Specialkost för förskola och skola

Detta är en utbildning som belyser förskolans och skolans utmaningar när det gäller specialkost. Vad är egentligen födoämnesöverkänslighet och allergi och hur hanterar man detta i köket och ute i verksamheten? Denna utbildning kan rikta sig både till måltidsverksamheten och pedagoger/fritidspedagoger. Utbildningen ges om halvdag eller heldag.

Utbildningsinnehåll:

  • Näringslära
  • Vad är födoämnesöverkänslighet?
  • Celiaki, sädesslagsallergi, mjölkproteinallergi, laktosintolerans
  • Baljväxtallergi, äggalllergi, fiskallergi
  • Korsreaktioner
  • Ansvarsfördelning och rutiner för säker hantering
  • Medicinsk diagnos eller självdiagnos?

En halvdagsutbildning (9-12 el 1316) innehåller de teoretiska punkterna ovan. Vid en heldagsutbildning tillkommer följande under dagen:

  • Produktvisning och avsmakning
  • Gemensam diskussion och grupparbete kring rutiner och ansvarsfördelning
  • Specialkostintyg eller läkarintyg?
  • Måltidspersonalen grupparbetar kring matsedelsplanering med hänsyn till födoämnesöverkänslighet
  • Skolans personal grupparbetar kring ansvaret i måltidssituationer under dagen
  • Gruppredovisning
  • Säker hantering -egenkontroll med fokus på specialkoster