Måltid Sverige Logotype

Vi önskar er ett gott slut & en god början!

2019 närmar sig sitt slut och vi ser fram emot ett gott nytt 2020! Vi vill tacka er alla som inspirerat oss under året, alla er som har besökt våra utbildningar, seminarier och evenemang! Vi hoppas att vi ses igen under 2020.

48389797_759392177843357_2626575185305665536_n

Tillbakablick MÅLTIDENS MERVÄRDE 2019

Över 350 glada gäster besökte Måltidens Mervärde i år! Vi vill tacka alla Er som medverkande under års upplaga av Måltidens Mervärde, varmt välkomna åter nästa år! Vi ses den 27 oktober 2020!

Läs mer om dagen här. Vi har samlat allt innehåll och skrivit en återberättelse från Måltidens Mervärde 29 oktober 2019.
MM201910

Våra utbildningar och aktiviteter våren 2020

Utbildningar VT20_2

22/1 Schysst Arbetsplats, Göteborg

- Med Charlotte Signahl!
Välkommen till en interaktiv föreläsning om hur ni skapar en mer jämställd arbetsplats, ett motiverande arbetsklimat och förbättrad psykosocial arbetsmiljö. Föreläsningen synliggör frågor kring kompetens, samhörighet, samarbete, konflikt, värdegrund och värderingar.


Föreläsningen är fullbokad, men skriv gärna upp er på väntelistan. Vi hoppas kunna släppa fler platser!

6/2 Matsvinn, Halmstad

- Med Daniel Oddhammar
Idag slängs en tredjedel av all mat som produceras i världen. Den mat som slängs i onödan, och som hade kunnat ätas om den hanterats på annat sätt, kallas matsvinn. Att minska matsvinnet är ett effektivt sätt att minska den klimatpåverkan som orsakas av vår matproduktion. Välkommen till en interaktiv föreläsning om matsvinn, med tips och inspiration hur du kan vara med och påverka för att minska matsvinnet.

11/2 Att förstå matgäster med särskilda behov, Gislaved

- Med Johanna Björk, pedagog och handledare
Vi bjuder in till en eftermiddag på tema måltid och neuropsykiatriska diagnoser. Hur hanterar vi måltidssituationen för våra matgäster med särskilda behov? Förståelse för våra matgästers mångfald och olika förutsättningar är första steget.

Mer information och anmälningslänk öppnar i januari!

20/2 Mer Veg! Varberg

- Med Pelle Danielsson!
Välkommen till en inspirerande utbildning där vi sätter den gröna råvaran som huvudingrediens och lyfter grönsaker, rotfrukter och baljväxter till nya gastronomiska höjder. Vi fokuserar på smak, kvalitet, utseende, kreativitet och nya recept.
Vi varvar praktiska moment med teoretiska genomgångar. Utbildningen gör att du vidareutvecklas som vegetarisk matlagare och får de verktyg som du behöver för att skapa en grönare meny.
Thought 2123970 640 (1)

28/4 Forskningsforum offentliga måltider, Göteborg

I april planerar vi för ett forskarforum kring offentliga måltider på Chalmers i Göteborg! Save the date - 28 april 2020!
Mer information kommer inom kort.
Nyhetsbrev bild

Future Kitchen 2020 drar igång!

Vill ni vara med på tåget? Nu startar en ny omgång av Future Kitchen – projektet där nyanlända personer erbjuds en väg in på den svenska arbetsmarknaden genom en praktikplats i offentliga kök. Vill ni veta mer om? Hör av er till projektledare Julia Hansson, julia.hansson@ri.se.
Läs mer

Kunskapskliv för klimatsmarta offentliga måltider

Vårt projekt Kunskapskliv för klimatsmarta offentliga måltider pågår för fullt. Västra Götalandsregionen samt 9 kommuner ska minska sin klimatpåverkan från livsmedel med 13%. Inom projektet jobbas det på alla fronter med vegetariskt på tallriken, klimatberäkningar, nudging, matsvinn och olika kommunikationsmaterial. Håll utkik nästa år för rykande färskt material som ni kan använda inom bland annat skolrestaurang eller sjukhus. Läs mer

RISE Matlagningskurs 15 Januari 2019

Önskas något särskilt?

Det gillar vi! Vi kan ta fram utbildningar som täcker era behov. Det kan handla om uppdragsutbildningar och programlagda utbildningar inom exempelvis måltider för äldre, vegetarisk inspiration, kvalitet i gäst- och servicearbetet, specialkost eller vad du önskar. Kontakta oss med dina önskemål! Mejl: maltidsverige@ri.se

Smått och gott - tips på läsning och lyssning!

Board Tallrik

4 nya kockar i Laholm!

Bristen på kockar kan göra det svårt att rekrytera rätt kompetens till offentlig verksamhet. För att lösa problemet valde Laholms kommun att vara med i vårt projekt Med smak för kunskap som finansieras av Europeiska Socialfonden. Strax före sommaren kunde den första medarbetaren i utbildningssatsningen titulera sig kock. Sedan dess har processen fortsatt, och vi vill nu gratulera ytterligare fyra nyblivna kockar i Laholms kommun. Läs mer

Bra måltider på sjukhus nu ute på remiss

Livsmedelsverket har reviderat råden Bra måltider på sjukhus och det finns nu möjlighet att läsa och komma med synpunkter på de reviderade råden. Senast den 10/1 2020 önskar Livsmedelsverket få era synpunkter. Läs mer
  • Måltid Sverige kommer att skicka in ett remissvar. Vill du bidra till det så välkommen att mejla maltidsverige@ri.se senast den 7 januari.
500 gram frukt och grönt om dagen!
Kostministeriet arbetar för främjad folkhälsa genom ökad konsumtion av frukt och grönsaker i Sverige. Men hur får vi barnen att äta bättre? Det kan Skala upp! hjälpa er med, initiativet vänder sig till er som arbetar med mat inom förskola och skola och arrangeras i samarbete med Skolmatens Vänner. Ta del av utbildningsmaterial och se första delen av utbildningen här

Podd Länsstyrelsen - offentliga kök, en källa till energi

"Hur är det ställt med maten i våra offentliga kök? Ja, det är frågan som ligger till grund för det senaste avsnittet av Landsbygdspodden. Tillsammans med Pernilla Fischerström och Nathalie Torstensson slår vi hål på en hel rad myter när vi djupdyker i ämnet." Lyssna här

70 nya medarbetare i Nyköpings kommun!

Sedan november 2018 driver Nyköpings kommun måltiderna i äldreomsorgen i egen regi. Nu är det även dags att ta över ansvaret för måltider inom skola och förskola. I måndags tog Måltidsservice emot 70 nya medarbetare! Vi önskar lycka till och följer arbetet med spänning! Läs mer

Att upphandla svenskproducerad mat

I det här Youtubeklippet berättar Pernilla Fischerström på Länsstyrelsen i Västra Götaland hur det fungerar att upphandla svenskproducerad mat. Se intervjun här
calender-2389150_640

Ha koll på alla aktiviteter riktade till offentliga måltider!

Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat- och måltidsarrangemang, dvs andras aktiviteter i ett kalendarium. Klicka på knappen nedan och tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se
Måltid Sverige Logotype
facebook instagram email 
logorad2019