|
|
Nyhetsbrev maj 2021
|
|
|
|
Nyhetsbrev från Måltid Sverige
|
Ett nav för den offentliga måltiden inom skola, vård och omsorg
|
|
|
|
|
En hälsning från Maria
Måltid Sveriges verksamhetsledare Maria Helmersson har under de senaste åren jobbat med utveckling inom offentliga måltider genom Måltid Sverige. Nu kommer hon att vara tjänstledig året ut för ett spännande uppdrag som projektledare i hennes hemkommun för att införa en ny samlad måltidsorganisation. Hon kommer fortsatt att vara engagerad i frågor kring kompetensförsörjning, forskning, utveckling och nätverk - det som Måltid Sverige verkar för!
|
|
|
|
|
|
Kunskapsförstärkning med digitala utbildningar
Nu erbjuder Måltid Sverige webbutbildningar i livsmedelshygien och specialkost för måltidspersonal. Utbildningarna kan användas som en introduktion för en ny kollega eller som uppfräschning för all personal som på något sätt redan arbetar med måltider. Utbildningarna sker digitalt med förinspelade föreläsningar vilket gör det enkelt att själv välja när utbildningen ska genomföras.
|
|
|
|
Som partner i Måltid Sverige har du möjlighet att gå dem kostnadsfritt!
|
|
|
|
|
Måltider som ger järnet
Mer grönt på tallriken och ett tillfredställande järnintag – går det att kombinera? Den frågan ställer vi oss den 1 september när vi bjuder in till ett spännande eftermiddag där vi fördjupar oss i järn och hur vi kan tillgodose järnet till våra matgäster på bästa sätt när vi serverar mer grönt på tallriken. Varför behövs järn och vilka är de hämmande och främjande faktorerna i en växtbaserad kost?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nyfiken på matvanor
Liselotte Schäfer Elinders är professor i folkhälsovetenskap vid institutionen för global folkhälsa, Karolinska Institutet. Tillsammans med sin forskargrupp har hon publicerat en studie om mat i skolan. Under fyra veckor skulle kommunerna Botkyrka och Uppsala servera mat i skolmatsalen som var snäll mot planeten, kroppen och plånboken. Utan att eleverna slängde mer eller åt mindre minskade växthusgasutsläppen med 30 till 40 procent. Detta utan extra kostnad, Liselotte menar att det snarare blev lite billigare.
|
|
|
Utsläppen från alla offentliga måltider i landet utgör egentligen en ganska liten andel av de totala utsläppen från maten, men vi tror att detta kan ha en stark signaleffekt. Att börja med barns matvanor är rätt väg och hoppas nu att fler ska testa metoden för att optimera måltider.
|
|
|
|
|
|
Nu har du möjlighet att anta dig nya utmaningar
Drömmer du om att bli köksmästare? Nu har du chansen! Yrgo startar en ny köksmästarutbildning! Utbildningen, som är på 40 veckor, riktar sig till dig som är kock och vill ta nästa steg i karriären för att kunna jobba som köksmästare, kökschef eller souschef. Utbildningen är på halvfart, vilket ger dig möjlighet att arbeta samtidigt. Anmälan är öppen till 31 maj. Läs mer
|
|
|
|
|
Coronapandemins påverkan på barns hälsa
1 av 5 barn svarar att de rört sig mindre under pandemin och nästan 1 av 3 svarar att de har haft mer skärmtid under pandemin. Detta skriver Generation Pep om i sin årliga rapport om barn och ungas fysiska hälsa. I rapporten sammanfattas viktiga insikter som kan användas som verktyg för att få ökad kunskap och förståelse för just detta. Läs här
|
|
Samtal om ålderism
I mars höll Livsmedelsakademin ett samtal om ålderism kopplat till mat, måltider och livskvalitet. Barbro Westerholm och Peter Wennström gästade för att prata om hur ålderism påverkar måltiden, utbudet av produkter och tjänster samt hur de är utformade. Detta samtal kan du lyssna till i efterhand.
|
|
|
|
|
Gluten, celiaki och typ 1-diabetes. Finns det ett samband?
Samspelet mellan gluten i kosten, immunsystemet, tarmfloran, och tarmens genomsläpplighet är komplext. Till det kan det läggas upprepade virusinfektioner som drabbar tarmen. Alla dessa faktorer kan potentiellt påverka risken för att utveckla typ 1-diabetes och celiaki – eller båda. Alla pusselbitar är inte på plats, men forskningen har nu goda förutsättningar att lösa gåtan med varför barn med förhöjd ärftlig risk drabbas av dessa förödande och livslånga sjukdomar.
|
|
|
|
|
Bra vanor! Tänk stort - börja smått
Socialstyrelsen har tagit fram ett praktiskt material för att inspirera till hälsosamma mat- och rörelsevanor hos personer med funktionsnedsättningar. Materialet består dels av ett spel, dels av en blädderpärm som innehåller tips om olika aktiviteter. Beställ materialet här >>
|
Broschyr om materialet finns att ladda ner Här
|
|
|
|
|
Sötsaker i landets skolkafeterior
Lunchen på högstadier och gymnasier är ofta bra, i övrigt är det skiftande kvalitet på matutbudet i ungdomars närmiljö. Få skolor erbjuder frukt utöver skollunchen samtidigt som utbudet i skolkafeterior ofta består av godis, läsk och kakor. Skolans uppdrag att utjämna skillnader även när det gäller matvanor behöver bli tydligare, liksom skollagens krav på näringsriktiga måltider. Det är slutsatserna från en kartläggning av matutbudet i skolor och i ungdomars närmiljö som Livsmedelsverket gjort. Läs mer
|
|
|
|
|
Svenska råvaror i säsong - maj
Vi går in i maj månad och i det här bladet hittar du svenska råvaror i säsongen maj. Ladda ner eller eller skriv ut bladet och dela med dina kollegor. Och förresten... Du vet väl att frysen alltid har säsong? Ladda ner här
|
|
|
|
|
Andras aktiviteter och utbildningar
Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat och måltidsarrangemang, dvs. andras aktiviteter i ett kalendarium. Tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se
|
|
|
|
|
Mistra Food Future håller i webbinar med fokus på framtidens mat. Vilka är problemen och utmaningarna?
|
|
21/10 Offentliga Måltidens dag
|
Offentliga Måltiden dag är 21 oktober. Du kan redan nu fundera på din eller dina aktiviteter. Från med 1 juni kan du skicka in din aktivitet.
|
|
|
|
|
Önskas något särskilt?
Vi bokar gärna in ett möte för att lyssna in just era behov! Kontakta oss på: maltidsverige@ri.se
|
|
|
|
|
|