Måltid Sverige Logotype

Nyhetsbrev juni 2020

board nyhetsbrev
Nyhetsbrev från Måltid Sverige
Ett nav för den offentliga måltiden inom skola, vård och omsorg

Vi önskar er en härlig sommar!

Vi är alla på olika sätt berörda av den globala pandemin som drar över världen. Vår vardag förändrades snabbt och vidden av denna stora händelse är ännu svår att överblicka. Inom Måltid Sverige har vi genom dialoger och kontakter med er inom offentliga måltider imponerats över hur ni gör skillnad och kliver fram när det gäller. Det både värmer och bådar gott inför framtiden!
Läs Maria Helmerssons sommarhälsning.
15052018 DSC 0035 Maria H

Aktiviteter

Höstens aktiviteter planeras för fullt och mycket av aktiviteterna ställer vi om till digitalt. Håll utkik på vår hemsida för höstens aktiviteter! Vi bjuder bland annat in till webbinarier, en dag om digitalisering, forskningsforum (se nedan) och en cookshop kring blå proteiner! Vi tittar också på möjligheter att framöver kunna erbjuda ledarskapsutbildning för arbetsledande kockar inom Måltid Sverige.

Under våren arrangerade vi för första gången dialog- och erfarenhetsmöten, ett koncept som vi gärna jobbar vidare med där vi kan utbyta erfarenheter och diskutera tillsammans med Er! Vi tar gärna in era inspel och önskemål på särskilda teman för framtida dialogträffar. Hör av er till utbildningssamordnare Elin Backlund!
Ljushuvud

7/10 Forskningsforum Offentliga måltider, Göteborg/digitalt

Välkommen att ta del av det senaste och diskutera framtida forskningsbehov! Tillsammans med Chalmers, RISE, Örebro universitet och Göteborgs universitet, samt Livsmedelsverket, bjuder vi in till Forskningsforum. Vi välkomnar dig som är måltidschef, verksamhetsutvecklare, forskare, finansiär eller på andra sätt bidrar till utveckling inom offentliga måltider!

Ta del av inspelade webbinarier!

Under våren har vi tillsammans med Skolmatsakademin bjudit in till flera webbinarier, där ni varit många från våra offentliga kök som deltagit. För dig som inte hade möjlighet att delta finns de nu att ta del av i efterhand. Välkommen in!

Serveringsteknik och upplägg!, webbinar 2020-05-28

Läs mer

Så lyckas du på sociala medier!, webbinar 2020-04-02

Läs mer

Matfoto för offentliga kök!, webbinar 2020-04-15

Läs mer
Skärmdump Webbinar

Aktuellt just nu

Ny kunskapsguide om måltider för äldre

Socialstyrelsen i samarbete med Livsmedelsverket har samlat viktig kunskap om mat och näring för äldre personer i en ny kunskapsguide. Här kan personal lära sig mer om vad man behöver tänka på i planeringen av måltider för äldre personer inom omsorgen och om risken för undernäring.

Alla som jobbar i vården och omsorgen kan inspireras och hämta kunskap från temat på Kunskapsbanken. Både chef och personal. Lena Martin, utredare på Socialstyrelsen.

Ta del av publikationer, webbaserade utbildningar och information från myndigheterna på kunskapsguiden.se
pensionar_mat_4495_570x315

Årets White Guide-nomineringar är här!

Stort grattis alla måltidshjältar till nomineringarna till White Guide Junior och White Guide Senior! Det kokar av offentlig gastronomi (minst sagt!). Vilka som är nominerade hittar du här
White Guide Junior & Senior avgörs den 15 september!
White Guide20

Ny kurs om mat och religion -Kulturella perspektiv på ätande

I höst lanserar Karlstad universitet en ny distanskurs. Kursen vänder sig till dig som arbetar med offentliga måltider och ger en introduktion till matregler och matpraktiker i olika religiösa traditioner.
Läs mer och anmälan

Kompetensutveckling i hållbar och klimatsmart mat i restaurang

Yrkeshögskolan lanserar nu ett helt nytt koncept som innebär kompetensutveckling på ett snabbt och flexibelt sätt. En av kurserna som startas är Hållbar och klimatsmart i restaurang som riktar sig till yrkesverksamma personer i restaurang/offentlig måltid som vill förnya sin kompetens eller utvecklas i sin yrkesroll. Läs mer och anmälan

Välj kött som är OK att äta!

Att äta mindre kött är bra för både miljön och klimatet. Men för den som vill äta kött ibland är certifierat naturbeteskött ett bra alternativ. Förutom att gynna den biologiska mångfalden finns det flertalet fördelar, vilket föreningen Naturbeteskött i Sverige skriver mer om på sin hemsida. Informationsmaterial finns att ladda ner här. Är du intresserad av en kostnadsfri föreläsning är du dessutom välkommen att kontakta dem.
Naturbeteskött

Andras aktiviteter och utbildningar

Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat och måltidsarrangemang, dvs. andras aktiviteter i ett kalendarium. Tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se
10/9 Livsmedelsdagarna
Livsmedelsdagarna arrangeras 10 september, i år digitalt.
Läs mer

15/9 Prisutdelning White Guide Junior/Senior
I september är det dags för årets stora händelse för dig som är verksam inom offentlig gastronomi - prisudeltning av White Guide Junior & Senior. Vinnarna presenteras via en livesändning! Läs mer

8/10 Livsmedelsforum, Malmö/digitalt
Livsmedelsfrågorna med ett brett anslag kring hållbarhet. Livsmedelsforum vänder sig till beslutsfattare, experter och strateger i hela livsmedelskedjan, från produktion till konsumtion. Läs mer
Offentliga Måltidens Dag

15/10 Offentliga Måltidens Dag

Måltidens dag går alltid av stapeln 3:e torsdagen i oktober, i år ska vi också visa upp våra fantastiska offentliga måltider - Offentliga måltidens dag! Ringa in datumet 15 oktober. Bakom arrangemanget står Måltidsakademien och MATtanken. Läs mer
RISE matlagningskurs 15 januari 2019

Önskas något särskilt?

Kontakta oss med dina önskemål! Mejl: maltidsverige@ri.se
Måltid Sverige Logotype
facebook instagram email 
logorad2019