Måltid Sverige Logotype

Nyhetsbrev februari 2020!

Snödroppe

På gång i Måltid Sverige

Ljushuvud

28/4 Forskningsforum offentliga måltider, Göteborg

Vad händer inom forskningen? Hur får vi igång mer forskning och innovation kring offentliga måltider? Tillsammans med Chalmers, RISE, Örebro universitet och Göteborgs universitet bjuder vi in till Forskningsforum. Vi välkomnar dig som är måltidschef, verksamhetsutvecklare, forskare, finansiär eller på andra sätt bidrar till utveckling inom offentliga måltider! Ta del av det senaste och diskutera framtida forskningsbehov!
Nyhetsbrev bild

20/2 Mer veg!, Varberg

Vi sätter den gröna råvaran som huvudingrediens och lyfter grönsaker, rotfrukter och baljväxter till nya gastronomiska höjder. Vi fokuserar på smak, kvalitet, utseende, kreativitet och nya recept.
Vi varvar praktiska moment med teoretiska genomgångar. Utbildningen gör att du vidareutvecklas som vegetarisk matlagare och får de verktyg som du behöver för att skapa en grönare meny.

23/3 Slutkonferens Med smak för Kunskap, Göteborg

Det är nu dags att presentera resultat och erfarenheter från kompetensförsörjnings-projektet Med smak för kunskap, ett projekt inom Måltid Sverige, som finansieras av Europeiska Socialfonden. Under konferensen kommer vi få ta del av verksamheternas lärdomar och hur de tagit sig an arbetet med kompetensförsörjning. Välkomna!

2/4 Så lyckas du på sociala medier, webbinar

Kommunikation via Instagram blir allt vanligare inom offentliga måltider. Hur nyttjar vi denna kanal på bästa sätt för att skapa dialog och goda relationer till såväl matgäster som målsmän? Vad behöver jag tänka på när jag kommunicerar från ett kommunalt konto? Webbinariumet görs i samarbete med Skolmatsakademin!

2/4 Matfoto för offentliga kök, webbinar

Instagram kan vara ett effektivt verktyg för att nå ut till såväl matgäster som målsmän. Att fotografera mat är dock inte alltid det lättaste. Lär dig mer om hur du tar snygga matfoton för sociala medier. Kursen vänder sig både till nybörjare och erfarna instagrammare.
Webbinariumet görs i samarbete med Skolmatsakademin!

Aktuellt just nu

Ta del av en välfylld verktygslåda!

Projektet Kunskapskliv för klimatsmarta offentliga måltider pågår för fullt där 9 kommuner samt Regionservice Västra Götalandsregionen ska minska sin klimatpåverkan från livsmedel med 13%. I projektet har man nu tagit fram massor av bra kommunikationsmaterial som ska stötta er i att bli än mer klimatsmarta. Ladda ner bordsryttare, buffékort och presentationsmaterial på Måltid Sveriges hemsida. Läs mer

Svinnsmart
RISE Matlagningskurs 15 Januari 2019

Är köksmästare något för dig?

Drömmer du om att bli köksmästare? Nu har du chansen! Myndigheten för Yrkeshögskolan har precis beviljat medel för en ny omgång av köksmästarutbildning via Yrgo. Utbildningen, som är på 40 veckor, riktar sig till dig som är kock och vill ta nästa steg i karriären för att kunna jobba som köksmästare, kökschef eller souschef. Utbildningen är på halvfart, vilket ger dig möjlighet att arbeta samtidigt. Läs mer med sista anmälningsdag 15 april.

Kost & Näring - rekommendationer för specialkost

Efter närmare tre års arbete presenteras äntligen Kost & Närings nationella rekommendationer för specialkost och anpassade måltider. Syftet med rekommendationerna är att minska på antalet avvikelser, att bidra till rimligare förväntningar på individuella måltidshänsyn samt att lägga en gemensam grund för dialog och likvärdiga bedömningar i avvägningar och beslut, över hela landet, skriver Kost & Näring på deras webb. Läs mer

Boosta ert hållbarhetsarbete!

Ta chansen och ansök till utvecklingsprogrammet KliMATval som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) nu erbjuder. Som deltagare får ni stöd att utveckla era insatser för hållbara matval tillsammans med era matgäster genom till exempel klimatsmartare menyer och stöd i matsvinnsarbetet. Ta chansen och få en boost i hållbarhetsarbetet. Senast den 28 februari måste er ansökan vara inne. Läs mer
RISE Matlagningskurs 15 Januari 2019

Hur står det till med matsvinnet i våra offentliga kök?

Nu publiceras för första gången en nationell kartläggning över matsvinnet. Ta del av resultatet av Livsmedelsverkets kartläggning av matsvinnet i skolan, förskolan och på äldreboenden. En reflektion från rapporten är att mer mat måste hamna i magen - alldeles för mycket matsvinn uppstår redan i serveringen innan det ens nått tallriken. Läs mer
Q4A7829 Måltidsvärd

Måltider på sjukhus - en webbkurs från Region Stockholm

Region Stockholm har tagit fram en e-kurs Måltider på sjukhus. Framtagen för måltidsvärdar, undersköterskor och alla som är intresserade av mat på sjukhus. Öppen för alla att genomföra. Klicka på Publika kurser och sök i kurskatalogen efter Måltider på sjukhus. Läs mer

Fotograf: Mats Lindkvist, Nyköpings lasarett

Andras aktiviteter och utbildningar

Måltid Sverige underlättar för dig att hålla koll på vad som händer inom branschen genom att samla olika aktörers relevanta mat- och måltidsarrangemang, dvs andras aktiviteter i ett kalendarium. Här nedan ser du ett axplock av dem. Klicka på knappen här bredvid och tipsa oss gärna om kommande evenemang kring offentliga måltider! Mejla oss maltidsverige@ri.se

26/2 Livsmedelssäkerhet för restauranger och storhushåll, Webbseminarium

Mashie anordnar ett webbinar på tema livsmedelssäkerhet. Kursen passar för dig som arbetar i kök i offentlig sektor. Läs mer

26/3-27/3 Kostdagarna, Malmö

Med ett fullspäckat program och med dryga 50 utställare går årets upplaga av Kostdagarna av stapeln i Skåne, på Clarion Hotel Live i Malmö. Arrangör: Kost&Näring.
Läs mer

31/3-2/4 GastroNord, Stockholm

GastroNord är norra Europas mötesplats för dig som arbetar i mat- och dryckesbranschen. Hit kommer du för att få inspiration och kunskap om allt som händer i branschen och möjlighet att prata med experter inom olika områden. Läs mer

23/4 Framtidens hållbara måltider - hur får vi det att hända?, Göteborg

Vi som arbetar med mat har ett ansvar och en möjlighet att underlätta för att välja miljöklokt. Dagen erbjuder ny kunskap om vad vi ser som de viktiga hållbarhetsaspekterna för mat och inspiration om arbetssätt för hur du kan påverka och påskynda omställningen. Arrangör: RISE. Läs mer
RISE Matlagningskurs 15 Januari 2019

Önskas något särskilt?

Det gillar vi! Vi kan ta fram utbildningar som täcker era behov. Det kan handla om uppdragsutbildningar och programlagda utbildningar inom exempelvis måltider för äldre, vegetarisk inspiration, kvalitet i gäst- och servicearbetet, specialkost eller vad du önskar. Kontakta oss med dina önskemål! Mejl: maltidsverige@ri.se
Måltid Sverige Logotype
facebook instagram email 
logorad2019