nu äntligen jordgubbar, färskpotatis, sparris och solmogna tomater. Njut av dessa och ha en underbar sommar!
Elin, Lina 2
Elin Backlund & Lina Andersson Fasth
Omslag katalog MS

Ny folder om Måltid Sverige

Under våren har vi tagit fram en ny folder om Måltid Sverige. Den finns att ladda ner här. Läs och sprid gärna vidare i dina nätverk! Under 2021 utvecklar vi Måltid Sverige och öppnar upp för både medlemskap och partnerskap. Varmt välkommen till oss!

Aktiviteter

Höstens aktiviteter planeras för fullt! Vi kan redan nu avslöja att vi kommer att erbjuda ett nytt Forskningsforum Offentliga måltider (pst.. 6-7 okt!). Tillsammans med Högskolan Kristianstad, Uppsala universitet, Umeå universitet och Örebro universitet bjuder vi in till forskningsforum på temat integreringen av måltiden. I höst kommer det också att bli fler ledarskapsutbildningar för våra arbetsledande kockar och vi kommer också att erbjuda två eftermiddagar kring måltidspedagogik! Detta var ett smakprov.. Inom kort kommer mer information på vår hemsida!

Save the date!

2/11 Måltidens Mervärde, Digital edition

Nu är det hög tid att planera för Måltidens Mervärde - höstens härligaste eftermiddag för er kockar och måltidspersonal. Ringa in datumet i kalendern! Boka upp ert bästa konferensrum! Samla kollegorna! Målet med Måltidens Mervärde är samma nu som då, att erbjuda er en inspirerande dag som ger er kraft att fortsätta servera goda, hållbara och trevliga måltider i våra offentliga kök!
Håll utkik, mer information kommer!
DSC00983

Aktuellt just nu

AI får elever att slänga mindre mat!

Under hösten 2020 fick 700 elever runt om i Sverige testa appen ”Svinnkollen” för att se hur mycket mat de slänger. Projektet varade i två veckor och under denna tid minskade matsvinnet i snitt med 27% jämfört med 2019. Julia Videgård på Sveriges radio har gjort ett reportage om detta.
Lyssna här

Klimatsmarta veckan

Orkla FoodSolutions står bakom konceptet ”Fast Fusion Climate Week” som handlar om att göra skillnad för klimatet och våra barns hälsa. Klimatveckan är vecka 43 och det finns redan nu material att ta del av på deras hemsida. Där finns fyra kortfilmer som hjälper dig och dina kollegor att bygga kunskap kring hållbart och hälsosamt ätande. Bland annat pratar Hanna Sepp om vikten av att pedagogik och måltider går hand i hand.
Läs mer

Hälsofrämjande sjukhusmåltider

Dietisternas riksförbund driver projektet Hälsofrämjande sjukhusmåltider, med syftet att lyfta betydelsen av den offentliga måltidens möjlighet att sprida kunskap kring hälsosamma matvanor kopplat till de nationella riktlinjerna för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. I dagsläget har 30-50% av patienter på sjukhus risk för, eller är undernärda. Dessa behöver nutritionsinsatser. 50-70% av patienter på sjukhus har inte risk för undernäring. Till dessa skickar vi också ett budskap med hjälp av maten vi serverar. Denna resurs kan nyttjas bättre. Läs mer om projektet
Måltid Sverige har varit i kontakt med Naman Limani och Anna Wahl som jobbar med Hälsofrämjande sjukhusmåltider.

Hur går det med projektet och vad ser ni fram emot hösten 2021?
Vi upplever att frågan kring hälsosamma offentliga måltider lyfts allt oftare, och att vi även kan arbeta mer med måltiden på sjukhus. Under hösten ser vi fram emot att diskutera och påverka i fler forum och förhoppningsvis bredda kartläggning av olika modeller på lösning ytterligare, så att fler satsar och arbetar sjukdomsförebyggande även med maten redan inne på sjukhus.
Ha¦èllet377DH
Veg Skövde5
Arla_Guldko

Arlas Guldko 2021

Det är nu nio tävlande som har gått vidare till ”Arla Guldko 2021” i kategorierna - Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Årets Frukostlyft. Finalisterna detaljgranskas nu av en jury som den 8 november kommer att presentera vinnarna. I Västra Götaland är Lerums kommun nominerad, grattis till er!
Läs mer

