Måltid Sverige Logotype

Nyhetsbrev mars 2020

Banner2 Gronsaker
Corona design

Det nya coronaviruset

Vi vill underlätta för er att hålla reda på var man hittar relevant och aktuell information om det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen Covid-19. Vi har därför skapat en sida där vi samlat de viktigaste källorna till korrekt och aktuell information. Vi förmedlar också tips och förslag på arbetssätt som kan underlätta verksamheten, livsmedelskedjan eller som på annat sätt hänger ihop med den offentliga måltidsverksamheten.
Ljushuvud

28/4 Forskningsforum offentliga måltider, Göteborg Obs! Dagen flyttas fram!

På grund av den rådande situationen måste vi tyvärr skjuta fram Forskningsforum till efter sommaren. Vi återkommer med nytt datum inom kort! Håll er uppdaterade på vår hemsida och i vår Facebook-kanal.
Nu har vi glädjen att kunna presentera ett fullspäckat program! Välkommen att ta del av det senaste och diskutera framtida forskningsbehov! Tillsammans med Chalmers, RISE, Örebro universitet och Göteborgs universitet, samt Livsmedelsverket, bjuder vi in till Forskningsforum. Vi välkomnar dig som är måltidschef, verksamhetsutvecklare, forskare, finansiär eller på andra sätt bidrar till utveckling inom offentliga måltider!
Ladda ner program och inbjudan här
Spenat Png

2/4 Så lyckas du på sociala medier, webbinar (del 1)

Kommunikation via Instagram blir allt vanligare inom offentliga måltider. Hur nyttjar vi denna kanal på bästa sätt för att skapa dialog och goda relationer till såväl matgäster som målsmän? Vad behöver jag tänka på när jag kommunicerar från ett kommunalt konto?

15/4 Matfoto för offentliga kök, webbinar (del 2)

Instagram kan vara ett effektivt verktyg för att nå ut till såväl matgäster som målsmän. Att fotografera mat är dock inte alltid det lättaste. Lär dig mer om hur du tar snygga matfoton för sociala medier.

Aktuellt just nu

Ny RISE-rapport Implementering och resultat av Göteborgsmodellen för mindre matsvinn

Läs om hur Göteborgsmodellen för mindre matsvinn nådde sitt mål att halvera matsvinnet i Göteborgs stad på två år. Ta del av rapporten här
Verktyget Gbgmodell

Ta del av en välfylld verktygslåda!

Projektet Kunskapskliv för klimatsmarta offentliga måltider pågår för fullt där 9 kommuner samt Regionservice Västra Götalandsregionen ska minska sin klimatpåverkan från livsmedel med 13%. I projektet har massor av bra kommunikationsmaterial tagits fram som ska stötta er i att bli än mer klimatsmarta. Ladda ner bordsryttare, buffékort och presentationsmaterial på Måltid Sveriges hemsida. Läs mer





Svinnsmart

SKR:s dag för Offentliga Måltider 2020 - ses vi där?

Den 4 maj kommer vi att befinna oss på SKR:s dag för offentliga Måltider (över länk). Vi kommer då att presentera klimatprojektet Kunskapskliv för klimatsmarta offentliga måltider, men även andra projekt vi driver med koppling till offentliga måltider. Dagen kommer sändas online! Läs mer

Rädisa Png

Det är dags att visa upp våra fantastiska offentliga måltider!

Offentliga måltidens dag
"Vi vill ge de offentliga måltiderna i hela landet en chans att synas, att visa allmänheten allt det viktiga och omfattande jobb som görs. Många har en förlegad bild och känner inte till hur mycket som faktiskt hänt. Den kunskapsluckan vill vi komma åt." Eva Sundberg, projektledare MATtanken och initiativtagare till Offentliga måltidens dag.
Vi stöttar initiativet Offentliga måltidens dag! Dagen infaller den 15 oktober och syftar till att visa upp våra fantastiska offentliga måltider! Satsningen och koordineringen står MatTanken för och är tänkt att bli en dag då kommuner och regioner i hela landet visar upp sin måltidsverksamhet på olika sätt. Läs mer på MATtankens hemsida och inspireras hur ni på olika sätt kan delta i dagen.
TUC arbetsledare måltidsservice

Arbetsledare inom måltidsservice
sep 2020 - juni 2022

Arbetar du idag inom måltidsservice och vill ta ett karriärskliv? Behovet av kompetent personal är stort och med TUC:s vidareutbildning får du de kulinariska, sociala och ekonomiska kunskaper som arbetslivet så starkt behöver. Utbildningen sker halvfart på distans, och startar i september. Läs mer

Tips! Webbinarium "Klimatsmarta råvaror härifrån"

Ta del av odlaren Therese och kocken Emelies erfarenheter, möjligheter och utmaningar med mer närproducerad mat och en förflyttning mot ökad baljväxtproduktion.
Webbinariet skapades i samarbete med Klimat2030 och Landet Lär. Inspelningen hittar du här
Illustrationerskyltarapple 272x300
Äpple Png

Svinnkollen - va med och minska matsvinnet i svenska skolor

Nu vill forskare testa ett nytt sätt att minska matsvinnet. Och de behöver hjälp från Sveriges lärare och elever för att testa om det funkar!
Läs mer och anmäl intresse

Andras aktiviteter och utbildningar

Det är många arrangörer som jobbar hårt med att se över om och hur de ska arrangera kommande utbildningar och evenemang. En hel del aktiviteter ställs in medan andra ställs om till digitala lösningar. Håll dig uppdaterad gällande status på respektive arrangörs hemsida.

Tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss på maltidsverige@ri.se

26/3-27/3 Kostdagarna, Malmö/Webbsänds

Kostdagarna går av stapeln i Skåne, på Clarion Hotel Live i Malmö. Arrangör: Kost&Näring.
Läs mer

7/4 Den grönare svenska maten, Göteborg Obs! Skjuts fram!

Att servera mer växtbaserad mat är både spännande och utvecklande. De offentliga kökens och restaurangernas menyer kan inspirera och visa vägen till den goda gröna maten och på så sätt bidra till hållbar utveckling, hälsa och ökad självförsörjningsgrad. Läs mer

23/4 Konferens om nationella riktlinjer på området matallergi, Stockholm

Bra mat för alla bjuder in till konferens med temat nationella riktlinjer på området mastallergi.
Läs mer

23/4 Framtidens hållbara måltider - hur får vi det att hända?, Webbsänds

Vi som arbetar med mat har ett ansvar och en möjlighet att underlätta för att välja miljöklokt. Dagen erbjuder ny kunskap om vad vi ser som de viktiga hållbarhetsaspekterna för mat och inspiration om arbetssätt för hur du kan påverka och påskynda omställningen. Arrangör: RISE. Läs mer
RISE Matlagningskurs 15 Januari 2019

Önskas något särskilt?

Det gillar vi! Vi kan ta fram utbildningar som täcker era behov. Det kan handla om uppdragsutbildningar och programlagda utbildningar inom exempelvis måltider för äldre, vegetarisk inspiration, kvalitet i gäst- och måltidsarbetet, specialkost eller vad du önskar. Kontakta oss med dina önskemål! Mejl: maltidsverige@ri.se
Måltid Sverige Logotype
facebook instagram email 
logorad2019