Måltid Sverige Logotype

Nyhetsbrev december 2020

garland-1322186_1280
Nyhetsbrev från Måltid Sverige
Ett nav för den offentliga måltiden inom skola, vård och omsorg
Julbild Maria Elin

Julhälsning från oss på Måltid Sverige

Ännu ett år börjar gå mot sitt slut! Ett omtumlande år som påverkat oss alla. Vi är nog många som längtar efter ett nytt år! År 2020 går till historien som ett utmanande år men det är också ett år där ni inom offentlig måltid visat på en otrolig förmåga att styra om och hantera krisen med flexibla lösningar, samarbete och envishet för att fortsätta servera goda och trevliga måltider inom vård, skola och omsorg. Vi uppmanas att hålla i, hålla ut och hålla avstånd. Räddningen i allt detta har varit att vi ändå kunnat ses vid skärmen! Tillsammans har vi verkligen ställt om! Tack för att ni har deltagit i digitala dialogmöten, webbinarier och inte minst på Måltidens Mervärde! Nu ser fram emot ett ljusare och roligare 2021, och håll utkik! Vi vill utveckla Måltid Sverige och få fler med oss i samarbetet, allt för offentliga måltiders utveckling. På återhörande i januari!

Till dess önskar vi en riktigt god jul och gott nytt år!
Maria och Elin

Aktiviteter våren 2021

Vårens planering pågår för fullt och vi kan redan nu ge en försmak av vårens aktiviteter. Det flesta av vårens aktiviteter genomförs digitalt. Håll utkik på vår webb där vi kommer fylla på med mer! Varmt välkommen!
Måltiden Webb Foto Tuana Art 4001

28/1 Fördjupning Ledarskapsutbildning för arbetsledande kockar (steg 2)

En värdefull uppföljningsdag för dig som leder andra och som nyligen deltagit i grundutbildningen. Här får du chans att stanna upp och reflektera över hur dina kunskaper och insikter från utbildningen applicerats i din vardag. Uppföljningsdagen ger dig fördjupande kunskaper och handledning i hur du tar ditt ledarskap till nästa nivå.
Klimathjälten

9/2 Gemensamma kunskapskliv för klimatet - offentliga måltider visar vägen!

Ta del av erfarenheter från projektet Kunskapskliv för klimatsmarta offentliga måltider! Sedan 2018 har tio organisationer tagit gemensamma kunskapskliv för klimatet. Varmt välkommen att ta del av resultat, erfarenheter och goda exempel vid detta seminarium.
RISE Matlagningskurs 15 Januari 2019

11-12/2 Ledarskapsutbildning för arbetsledande kockar

Är du köksmästare, teamledare, kökschef, förstekock eller arbetsledare i kök? Då är denna utbildning för dig! Två värdefulla dagar för dig som leder andra. Här får du tid att stanna upp och reflektera hur stor påverkan du har på gruppen och gruppen på dig, samt få insikter hur du kan vara en tydlig ledare och skapa ett gynnsamt arbetsklimat, så att dina kollegor i ännu större grad vill ta ansvar och vara med och bidra!
Bollebygd 22

18/3 Födoämnesöverkänslighet och specialkost (grundutbildning)

Vad är egentligen födoämnesöverkänslighet och allergi och hur hanterar man detta i köket och ute i verksamheten?

Återblick ★

DSC01200

Måltidens Mervärde 2020

Ta del av bilder och återberättelser från Måltidens Mervärde - Digital Edition 2020. En dag som handlade om stora pupiller, innanförskap, föredömen, nära matlagning, relationer med matgästen, coronafaser, Bitter-Britta, lugn&ro-bilen och glädjecocktails. Om kunskap och inspiration. Om mat. Om kreativa klimatrullar. Men allra mest om er som arbetar i alla våra offentliga måltidsverksamheter.

Aktuellt just nu

Bli pilotskola och skapa utvecklingsmiljöer för hållbara skolmåltider!

I projektet Ett nytt recept för skolmåltider som Livsmedelsverket samordnar och Vinnova finansierar utforskar flera myndigheter tillsammans hur ett sådant hållbart system kan se ut – från jord till bord och tillbaka igen. Nu har kommuner chans att medverka i projektet genom att ansöka om att bli projektpart och skapa utvecklingsmiljöer för hållbara skolmåltider. Sista ansökningsdag är 26 januari. Läs mer
Ett Nytt Recept

Svenska råvaror i säsong - december!

Svenska råvaror i säsong december är samlade på det här bladet – ladda ner, skriv ut och dela gärna med dig av pdf och utskrift. Ladda ner här
i säsong dec

Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus

Riktlinjerna för måltider på sjukhus lanserades i oktober. I början av december skickade Livsmedelsverket brev till ett flertal beslutsfattare inom Sveriges regioner för att uppmärksamma de nya riktlinjerna och att måltiderna är en viktig del av en god vård. Vårdens fokus upptas just nu av att bekämpa en pandemi, men Livsmedelsverket ställer sig frågan om goda och hållbara måltider kanske rent av aldrig har varit viktigare än nu? Läs mer på Måltidsbloggen här
  • Inspelat webbinar från MatTanken 3/11 Bättre mat för bättre vård, ta del av det här
  • De nya riktlinjerna finns på Livsmedelsverkets webbplats här.
Skärmklipp sjukhus

Kom i julstämning med Richard Tellström!

Får man fresta med en 45 minuters julmatsföreläsning? Ta del av ett lunchseminarium med Richard Tellström om julens mat då och nu. Det blir sillarnas historia, lutfisken som försvann, dopp-i-grytan som trängde sig in på julsmörgåsbordet och siande om vad pandemin får för effekter. Arrangör är SLU Future Food och inspelningen finns tillgänglig till 31/12. Ta del av det här
richard med tomteluva

Andras aktiviteter och utbildningar

Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat och måltidsarrangemang, dvs. andras aktiviteter i ett kalendarium. Tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se
14/1 Webbinar Kost, näring, hälsa och miljöpåverkan – hur tar vi hänsyn till allt?
Arrangör: SLU Future Food
Läs mer

16/3 Globala målen och Agenda 2030 för kommuner, regioner och myndigheter
Arrangör: Aktuell Hållbarhet
Läs mer
16/9 Kostdagarna, Malmömässan
Kostdagarna 2021 går av stapeln 16-17 september. Tema laga(t) efter läge.
Läs mer
1 28

Önskas något särskilt?

Vi bokar gärna in ett möte för att lyssna in just era behov! Kontakta oss på: maltidsverige@ri.se
Måltid Sverige Logotype
facebook instagram email 
logorad2019