Måltid Sverige Logotype

Nyhetsbrev januari 2021

board säsong
Nyhetsbrev från Måltid Sverige
Ett nav för den offentliga måltiden inom skola, vård och omsorg

Aktiviteter våren 2021

Vårens aktiviteter genomförs digitalt. Håll utkik på vår webb där vi kommer fylla på med mer! Varmt välkommen!

2/2 Dialogmöte När vi ställer om till hämtmat!

En digital träff där vi utbyter lärdomar och erfarenheter
Vid terminsstart stängde många kommuner ner sina högstadieskolor och övergick till distansundervisning. Med fortsatt krav att erbjuda näringsriktiga skolmåltider för alla elever inom grundskolan har det inneburit nya utmaningar och lärdomar. Den 2/2 bjuder vi in till erfarenhetsutbyte på temat. Varmt välkommen!
Bild Matlådor Kungälv
Bild lånad från Kungälvs kommun (titta in på deras instagram här)
Bild Till Workshop

10/3 Måltid Sverige blickar framåt

Hur driver vi offentlig måltidsutveckling framåt? Vad kan ett partnerskap eller medlemskap i Måltid Sverige innebära? Var med och bidra till Måltid Sveriges framtid!

Det är nu dags att blicka framåt och vi behöver just din input till den fortsatta utvecklingen av Måltid Sverige och framtidens offentliga måltider. Den 10 mars kl. 9–12 vill vi ha med dig som chef och regionutvecklare i en workshop för att sätta agendan framåt för utbildningar, kunskaps- och erfarenhetsutbyte och nätverk. Vi vill också diskutera en fortsatt utveckling av offentliga måltider och välkomna fler av er som partners/medlemmar! Ta del av inbjudan här

9/2 Gemensamma kunskapskliv för klimatet - offentliga måltider visar vägen!

Varmt välkommen på slutkonferens, 9 februari kl 10.00! Projektet Kunskapskliv för klimatsmarta offentliga måltider har pågått i två års tid med lärandet i fokus. Menyer har vässats, matsvinnet har detaljstuderats och måltidspresentationen har lyfts till nya nivåer. Konferensen tar oss med på en resa från provsmakningsvagnar till dialogaktiviteter med pedagoger.
Bild Inbjudan Klimatklivet 210720

11-12/2 Ledarskapsutbildning för arbetsledande kockar, digitalt!

Säkra din plats, några få platser kvar!
Är du köksmästare, teamledare, kökschef, förstekock eller arbetsledare i kök? Då är denna utbildning för dig! Två värdefulla dagar för dig som leder andra. Här får du tid att stanna upp och reflektera hur stor påverkan du har på gruppen och gruppen på dig, samt få insikter hur du kan vara en tydlig ledare och skapa ett gynnsamt arbetsklimat, så att dina kollegor i ännu större grad vill ta ansvar och vara med och bidra!
RISE Matlagningskurs 15 Januari 2019

18/3 Födoämnesöverkänslighet och specialkost (grundutbildning)

Vad är egentligen födoämnesöverkänslighet och allergi och hur hanterar man detta i köket och ute i verksamheten?
Bollebygd 22

Aktuellt just nu

Test Utvärdering2

Utvärdering av Måltid Sverige

På uppdrag av Västra Götalandsregionen har Oxford Research utvärderat tre satsningar inom hållbara offentliga måltider, däribland Måltid Sverige. Utvärderingen som är gjord utifrån ett målgruppsperspektiv visar på Måltid Sveriges relevans och effektivitet samt satsningens resultat och effekter. De har även kommit med förslag på Måltid Sveriges framtida organisering.

Sammanfattningsvis gör Oxford Researchs bedömningen att Måltid Sverige haft betydelse för resultat som uppnåtts i medlemmarnas verksamhet såsom kompetenshöjning och validering av personal, uppbyggda nätverk och ökade utbyten mellan verksamheter och kommuner. Satsningen har hittat en bra hemvist hos RISE vilket har stärkt satsningens bidrag till en helhetsbild och styrning i frågan om den offentliga måltiden. Närheten till forskning och samarbeten med nationella aktörer är viktigt för vägen framåt. Måltid Sverige är en uppskattad satsning och benämns som kommunikativ och proffsig, den anses unik och svårt att hitta liknande insatser i andra delar av Sverige. Utvärderingen är ett viktigt underlag för det fortsatta arbetet och hur Måltid Sverige kan ta nästa kliv! Ta del av rapporten här

Webbinar Trygghet och studiero

Ta del av erfarenheter från Hélène Jenvén och projektet Fullföljda studier genom trygghet och studiero och Skolmatsakademins pilotprojekt med schemalagda måltider. Två viktiga ingredienser i arbetet Kraftsamling för fullföljda studier. Trygghet och studiero är grundläggande för lärande och de elever som upplever motsatsen under sin skoldag har svårt att uppfylla målen i läroplanen. Ta del av webbinariet från 20/1 här
Bild Webbinar Smak

Kommuner välkomnas att bli en del av Nollvision för undernäring hos äldre!

Nollvisionen för undernäring hos äldre är ett initiativ där privata företag, akademi, myndigheter, kommuner och ideella organisationer arbetar tillsammans för att förebygga undernäring hos äldre. Med finansiering från Vinnova leds satsningen av Livsmedelsakademin där Kävlinge kommun och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm agerar innovationsmiljöer. Här testas nya lösningar som man utvecklar tillsammans. Under fredagen 22 januari bjöd man in till ett webbinar där man berättade om arbetet och delade med sig av erfarenheter. Nu vil Livsmedelsakademin bjuda in alla Sveriges kommuner att bli en del av Nollvision.

Vi är övertygade om att vi blir starkare tillsammans och kan lösa undernäringen om vi är öppna för varandras idéer och erfarenheter, skriver Livsmedelsakademin på sin hemsida.
Logotype Nollvisionen Finished

Skolverkets enkät till personal inom skola, förskola

Skolverket vill veta hur coronapandemin påverkar dig som arbetar inom förskola, skola och vuxenutbildning. Besvara enkät här
Child 3326960 640

Svenska råvaror i säsong - januari!

Svenska råvaror i säsong januari är samlade på det här bladet – ladda ner, skriv ut och dela gärna med dig av pdf och utskrift. Ladda ner här
I Säsong Januari

Andras aktiviteter och utbildningar

Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat och måltidsarrangemang, dvs. andras aktiviteter i ett kalendarium. Tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se
5/2 Cook along lunch
Följ med in i skolköket och inspireras när skolkockar och elever från Södertäljes grundskolor tillagar en hållbar skollunch baserad på råvaror som är utvecklade av MatLusts testbädd!
Arrangör: MatLust
Läs mer

10/2 Food Education as multiprofessional collaboration in schools, homes and organizations,
Arrangör: University of Helsinki and ELO-Foundation
Läs mer
16/9 Kostdagarna, Malmömässan
Kostdagarna 2021 går av stapeln 16-17 september. Tema laga(t) efter läge.
Läs mer
1 28

Önskas något särskilt?

Vi bokar gärna in ett möte för att lyssna in just era behov! Kontakta oss på: maltidsverige@ri.se
Måltid Sverige Logotype
facebook instagram email 
logorad2019_Liten ny