|
|
|
|
Nyhetsbrev från Måltid Sverige
|
Ett nav för den offentliga måltiden inom skola, vård och omsorg
|
|
|
|
|
|
10/3 Måltid Sverige blickar framåt
Hur driver vi offentlig måltidsutveckling framåt? Vill du samverka och bidra till utveckling av offentliga måltider?
Det är nu dags att blicka framåt och vi behöver just din input till den fortsatta utvecklingen av Måltid Sverige och framtidens offentliga måltider. Den 10 mars kl. 9–12 vill vi ha med dig som chef och regionutvecklare i en workshop för att sätta agendan framåt för utbildningar, kunskaps- och erfarenhetsutbyte och nätverk. Vi vill också diskutera en fortsatt utveckling av offentliga måltider och välkomna fler av er som partners/medlemmar! Ta del av inbjudan här
|
|
|
|
|
|
|
18/3 Födoämnesöverkänslighet och specialkost (grundutbildning)
Fullbokat, men skriv gärna upp er på väntelistan!
|
Vad är egentligen födoämnesöverkänslighet och allergi och hur hanterar man detta i köket och ute i verksamheten?
|
|
|
|
|
|
Måltider som ger järnet
Senare i vår planerar vi att bjuda in till ett seminarium kring gröna måltider som gör gott för både hälsan och klimatet, med fokus på järn och järnets biotillgänglighet. Håll utkik på vår webb för datum!
|
|
|
|
|
|
Gemensamma kunskapskliv för klimatet - offentliga måltider visar vägen!
Ta del av material och inspelning från slutkonferensen den 9 februari. In och botanisera av goda exempel från verksamheterna, presentationer och filmer från dagen. Psst! Missa inte den rykande färska receptfoldern!
|
|
|
|
|
|
|
Kompetensförsörjningen behöver vara ett långsiktigt arbete!
För att täcka det stora behovet av kompetensförsörjning inom offentliga måltider behöver vi arbeta långsiktigt. Trots att pandemin begränsar oss på olika sätt just nu, är det viktigare än någonsin att vi står förberedda med kompetensförsörjningsplaner när vi förhoppningsvis snart är tillbaka till det ”normala” igen.
|
Ett exempel är Future Kitchen, ett samverkansprojekt inom Västra Götaland. Arbetsmodellen Future Kitchen handlar om vägledning av individer som står långt ifrån arbetsmarknaden och som genom praktik och strukturerat handledarskap får kännedom om branschen och möjlighet att knyta kontakter i arbetslivet samt öka intresset av att jobba i branschen. Samtidigt ger praktiktiden ett värdefullt utbyte och en stor möjlighet för köken att få visa upp sin arbetsplats, och på så sätt locka potentiella framtida arbetskamrater. Flera tidigare projektdeltagare har påbörjat utbildning till kock alternativt till köksbiträde och några har redan fått anställning.
|
|
|
|
|
|
Arbetar du idag inom måltidsservice och vill ta ett karriärkliv?
Behovet av kompetent personal är stort och med TUC:s vidareutbildning får du de kulinariska, sociala och ekonomiska kunskaper som arbetslivet så starkt behöver. Utbildningen sker halvfart på distans under två års tid, och startar i september. Läs mer
|
|
|
|
|
Både utveckling och försämring av de offentliga måltiderna till följd av coronapandemin
Mindre hälsosamt måltidsutbud och stängda seniorrestauranger, men också ökad krisberedskapsförmåga och samarbete över gränser. Pandemin beskrivs ha haft både positiv och negativ påverkan på måltidsverksamheterna i skola, vård och omsorg. Ta del kartläggningen som Livsmedelsverket gjort här
|
|
Fyra kommuner blir spjutspetsar för framtidens hållbara skolmåltider
Kommunerna Munkedal, Hofors, Vallentuna och Karlstad blir utvecklingsmiljöer i projektet Ett nytt recept för skolmåltiden för att skapa framtidens hållbara skolmåltidssystem. Med stöd av Livsmedelsverket, Vinnova och flera andra nationella aktörer ska de testa innovativa lösningar för att göra måltiderna hållbara – från bonden till klassrummet och tillbaka igen.
|
|
|
|
|
Utbildningsfilmer om måltider på sjukhus
Best Service-nätverket har tagit fram inspirerande material kring måltider på sjukhus. Kanske kan detta vara något som kan användas på utbildningar, kompetensutvecklande aktiviteter eller arbetsplatsträffen på just ert sjukhus? Ta del av filmerna här
|
|
|
|
|
Skollunchen ofta stressig och svårorganiserad
Trots goda ambitioner kan elever, lärare och rektorer uppleva skollunchen som rörig, svårorganiserad och stressig.
|
|
|
Min avhandling visar att skollunchen inte alltid planeras och organiseras utifrån elevernas, lärarnas och rektorernas behov. Därför är det ofta svårt att nå upp till både goda intentioner och nationella riktlinjer. Två sätt att göra skollunchen till en mer integrerad del av skolans övriga verksamhet vore att dels göra den till en del av skolans läroplan och dels att låta den ingå i utbildningen av lärare och skolledare. Vi skulle också behöva mer forskning om hur skollunchen kan organiseras på bästa sätt, till exempel när det gäller logistik och tidsplanering. Dessutom behöver skolrestauranger i framtiden designas på ett sätt som underlättar en trivsam måltidsupplevelse, säger Linda Berggren, forskare vid Umeå universitet.
|
|
|
|
|
|
Svenska råvaror i säsong - mars
Svenska råvaror i säsong mars är samlade på det här bladet – ladda ner, skriv ut och dela gärna med dig av pdf och utskrift. Ladda ner här
|
|
|
|
|
Andras aktiviteter och utbildningar
Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat och måltidsarrangemang, dvs. andras aktiviteter i ett kalendarium. Tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se
|
|
|
|
|
9/3 Sillen gör "comeback" i offentliga kök
|
Webbinar med fokus på sill, arrangör Kost&Näring, MATtanken.
|
|
11/3 Fiskbranschens Riksförbunds årsstämma - öppen del
|
Fiskbranschen bjuder in dig med ansvarar för upphandling.
|
|
25/3 PFAS i nonstick-beläggningar - en risk för människa och miljö?
|
Webbinarium med fokus på PFAS skadliga påverkan, lagstiftning och utfasning.
|
|
|
|
|
|
Önskas något särskilt?
Vi bokar gärna in ett möte för att lyssna in just era behov! Kontakta oss på: maltidsverige@ri.se
|
|
|
|
|
|