Kulturstudenter ska bidra med ny kunskap om äldres egen syn på åldrande och mat

Under våren ska fem studenter som studerar masterprogrammet Master in Applied Cultural Analysis på Lunds universitet bidra till mer kunskap om hur äldre själva ser på sin måltidssituation. I arbetet inom Nollvisionen för undernäring hos äldre är det viktigt att sätta individen i centrum och ta reda på hur de äldre själva upplever det. Det säger Anna Schjølberg som är projektledare på ideella organisationen Jämställd Utveckling Skåne (JUS) som är handledare för studenterna.
Läs här
Shutterstock 1146090614

Projekt Resursfisk vill få fler att äta svensk hållbar fisk

I projektet Resursfisk som drogs i gång i början av 2019 av Axfoundation och Länsstyrelsen var målsättningen att skapa lokalt producerad sjömat baserad på det svenska insjöfiskets bifångster. Projektet landade i en lokalt producerad braxenfärs från fisk fångad i Vänern och Mälaren. Tidigare har braxen släppts tillbaka i sjön men tas nu upp för att användas som råvara i braxenfärsen. Projektgruppen har besökt produktionsanläggningar för att se över produktionsmöjligheter och tillagat och testat produkten i skolrestauranger i Södertälje. Braxenfärsen finns nu att beställa hos grossisterna Martin & Servera och Menigo!
Läs mer

maltiden-foto-tuana-23
maltiden-foto-tuana-13

Skolmat varje dag gav högre inkomst

Skolmaten ger inte bara mättnad för stunden. Skollunchprogram har betydande långsiktiga fördelar för elevernas utbildning, allmänna hälsa och livstidsinkomst, visar forskare i nationalekonomi och medicin i en studie, publicerad i The Review of Economic Studies. I dag tar vi kanske skolmaten i skolan för given. Men det var en mycket medveten satsning när Sverige införde gratis skolmat en gång i tiden. Maten skulle vara varm och näringsriktig, i stället för de smörgåsar som barnen fick med sig till skolan. Men påverkade den nya skolmaten elevernas välmående ur ett långsiktigt perspektiv?

Vår studie visar att övergripande insatser som ger barn och unga i skolåldern näringsrika måltider kan ses som en långsiktig investering. Med andra ord: att gemensamt se till att barn äter bra, lönar sig även längre fram i livet vad gäller hälsa, utbildning och inkomster, säger Dan-Olof Rooth, professor i nationalekonomi på Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet.

Läs mer

Ny måltidspolicy i Flens kommun

Lokala politiska mål är ett viktigt stöd och vägledning för Sveriges offentliga måltidsorganisationer. Det kan vara svårt att veta hur en måltidspolicy/kostpolicy ser ut. MATtanken har gjort en sammanställning över måltidspolicyer på lokal nivå. Senast uppdaterade dokument är Flens kommuns nya måltidspolicy.

Det finns mycket vi uppskattar i vår nya policy men vi är extra stolta över att en kommunal författningssamling kan börja med orden "Måltidspolicy - För att ge och få måltidsglädje", berättar måltidschef Monica Holm, Flens kommun.

Läs mer
Flen måltidspolicy

Svenska råvaror i säsong - Juni

Vi går in i första sommarmånaden och i det här bladet hittar du svenska råvaror i säsongen juni. Äntligen kan vi frossa i jordgubbar, gurka och färskpotatis! Ladda ner eller skriv ut bladet och dela med dina kollegor. Och förresten... Du vet väl att frysen alltid är i säsong? Ladda ner här
Säsong_juni

Andras aktiviteter och utbildningar

Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat- och måltidsarrangemang, dvs. andras aktiviteter i ett kalendarium. Tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se
15/6 Generation Waste och Johan Björkman
Generation Waste har bjudit in stjärnkocken Johan Björkman för att visa hur man kan ta hand om rester och överproducerad mat.
15/6 En nyckel till stärkt patientsäkerhet
Kost & Näring bjuder in till ett öppet webbinarium om sjukhusmåltidens roll och potential i vårdkedjan.
21/10 Offentliga Måltidens dag
Från och med 1 juni kan du skicka in din aktivitet till Offentliga Måltidens dag. Du finner inspiration på deras hemsida.
Klimathjälten

Önskas något särskilt?

Vi bokar gärna in ett möte för att lyssna in just era behov! Kontakta oss på: maltidsverige@ri.se
Måltid Sverige Logotype
facebook instagram email 
logorad2019_Liten ny