4/4 Mer vegetariskt!, Nyköping

Syftet med utbildningen är att höja kunskapen om vegetarisk matlagning hos måltidspersonal. Efterfrågan på vegetariska måltider inom de offentliga köken ökar stadigt då det är viktigt för både klotet och hälsan att äta mer från växtriket.

Men hur får man maten att faktiskt landa i magen? Det finns ett stort behov att kunna se helheten i menyplaneringen där den vegetariska rätten ska harmoniera med övriga rätter och på ett fräscht och lockande sätt inbjuda gästen till att smaka och välja det vegetariska alternativet. Att erbjuda vegetariskt alternativ kan då bli ett redskap för att nå de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) om ett ökat intag av grönsaker och fiber, liksom att minska köttintag och därmed klimatbelastningen.

Utbildningen innehåller både en teoretisk del med föreläsning och diskussion samt en praktisk del där deltagarna lagar mat själva. Under dagen sätter vi den gröna råvaran som huvudingrediens och lär oss om hur man lyfter grönsaker, rotfrukter och baljväxter till nya gastronomiska höjder. Vi fokuserar vi på smak, kvalitet, utseende och nya recept.

Kunskapsmål:

  • Deltagarna ska få ökad kunskap kring vad vegetarisk mat innebär, olika typer av vegetarisk kost och näringsrekommendationer.
  • Deltagarna ska få ökad kunskap i hur man planerar och genomför vegetarisk matlagning i verksamheten.
  • Deltagarna ska få ökad kunskap i hur man skapar inbjudande och varierande rätter.
  • Deltagarna ska få ökad kunskap för hur man harmonierar vegetariska rätter med övrig meny.
  • Deltagarna ska få ökad förståelse för säsongsanpassning.
  • Deltagarna ska få verktyg och tips för att locka matgästerna till att smaka av den vegetariska maten.

Målgrupp: Kockar och måltidsbiträden.

Tid: 9.00-15.30

Plats: Aurore Holmbergs väg 9, Nyköping

Kostnad: 1690 kr exkl. moms, inkl. lunch och fika.

Anmälan senast den 19/3. Anmälan är bindande men kan överlåtas till annan person. Avbokning efter den 19/3 faktureras.